Harry Bertoian sinkitty Diamond-tuoli on yksi Mujin pääjohtajan Masaaki Kanain lempiesineistä, ja hän on sijoittanut sen suosikkipaikkaansa pihalla.
Harry Bertoian sinkitty Diamond-tuoli on yksi Mujin pääjohtajan Masaaki Kanain lempiesineistä, ja hän on sijoittanut sen suosikkipaikkaansa pihalla.

Japanilaisen Mujin johtaja Masaaki Kanai ihastui tokiolaiskotinsa puutarhaan ja vehreään näkymään. Pihapuun pikkulinnun hän nimesi Jasperiksi suunnittelija Morrisonin mukaan.

Japanilaisen lifestylebrändin Mujin liikkeitä on ympäri maailmaa, mutta Suomeen ketjua on odotettu pitkään. Minimalistisen muotoilun fanit iloitsivat brändin syksyisestä visiitistä Habitareen. Joulukuussa Mujin tuotteita saa Helsingin Torikortteleiden pop upista. Lifestylebrändin pääjohtaja Masaaki Kanai oli tämän vuoden Habitaren virallinen ystävä. Glorian Koti sai harvinaislaatuisen kutsun visiitille Kanain kotiin Tokioon.

Asukkaat: Mujin omistavan Ryohin Keikakun pääjohtaja Masaaki Kanai, vaimo, tytär ja koira.

Koti: Kerrostalohuoneisto vuonna 1988 rakennetussa talossa. Kodissa on kolme makuuhuonetta, olohuone, ruokailu-tila ja keittiö.

Masaaki Kanai, miten päädyitte tähän kotiin?

Kotimme on remontoitu, vanha huoneisto kerrostalon alakerrassa. Oikea perustila. Talo sijaitsee Mujin pääkonttorin lähellä. Ihastuimme omaan pihaan ja ikkunoista aukeavaan vehreään maisemaan: piha-aluetta ympäröivät puut. Myös Tokion Shinjukun alueen yötaivas on hieno. Lisäksi asunnossa oli paikka japanilaissuunnittelija Shiro Kuramatan tuolille. Tämän kodin suhteen minulla ei ole erikoisia toiveita, paitsi että se voisi olla pienempi.


Keittiö on olohuoneesta oikealla. Pöydän päässä on harvinainen Eames-tuoli, jota on olemassa vain yksittäisiä kappaleita.


Miten olette sisustaneet kotinne?

Emme ole sisustaneet kotia erityisen suunnitelmallisesti. Kotonani on työhöni liittyviä tavaroita, kuten kirjoja. Moni esine on muotoilijoilta, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä. Mukaan mahtuu arvokasta designia, mutta myös ihan sattumalta hankittuja tavaroita. Kotimme ei ole erityisen värikäs vaan sävyt sopivat hyvin taustaksi.


Eteisestä paikan löytänyt, Shiro Kuramatan suunnittelema Apple Honey -tuoli on yksi kodin tärkeimmistä esineistä.


Mikä ilahduttaa teitä kodissanne eniten?

Paras hetki on, kun istun pihalla Campanan veljesten puunpaloista suunnittelemalla Favela-tuolilla, juon kahvia ja poltan tupakan. Silloin nautin vuodenaikojen vaihtelusta pihassa, ne ovat Japanissakin selkeät. Pidän erityisesti lintujen laulusta. Muutama vuosi sitten sain suunnittelija Jasper Morrisonilta lintulaudan. Laitoin sen puuhun, odotin viikon, mutta lintuja ei tullut. Valitin asiasta Jasperille. Yhtäkkiä, seuraavana aamuna ilmestyi pieni, vihreä papukaija, ja sen jälkeen se on käynyt meillä joka päivä. Tietysti nimesimme linnun Jasperiksi.


Brasilialaisten Campanan veljesten suunnittelemat Favela-tuolit muodostavat kuistin istuskelupaikan. Veljeksiä inspiroi Sao Paulon slummien rakennukset, jotka on rakennettu kekseliäästi kaikesta käsiin saaduista materiaaleista.


Mitä olet oivaltanut asumisesta?

On tärkeää keksiä kotiin sellaisia ratkaisuja, joilla saa vähän väljyyttä tilaan. Tavaroita ei pidä olla liikaa vaan kannattaa valikoida itselle merkityksellisiä esineitä. Mujin tuotteet on suunniteltu niin, etteivät ne häiritse näitä tavaroita. Pitää olla sellainen olo, että kotiin haluaa palata mahdollisimman pian.

Mujin pop up -myymälä on avoinna 2.12.2017 - 10.1.2018 osoitteessa Sofiankatu 4, Helsinki.

Artikkeli on lyhennelmä Glorian Kodissa 9/2017 julkaistusta artikkelista Mr. Mujin kotona.
Käännös Satoko Taguma ja Takako Servo.

Arkkitehti Eemil Luukka suunnitteli perheelleen avaran, valoisan kodin järvenpääläiseen karjanhoitokouluun.

Asukkaat: Käsityönopettajaopiskelija Maiju Luukka ja arkkitehti Eemil Luukka sekä lapset Nooa, Isla, ja Uuno.
Koti:126-neliöinen asunto vanhassa karjanhoitokoulussa Järvenpäässä. Vuonna 1927 rakennettuun koulu on arkkitehtiveljesten Jussi ja Toivo Paatelan suunnittelema.

Kaipuu kauniiseen ja uniikkiin kotiin sai Maiju ja Eemil Luukan remontoimaan perheelleen kodin vanhaan järvenpääläiseen karjanhoitokouluun. Vanhaan rakennukseen tuli kaikkiaan seitsemän asuntoa. Eemil suunnitteli Luukkien kodin toiseen kerrokseen, jossa muuton jälkeen ensi töiksi juhlittiin kuopuksen ristiäisiä.


Eemil, Uuno, Maiju, Isla ja Nooa Luukan kotitalon ulkoseinä on sementtitiiltä, joka on rapattu kalkkilaastilla ja kalkkimaalattu keltaiseksi. Rappausta on aikojen saatossa korjailtu, mutta nyt se on patinoitunut.


Miten päädyitte asumaan vanhaan kouluun?

Eemil: Onnellisten sattumien kautta. Etsimme serkkuni, arkkitehti Antti Heikkilän kanssa sopivaa taloa alueen vanhoista rakennuksista, kun vastaan tuli Järvenpään kaupungin myynnissä ollut koulukokonaisuus. Rakennus oli inspiroiva ja fiilikseltään houkutteleva.

Maiju: Kun ensi kerran näin rakennuksen ja kuljin pitkin talon käytäviä, en osannut hahmottaa kokonaisuutta. Talon arkkitehtuuri ja kouluhistoria kiehtoivat, mutta samaan aikaan tunsin itseni pieneksi. Yhteisen hankkeen ympärille kietoutunut porukka kuitenkin vahvisti uskoani remontin onnistumisesta.

En silloin ymmärtänyt, minkä kokoisesta projektista oli kyse. Jos olisin tiennyt, niin olisin varmaan pelästynyt ja perääntynyt. Olin vannonut, etten ikinä osta vanhaa, remontoitavaa taloa, ja yhtäkkiä löysin itseni betonipölyn keskeltä. Talon erityislaatuinen henki imaisi mukaansa. Arkkitehtuuri ja historia ovat aina merkinneet minulle paljon. Niiden vahva läsnäolo on tehnyt talosta rakkaan.


Vähäeleinen, vanerinen keittiö on Eemilin suunnittelema, ja sen toteutti Hollolan Puuosa. Työtasot ovat laminoitua vaneria. Vanha lääkekaappi on Eemilin lapsuudenkodista ja jäi väliaikaiselle paikalleen. Maiju ihastui oranssiin teepannuun Prahassa, Eemil salakuljetti sen Suomeen ja antoi Maijulle syntymäpäivälahjaksi.


Keittiön kaappeihin haluttiin kaunis punainen sävy, joka viittaisi talon rakennusvuosikymmenen värimaailmaan. Sopiva RAL 3012 -sävy löytyi Tikkurilalta.


Muutitte koulukäyttöön tarkoitetun rakennuksen kodiksi. Millaisia haasteita kohtasitte?

Eemil: Rajan vetäminen vanhojen säästettävien ja pois purettavien rakennusosien välillä oli vaativa ja usein kivulias prosessi. Jouduin punnitsemaan erilaisten vaihtoehtojen välillä. Halusimme korostaa rakennuksen tiettyjä ominaispiirteitä ja vaalia sen alkuperäistä henkeä mutta niin, että uudetkin pinnat saavat näkyä.

Koska teimme valtaosan töistä itse, parhaita olivat ne hetket, kun joku työvaihe tuli valmiiksi. Pitkiksi venyneet päivät ja purkujätteen loputon ulos kantaminen oli uuvuttavaa.

Maiju: Olin lähes yksinhuoltaja remonttiprojektin ajan, kun Eemil oli päivät töissä ja illat raksalla. Vaikka rakennusaika oli raskasta, nautin eniten siitä, kun sain tehdä jotain käsilläni. Putsasin ja hioin ikkunakarmeja, sekä maalasin listoja. Sukulaiset olivat isona apuna koko rakennusprojektin ajan. Tasoitustyöt tilasimme ulkopuoliselta, ja loppuvaiheeseen palkkasimme ulkopuolisen timpurin tekemään sisätöitä.


Kipsisiä lehmäpatsaita löytyi ullakolta useita, ja ne ovat talon vanhaa opetusmateriaalia. Taulu makuuhuoneen seinällä on kopio Eemilin lapsuudenkodin rakennuspiirustuksista.


Mikä on kotinne sisustuksen punainen lanka?

Eemil: Suhtaudun varauksella koko sisustus-sanaan. Elämässä syntyy aika ajoin uusi tarve, ja se pitää pyrkiä tyydyttämään mahdollisimman hyvin tarkoitukseen soveltuvalla asialla.

Usein huonekalun hankintaan liittyy etsimistä ja pohtimista. Toisaalta sattumalta vastaan tulevia löytöjä on vaikea vastustaa. Olemme innokkaita kierrättäjiä ja hankimme mielellämme käytettyjä kalusteita silläkin uhalla, että joudumme niitä kunnostamaan.

Taide merkitsee meille paljon. Taulut ovat ikkunoiden tavoin aukkoja ympäröivään maailmaan.

Maiju: Tykkään olohuoneen harmonisesta tunnelmasta. Pidän siitä, miten valo lankeaa ikkunasta eteisen kuvioidulle kaakelilaatalle. Koti ei kuitenkaan tule koskaan täysin valmiiksi. Asuminen ja sen tarpeet muuttuvat elämäntilanteiden mukaan.


Iso lasipullo on ostettu vanhan tavaran liikkeestä. Pullon muoto kiehtoi Maijua, koska se on poikkeuksellisen korkea ja hoikka. Viherkasvit ovat Maijun intohimo.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 2/2018 ilmestyneestä jutusta Lehmien jälkeen.

Tilaa Glorian Koti

Kitzenin keittiön  kaapistojen yläreuna myötäilee katon muotoa. Avohyllyt tarjoavat paikan asukkaiden värillisille lasiesineille.  Työtaso jatkuu käytännöllisesti seinälle.
Kitzenin keittiön kaapistojen yläreuna myötäilee katon muotoa. Avohyllyt tarjoavat paikan asukkaiden värillisille lasiesineille. Työtaso jatkuu käytännöllisesti seinälle.

Sininen sohva saneli Maaritin ja Timon kakkoskodin värimaailman. Luottosuunnittelija Mikko Toppala sisusti parille ullakkoasunnosta rauhallisen kaupunkikodin.

Asukkaat: Maarit ja Timo, jotka asuvat asunnossa Helsingissä käydessään.
Koti: vanhan talon ullakolle vuonna 2013 rakennettu 74-neliöinen asunto Korkeavuorenkadulla Helsingin keskustassa.

Maarit ja Timo olivat etsineet kakkosasuntoa Helsingin Kaartinkaupungin ja Ullanlinnan alueilta jo jonkin aikaa, kun vastaan tuli ullakkosaneerauskohde Korkeavuorenkadulta. Pariskunta ihastui asunnon avaruuteen, pohjaan, kattoikkunoihin ja urbaaniin näkymään. He pyysivät sisustussuunnittelija Mikko Toppalan mukaan katsomaan rakenteilla olevaa asuntoa. Toppala on sisustanut myös perheen muut kodit.


Kodin suunnitellut Mikko Toppala on helsinkiläinen sisustussuunnittelija, joka on tuttu MTV3:n Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia -ohjelmista.


Mikko Toppala, miten asunnon arkkitehtoninen ilme syntyi?

Asunnon rakentaneen Aarni Kiinteistöjen suunnitelmat ja materiaalivalinnat olivat niin onnistuneita, ettei suuria muutoksia tarvinnut miettiä. Valituilla rakennustavoilla saatiin hienoja, pelkistetyn tyylikkäitä yksityiskohtia. Esimerkiksi väliovien viisto yläreuna on rakentajan taidonnäyte, ja kiintokalusteet toteutettiin toiveestani ilman turhia peitelistoja.


Kimmo Kaivannon grafiikantyö toistaa asukkaiden lempivärejä: rantahiekan ja veden sävyjä.


Miten kodin rauhallinen väritys syntyi?

Sisustuksen lähtökohta oli asukkaiden edelliseen kotiin sinisellä verhoiltu sohva ja muut huonekalut, matot ja valaisimet, jotka yhdessä päätimme siirtää tähän kotiin. Sinistä löytyy myös tauluista, joiden paikat katsoimme yhdessä. Halusin pitää muun värimaailman rauhallisena, maanläheisenä ja vaaleana. Hankin kotiin sisustusta täydentäviä sisustustavaroita ja tekstiilejä, joissa toistuu sama sininen sävy ja skandinaavinen tyyli.

Oma suosikkini on keittiö ja oleskelutila suurien ikkunoiden ja korkean tilan vuoksi.


Novapakin tummansininen sohva muutti asukkaiden vanhasta kodista. Sitä täydennettiin vaaleanharmaalla rahilla. Vanha sarjapöytä maalautettiin mustaksi.

 


Viistoon tilaan sopivat matalat kalusteet. Aiemmin hankitut Artekin Tankki-tuolit tuotiin tähän kotiin. Tuolien kuviollinen verhoilukangas, samettipintainen vanha matto ja runsaat tekstiilit tuovat pelkistettyyn asuntoon kodikkuutta.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Sinistä & vaaleaa.

Tilaa Glorian Koti