1. Menun Snaregade-pöytä ja Dancing-valaisin ovat upea kokonaisuus, Ø 140 cm, 1 844 e, Finnish Design Shop.  2. Knollin Platner-pöytä on ikuinen klassikko, 4 582 e, Vepsäläinen. 3. Tammisessa Focus-ruokapöydässä on trendikkäät, suorat, metalliset jalat, 95 x 200 cm, 599 e, Asko.
1. Menun Snaregade-pöytä ja Dancing-valaisin ovat upea kokonaisuus, Ø 140 cm, 1 844 e, Finnish Design Shop. 2. Knollin Platner-pöytä on ikuinen klassikko, 4 582 e, Vepsäläinen. 3. Tammisessa Focus-ruokapöydässä on trendikkäät, suorat, metalliset jalat, 95 x 200 cm, 599 e, Asko.

Pyöreä vai suorakaide? Lasia vai puuta? Tässä parhaat vinkit ruokapöydän valintaan.

1. Katso pöydän alle

Pöydän valintaa ohjaa eniten se, kuinka monta sen äärellä syö. Yksi ruokailija vie noin 60 senttiä pöydän pituutta. Esimerkiksi kahdeksan hengen pöytä, jonka yhdellä sivulla istuu kolme ihmistä, vaatii huoneelta pituutta yli neljä metriä. Jotta istujan takaa mahtuu kulkemaan, tulee pöydän reunasta seinään olla 110 senttiä.

Katso myös pöydän alle. Jalkarakenne määrittää yllättävän paljon, kuinka monta pöydän ääreen todellisuudessa mahtuu.

2. Pinnalla on väliä

Jos haluat aikaa ja kulutusta kestävän pinnan, puu on silloin hyvä valinta. Sen voi tarvittaessa hioa ja pintakäsitellä uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lasipintainen pöytä näyttää ke­veältä ja toimii siksi pienessä tilassa. Marmori- ja kivipinnat ovat tyylikkäitä ja kestäviä. Melamiini- ja laminaattipinnat on taas helppo pitää puhtaina, mutta kolhuja ne eivät kestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Suorakaide on luottomuoto

Suorakaiteen muotoinen ruokapöytä istuu useimpiin huoneisiin. Se on helppo sijoittaa seinän vierustalle tai keskelle huonetta.

Myös pyöreä pöytä sopii moniin tiloihin. Esimerkiksi epämääräisen mallinen tila, jossa on useita oviaukkoja, saa ryhtiä jämäkästä pyöreästä pöydästä. Pyöreä, trumpettijalallinen pöytä sopii hyvin pieniin tiloihin.

Isolle joukolla pyöreä, jatkettava pöytä, josta muodostuu soikio, on oivallinen valinta. Kaarevaan päätyyn mahtuu useampi kuin suoraan.

4. Valitse erityyliset tuolit

Täysin toisiinsa sopivat pöytä ja tuolit saattavat näyttää persoonattomilta. Valitse siksi tuolit hieman eri maailmasta. Jos esimerkiksi puinen pöytä on raskas muotoilultaan, kokeile siroja metallijalkaisia tuoleja. Mustajalkaisina ne ovat nyt trendikkäitä.

Päätyihin voi hankkia erilaiset, kookkaammat tai käsinojalliset tuolit. Antiikkisissa pöydissä korkeus saattaa vaihdella standardista (75 cm), ja silloin tuolien löytyminen voi olla haastavaa.

5. Tarkkana koon kanssa

Huoneeseen valitaan usein liian iso pöytä. Teippaa malliksi pöydän ulkomitat lattiaan, ja saat käsityksen siitä, minkä kokoinen pöytä tilaan todellisuudessa mahtuu.

Joihinkin tiloihin sopii vain hyvin kapea pöytä, huomioi silloin että lautaset eivät välttämättä mahdu kunnolla vastakkain.

Jos haluat klassisen ruokapöydän valitse Alvar Aallon Artekille suunnitteleman pöytä 86A tai Knollin ajaton, pyöreä Platner, lasikannella ja kromisella jalkaosalla.

Sisustustoimittaja Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla