Testasin perinteisen rättipesun, Kärcherin uuden ikkunanpesulaitteen, Sinin Tripla-pesimen ja kertakäyttöliinat. Katso, mikä oli paras.

Minulla on syvä ja pitkä vihasuhde ikkunanpesuun.‏ Olen kyllä muuten mielestäni ihan kätevä emäntä ja saan pidettyä kotini siistinä, mutta ikkunanpesu on aina tuntunut raivostuttavan turhauttavalta.

Välillä appivanhemmat ovat pelastaneet minut ja tulleet pesemään ikkunani. Välillä olen ostanut ikkunanpesun palveluna. Tänä keväänä päätin kouluttaa itseäni ja kokeilin neljää tapaa pestä ikkunat. Hengitän syvään. Josko vihdoin pääsisin vastenmielisyydestäni puuhaa kohtaan.

Nämä neljää tapaa kokeilin:

1) Old school -menetelmä eli vettä, rätti ja etikkaa
Tähän hommaan tarvitaan: vadillinen lämmintä vettä, 1 dl väkiviinaetikkaa, pari tippaa astianpesuainetta, rätti ja kuivauslasta sekä talouspaperia ikkunan reuna-alueiden kuivaamiseen.

Plussat ja miinukset:
+ Edullisin menetelmä.
- Vaatii eniten emännäntaitoja siistin ja rannuttoman jäljen saavuttamiseen
-   tai +  Etikalla kun pesee, etikan haju leviää pesijän ympärille. Makuasia, onko se hyvä vai huono juttu.

2) Kertakäyttöliinat, joissa on pesuaine valmiina
Kosteat kertakäyttöiset puhdistusliinat on tarkoitettu kodin peilien ja ikkunoiden nopeaan puhdistamiseen.

 

Plussat ja miinukset:
+ Työvälineitä ei tarvitse keräillä eikä kokoilla. Ei voisi olla vaivattomampaa kuin nykäistä paperi pussukasta ja ryhtyä puuhaan.
+ Raikas, sitruksinen tuoksu miellyttää.
- Tämä on kertakäyttökulttuuria. Tulee epäekologinen olo.
- Liinat eivät sovi suurempaan ikkunanpesu-urakkaan vaan lähinnä siihen, että pyyhkäistään yhdestä ikkunasta pois sormenjälkiä.

3) Tripla-ikkunanpesin
Sinituotteen uudessa Tripla-pesimessä on kolme pesupintaa, ja varsi kääntyy 360 astetta niin, että se on aina oikeassa kulmassa ikkunapintaa vasten. Pesimen hinta on noin 12 euroa.

 

 Plussat ja miinukset:
+ Pesupinta on leveä, joten peseminen on suhteellisen nopeaa.
+ Pesun voi tehdä jopa pelkällä vedellä.
- Yksi työväline ei riitä; lastan käyttö pesimen jälkeen on välttämätöntä

4) Ikkunanpesuun tarkoitettu kone
Ikkunaan levitetään pesuaine suihkupullosta, lasi pyyhitään ja sen jälkeen imuroidaan kuivaksi akkukäyttöisellä ikkunanpesurilla. Kärcher WV 2 Plus painaa 600 grammaa, ja yhdellä latauksella se toimii 25 minuuttia. Koneen hinta on noin 80 euroa. 

Plussat ja miinukset:
+ Jälki on kieltämättä siistiä.
+ Varmasti nopeaa hommaa sitten, kun käyttäjä tulee koneen kanssa sinuiksi.
- Ennen ensimmäistä käyttökertaa täytyy opetella ja lukea ohjeita. Kärsimätön ikkunanpesijä ei sellaisesta nauti.
- Kovahko ääni.

Nyt, kun olen luvannut itselleni pestä ensi viikonloppuna kotini ikkunat, minkä näistä valitsen?

Tsadaa! Voittaja on Tripla-ikkunanpesin

Valitsen kolmiolastan eli Tripla-ikkunanpesimen. Edelleenkään en hihku tätä työtä aloittaessani, mutta kolmiolastalla pesemisessä oli vähiten ärsyttäviä piirteitä. Se tuntui tehokkaalta ja miellyttävältä kädessä, työ oli äänetöntä ja jälki tarpeeksi siistiä ja raidatonta.

Antaa auringon paistaa tahrattomista ikkunoista sisään!

Lue myös:

Poteeko koti kevätväsymystä? Näin selätät sen

Romulaatikon kevätsiivous - katso iloinen video

Ympäristöystävällisemmät puhdistusaineet syntyvät kotikeittiössä – yllättävän helposti!

Ei ole ihan sama, millaisilla aineilla kotiaan siivoaa. Kemiallisesta kuormituksesta ja ympäristöstä kiinnostunut kotisiivooja etsii kaupan pesuainepulloriveistä ne ympäristömerkkejä kantavat tai kokkailee siivousaineensa itse kotikeittiössä. Kun lian ei anna pinttyä, kevyempikin puhdistusaine toimii.

Testasimme ja valitsimme parhaat itsetehdyt puhdistusaineet. Katso videoilta valmistusohjeet.

Sitruunantuoksuinen yleispuhdistusaine

1-2 sitruunaa

1 dl vettä

1 dl etikkaa

4–6 tippaa sitruuna verbena -öljyä.

Kuori sitruunat. Sekoita nesteet kannellisessa lasipurkissa ja lisää sitruunakuoret. Anna tekeytyä noin kaksi vuorokautta. Käytä esimerkiksi jääkaapin ja mikroaaltouunin pesuun.

2386376

Ikkunanpesuaine

5 dl kuumaa vettä

25 ml etikkaa

1/2 tl ruokasoodaa

(teepuuöljyä)

Sekoita aineet keskenään ja kaada neste spraypulloon. Käytä normaalin ikkunanpesuaineen tavoin.

2386375

Lieden puhdistusaine

1 dl oliiviöljyä

2 dl ruokasoodaa

Sekoita oliiviöljy ruokasoodaan. Sopii lieden puhdistamiseen ja öljypohjansa ansiosta aine irrottaa hyvin myös lasipullojen etikettitarrat.

Hankausaine - hajusyöppö

3 dl ruokasoodaa

1 dl vettä

Sekoita vesi ruokasoodaan. Seos soveltuu hangattavien pintojen, kuten pesualtaiden sekä keittiön pöytätason puhdistamiseen. Sekoita seosta ennen käyttöä. Testaa ensin pienelle alueelle, ettet vahingoita puhdistettavaa pintaa.

Saitko useamman joulutähden lahjaksi? Tee niistä rehevä asetelma vanerilaatikoihin. Puu korostaa kestosuosikin hehkuvaa väriä.

Laita ruukuille aluslautaset tai mieluummin yksi iso kastelualusta, esimerkiksi foliovuoka. Taittele laatikon pohjalle alimmaksi sanomalehtipaperia imemään kosteutta. Asettele kasvit koon mukaan sopiviin kohtiin, korkeimmat keskelle ja matalat reunoille. Nosta laatikko pöytäkoristeeksi, ikkunalaudalle tai vaikka eteisen penkille. Joulutähti viihtyy lämpimässä ja vedottomassa paikassa niukasti mutta tasaisesti kasteltuna.

Iso vanerilaatikko 24,90 e ja pieni 18,90 e, Granit. Kay Bojesenin Lovebirds-lintupari 99 e, Stockmann. Rifle Paperin kortit 3,50 e/kpl, Moko. Finnvard-pukkijalat 25 e/kpl, Ikea. Pöytälevy tehtiin vanhoista laudoista ja maalattiin valkoiseksi Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla.

Kuva Piia Arnould

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 12/2014