Kuvat
Päivi Ristell, Tuomas Kolehmainen, Riitta Sourander, Ilkka Mälkiäinen
Sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäinen arvostaa pitkiä asiakassuhteita.
Sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäinen arvostaa pitkiä asiakassuhteita.

Sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäinen tekee kestäviä ratkaisuja, jotka muotoutuvat työn edetessä. Se vaatii luottamusta niin tekijältä kuin hänen asiakkailtaankin.

Kun sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäisen puhelin soi, linjan päässä on usein asiakas, jonka kanssa Ilkka on tehnyt ennenkin yhteistyötä. Ilkka on saattanut suunnitella esimerkiksi perheen kodin, ja nyt asiakas haluaa antaa suunniteltavaksi vapaa-ajan asunnon tai etsiä sijoitusasunnon.

Jotkut asiakkaista tulevat vuosien aikana niin läheisiksi, että heitä voi kutsua ystäviksi. Joidenkin kanssa suhde pysyy aina ammatillisena.

– Tasot ovat eri ihmisten kanssa erilaisia, ja yhteistyö silti palkitsevaa. Se on yksi tämän työn hienoista puolista, Ilkka sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilkkaa työllistävät eniten isojen, vanhojen huoneistojen sekä talojen saneeraukset ja sisustukset. Lisäksi hän suunnittelee uusia taloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yrityksensä Ilkka perusti jo opiskeluaikanaan Lahden Muotoiluinstituutissa. Lukion jälkeen hän ei keksinyt toista paikkaa, jonne olisi mieluummin pyrkinyt.

– Ajattelin pitkään, että minusta tulee arkkitehti. Jostain tuli kuitenkin ajatus, että ehkä sisustusarkkitehtuuri olisi mielenkiintoisempaa.

Yrittäjyys tulee jo verenperimässä. Eurassa kasvanut Ilkka seurasi jo lapsena, kuinka tilitoimistoa pyörittänyt äiti hoiti muiden pienyrittäjien asioita. Myös isä oli yrittäjähenkinen, vaikka työskentelikin tuotantopäällikkönä. Tämä käytti vapaa-aikansa erilaisiin nikkarointi- ja rakennusprojekteihin, jotka osaltaan saivat Ilkan kiinnostumaan sisustusarkkitehtuurista.

– Kiitän vanhempiani siitä, että kasvoin yrittämisen ja onnistumisen kulttuuriin.

Sikke's-ravintolan sisustuksessa vaalitaan rennon kortteliravintolan perinteitä.

Samoilla sanoilla

Yrittäjäuransa alusta asti Ilkalla oli vahva näkemys metodeista, joita hän halusi työssään käyttää.

Kun asiakas ja Ilkka ryhtyvät yhteistyöhön, he sopivat muun muassa budjetista ja keskustelevat toiveista, joita kohteeseen liittyy.

– Yhdessä mietitään suuret linjat, mutta pilkuntarkkaa konseptia ei sovita.

Ilkka ei päätä etukäteen, millainen lopputuloksesta tulee, vaan antaa myös suunnittelun aikana syntyvien tilanteiden, sattumusten ja visioiden kuljettaa.

Jotkut pitävät sellaista toimintatapaa haasteellisena, mutta Ilkalle se toimii. Uusien asiakkaiden kanssa hän käyttää aikaa luottamuksen rakentamiseen ja yhteisen sanaston etsimiseen.

– Toki pitää muistaa, että hankkeet etenevät usein tekniset vaatimukset, aikataulut ja raha edellä. Haluan silti, että lopputulos selkenee vasta työn edetessä.

Suunnittelijana Ilkka on rehellinen, suora ja vaativa. Asiakkailtaan hän edellyttää samaa.

– Jos näyttää, että suunnitelma ei jostain syystä mene oikeaan suuntaan, ilmapiirin pitää olla niin vapautunut, että jokainen voi ilmaista huolensa. Näin voimme korjata nopeasti kurssia ja antaa silti tilaa prosessille.

Ilkan työtilanne on hyvä. Meneillään on hankkeita, jotka kestävät vähintään vuoden. Usein asiakkaat ottavat häneen yhteyttä jo silloin, kun he vasta etsivät kotia tai toimitilaa, ja Ilkka pyydetään mukaan näyttöihin.

– Kohteessa yleisin kysymys on, saatko meille tästä toimivan. Se on suuri luottamuksen osoitus.

Rehellisyys on tässäkin vaiheessa tärkeää. Ilkka ei halua tehdä lavastuksia, vaan tiloja, jotka sopivat juuri sinne asettuville ihmisille. Ensimmäiseksi hän miettii teknisiä vaatimuksia.

– Koska asunnot ovat usein vanhoja ja arvokkaita, pohdin, mitä voimme tehdä, mikä on määräysten mukaista ja kestävää. Ratkaisujeni pitää kestää seuraavalle sukupolvelle.

Helsinkiläisen 120-vuotiaan huoneiston saneerauksessa tehtiin herkullisia väri- ja materiaalivalintoja.

Seuraava on paras

Suurimpia onnistumisiaan Ilkka ei luettele.

– Usein paras palkinto on viimeksi valmistunut kohde, kunnes seuraava kiilaa taas sen ohi.

Mielihyvää tuottavat tilanteet, joissa hän pystyy yllättämään asiakkaansa vielä monen yhteistyön jälkeen.

– On palkitsevaa, kun asiakas sanoo, että hänen edellinen kotinsa oli superkiva, mutta uusi on vielä parempi. Asiakkaani tekevät työstäni elämysmatkan.

Ilkka arvostaa sitä, että häneltä vaaditaan paljon. Kun projekti on kiihkeimmillään, hän on lähes aina tavoitettavissa. Se sopii hänelle.

Parasta työssä on jatkuva oppiminen, ja sitä tarjoaa varsinkin työ suojelukohteiden parissa. Viimeksi Ilkka opiskeli haasteellisista haitta-aineista ja niiden hallinnasta vanhoissa taloissa.

– Jos en tiedä jotain, haastattelen eri alojen asiantuntijoita ja kartutan osaamistani. Minua ei haittaa olla työmaapalaverissa se, joka kysyy hölmöjä. Vain siten voi kehittyä.

Työrooli myös eroaa yksityisestä minästä. Esimerkkinä Ilkka kertoo, kuinka osui kerran samoihin juhliin vanhan yhteistyökumppaninsa kanssa.

– Illan lopuksi tämä totesi, että sinähän olet hauska.

Muisto huvittaa, koska asiakkaan reaktio oli ymmärrettävä.

– Työminäni ottaa asiat vakavasti, koska jos minulla on mandaatti käyttää muiden rahoja, teen hommani tosissaan. Haluan olla luottamuksen arvoinen. Vapaa-aika on erikseen.

1960-luvun huoneiston saneerauksessa uudistettiin tilat talon arkkitehtuurin innoittamana.

Tarinoita, ei roinaa

Työrooliaan Ilkka haluaa viedä tulevaisuudessa yhä vahvemmin asiantuntijuuden suuntaan. Suunnittelua hän ei aio lopettaa, mutta toivoo, että sen rinnalla korostuvat muutkin roolit.

– Rakastan kaupallisia ympäristöjä ja tiloja numeroiden takana. On kiehtovaa pohtia, kuinka esimerkiksi ostoskäyttäytymistä ravintoloissa voisi ohjata vielä paremmin.

Viikonloppuisin Ilkka lähtee puolisonsa kanssa Huittisiin pariskunnan vapaa-ajan asunnolle, jota he nimittävät leikkikentäksi. Siellä hän testailee asioita, joita ei ottaisi kaupunkikotiinsa. Huittisissa näkyvät värit, yltäkylläisyys ja remontti, joka on kestänyt yli kymmenen vuotta. Maalla on myös enemmän tavaroita kuin kaupungissa.

– Tavarat ovat ihania. Niillä pitää kuitenkin olla tarina, koska roinaa on maailmassa tarpeeksi. Tarinat tekevät esineistä kestäviä ja tuovat elämään kerroksellisuutta. Samalla tavalla toimii työni.

 

Juttu on julkaistu Glorian kodin numerossa 1/2021

Kuka?

Ilkka Mälkiäinen, 44, sisustusarkkitehti, yrittäjä. Valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista 1999.

Asuu Helsingissä puolisonsa Janne Kupiaisen kanssa. Suunnittelee yksityisasiakkaiden koteja, vapaa-ajan asuntoja sekä valikoituja julkisia tiloja Suomessa ja ulkomailla. Vastannut muun muassa Sikke's-ravintolan sisus-tuksesta Helsingissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla