Lepopaikka kutsuu nauttimaan syysilloista. Fermobin Bistro-puutarhapöytä 124 e ja tuolit 71 e/kpl, Finnishdesignshop.fi. Källemon penkki 1 390 e, Design Projects Helena Orava. Arabian Paratiisi-teekupit 23,50 e/kpl. Ulkovalosarja 29,95 e, Clas Ohlson.
Lepopaikka kutsuu nauttimaan syysilloista. Fermobin Bistro-puutarhapöytä 124 e ja tuolit 71 e/kpl, Finnishdesignshop.fi. Källemon penkki 1 390 e, Design Projects Helena Orava. Arabian Paratiisi-teekupit 23,50 e/kpl. Ulkovalosarja 29,95 e, Clas Ohlson.
Penkki on monitoimikaluste. Källemon Nonbench-penkin pintamateriaali on säänkestävää kumia. Sarjaan kuuluu myös erikokoisia pöytiä ja tuoleja.
Penkki on monitoimikaluste. Källemon Nonbench-penkin pintamateriaali on säänkestävää kumia. Sarjaan kuuluu myös erikokoisia pöytiä ja tuoleja.
Maatiili Hagemeister Atlanta Riegel, 79 e/neliö, Novenberg. Rottinkireunainen tarjotin on kirppislöytö.
Maatiili Hagemeister Atlanta Riegel, 79 e/neliö, Novenberg. Rottinkireunainen tarjotin on kirppislöytö.

Kesämökin pihan oleskelupaikka remontoitiin loppukesästä omenapuun alle. Materiaaliksi valittiin vanhan talon pihaan sopiva eläväpintainen maatiili.

Mökkini pihalla oli oleskelupaikan kokoinen puute. Aamu- ja päiväkahvittelu nurmikolla oli toki mukavaa, mutta aamukasteen tai sateen jäljiltä märkä nurmikko ei kutsunut viihtymään kuin kumisaappaat jalassa.Sopiva paikka oleskelualueelle löytyi talon päädystä, vanhan omenapuun juurelta. Mietin pitkään, mikä kiveysmateriaali sopisi sopuisasti satavuotiaan talon pihalle. Päädyin Hagemeisterin maatiileen, jonka pinta on elävä ja sileydessään jalan alla mukava.

Näin kiveys tehtiin:

Tiilistä ladottu oleskelupaikka perustettiin samalla tavalla kuin olisi tehty ”tavallinen” pihakiveys. Routivat pintamaat poistin noin 40 sentin syvyydeltä. Harjulla sijaitsevan mökin pihassa paljastui humuksen alta hiekka, joten alustaa ei tarvinnut salaojittaa kuten savimaalla. Haravalla tasoitettu pohjahiekka tiivistettiin maantiivistäjällä, joka vuokrattiin konevuokraamosta päiväksi. Pohjalle levitettiin suodatinkangas ja sen päälle karkeaa hiekkaa, joka tiivistettiin paikalleen. Hiekan päälle tuli soraa, joka sekin tiivistettiin huolella. Päällimmäiseksi laitettiin kerros kivituhkaa.

Pohjan suoruus tarkistettiin pitkin matkaa pitkän laudan päälle asetetun vatupassin avulla. Alustaan tehtiin kaato, jotta sadevesi ei jäisi seisomaan tiilipinnalle.

Ladontamalliksi valitsin kalanruodon. Aloitin ladonnan alueen keskeltä. Työssä käytettiin apuna linjalankaa ja pitkää lautaa pitämässä rivit ojennuksessa. Tiilet aseteltiin paikalleen yksitellen ja kopautettiin paikalleen kevyesti kuminuijalla. Niiden väliin jätettiin pieni rako.

Alustan lopullinen pyöreä muoto piirrettiin omatekoisella harpilla: laitoin langan päähän liidun. Reunatiilien muokkaaminen lopulliseen mittaansa rälläkällä eli kulmahiomakoneella oli helppoa.

Valmiille pinnalle levitettiin lopuksi kivituhka, jonka harjasin tiilten rakoihin. Isona apuna työssä oli talon päädyssä oleva vintin ikkuna, josta lintuperspektiivistä suoritettiin laaduntarkkailu: pysyivätkö rivit ja muodot kuosissaan. Ikkunasta saattoi ihastella myös lopputulosta, joka oli ehdottomasti kahden päivän uurastuksen arvoinen.

Toivotaan, että ensi kesä on kesää 2015 aurinkoisempi, ja että silloin uudella kiveyksellä (tai tiiliyksellä!) istutaan hellivässä hellesäässä!

Ympäristöystävällisemmät puhdistusaineet syntyvät kotikeittiössä – yllättävän helposti!

Ei ole ihan sama, millaisilla aineilla kotiaan siivoaa. Kemiallisesta kuormituksesta ja ympäristöstä kiinnostunut kotisiivooja etsii kaupan pesuainepulloriveistä ne ympäristömerkkejä kantavat tai kokkailee siivousaineensa itse kotikeittiössä. Kun lian ei anna pinttyä, kevyempikin puhdistusaine toimii.

Testasimme ja valitsimme parhaat itsetehdyt puhdistusaineet. Katso videoilta valmistusohjeet.

Sitruunantuoksuinen yleispuhdistusaine

1-2 sitruunaa

1 dl vettä

1 dl etikkaa

4–6 tippaa sitruuna verbena -öljyä.

Kuori sitruunat. Sekoita nesteet kannellisessa lasipurkissa ja lisää sitruunakuoret. Anna tekeytyä noin kaksi vuorokautta. Käytä esimerkiksi jääkaapin ja mikroaaltouunin pesuun.

2386376

Ikkunanpesuaine

5 dl kuumaa vettä

25 ml etikkaa

1/2 tl ruokasoodaa

(teepuuöljyä)

Sekoita aineet keskenään ja kaada neste spraypulloon. Käytä normaalin ikkunanpesuaineen tavoin.

2386375

Lieden puhdistusaine

1 dl oliiviöljyä

2 dl ruokasoodaa

Sekoita oliiviöljy ruokasoodaan. Sopii lieden puhdistamiseen ja öljypohjansa ansiosta aine irrottaa hyvin myös lasipullojen etikettitarrat.

Hankausaine - hajusyöppö

3 dl ruokasoodaa

1 dl vettä

Sekoita vesi ruokasoodaan. Seos soveltuu hangattavien pintojen, kuten pesualtaiden sekä keittiön pöytätason puhdistamiseen. Sekoita seosta ennen käyttöä. Testaa ensin pienelle alueelle, ettet vahingoita puhdistettavaa pintaa.

Saitko useamman joulutähden lahjaksi? Tee niistä rehevä asetelma vanerilaatikoihin. Puu korostaa kestosuosikin hehkuvaa väriä.

Laita ruukuille aluslautaset tai mieluummin yksi iso kastelualusta, esimerkiksi foliovuoka. Taittele laatikon pohjalle alimmaksi sanomalehtipaperia imemään kosteutta. Asettele kasvit koon mukaan sopiviin kohtiin, korkeimmat keskelle ja matalat reunoille. Nosta laatikko pöytäkoristeeksi, ikkunalaudalle tai vaikka eteisen penkille. Joulutähti viihtyy lämpimässä ja vedottomassa paikassa niukasti mutta tasaisesti kasteltuna.

Iso vanerilaatikko 24,90 e ja pieni 18,90 e, Granit. Kay Bojesenin Lovebirds-lintupari 99 e, Stockmann. Rifle Paperin kortit 3,50 e/kpl, Moko. Finnvard-pukkijalat 25 e/kpl, Ikea. Pöytälevy tehtiin vanhoista laudoista ja maalattiin valkoiseksi Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla.

Kuva Piia Arnould

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 12/2014