Harry Bertoian sinkitty Diamond-tuoli on yksi Mujin pääjohtajan Masaaki Kanain lempiesineistä, ja hän on sijoittanut sen suosikkipaikkaansa pihalla.
Harry Bertoian sinkitty Diamond-tuoli on yksi Mujin pääjohtajan Masaaki Kanain lempiesineistä, ja hän on sijoittanut sen suosikkipaikkaansa pihalla.

Japanilaisen Mujin johtaja Masaaki Kanai ihastui tokiolaiskotinsa puutarhaan ja vehreään näkymään. Pihapuun pikkulinnun hän nimesi Jasperiksi suunnittelija Morrisonin mukaan.

Japanilaisen lifestylebrändin Mujin liikkeitä on ympäri maailmaa, mutta Suomeen ketjua on odotettu pitkään. Minimalistisen muotoilun fanit iloitsivat brändin syksyisestä visiitistä Habitareen. Joulukuussa Mujin tuotteita saa Helsingin Torikortteleiden pop upista. Lifestylebrändin pääjohtaja Masaaki Kanai oli tämän vuoden Habitaren virallinen ystävä. Glorian Koti sai harvinaislaatuisen kutsun visiitille Kanain kotiin Tokioon.

Asukkaat: Mujin omistavan Ryohin Keikakun pääjohtaja Masaaki Kanai, vaimo, tytär ja koira.

Koti: Kerrostalohuoneisto vuonna 1988 rakennetussa talossa. Kodissa on kolme makuuhuonetta, olohuone, ruokailu-tila ja keittiö.

Masaaki Kanai, miten päädyitte tähän kotiin?

Kotimme on remontoitu, vanha huoneisto kerrostalon alakerrassa. Oikea perustila. Talo sijaitsee Mujin pääkonttorin lähellä. Ihastuimme omaan pihaan ja ikkunoista aukeavaan vehreään maisemaan: piha-aluetta ympäröivät puut. Myös Tokion Shinjukun alueen yötaivas on hieno. Lisäksi asunnossa oli paikka japanilaissuunnittelija Shiro Kuramatan tuolille. Tämän kodin suhteen minulla ei ole erikoisia toiveita, paitsi että se voisi olla pienempi.


Keittiö on olohuoneesta oikealla. Pöydän päässä on harvinainen Eames-tuoli, jota on olemassa vain yksittäisiä kappaleita.


Miten olette sisustaneet kotinne?

Emme ole sisustaneet kotia erityisen suunnitelmallisesti. Kotonani on työhöni liittyviä tavaroita, kuten kirjoja. Moni esine on muotoilijoilta, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä. Mukaan mahtuu arvokasta designia, mutta myös ihan sattumalta hankittuja tavaroita. Kotimme ei ole erityisen värikäs vaan sävyt sopivat hyvin taustaksi.


Eteisestä paikan löytänyt, Shiro Kuramatan suunnittelema Apple Honey -tuoli on yksi kodin tärkeimmistä esineistä.


Mikä ilahduttaa teitä kodissanne eniten?

Paras hetki on, kun istun pihalla Campanan veljesten puunpaloista suunnittelemalla Favela-tuolilla, juon kahvia ja poltan tupakan. Silloin nautin vuodenaikojen vaihtelusta pihassa, ne ovat Japanissakin selkeät. Pidän erityisesti lintujen laulusta. Muutama vuosi sitten sain suunnittelija Jasper Morrisonilta lintulaudan. Laitoin sen puuhun, odotin viikon, mutta lintuja ei tullut. Valitin asiasta Jasperille. Yhtäkkiä, seuraavana aamuna ilmestyi pieni, vihreä papukaija, ja sen jälkeen se on käynyt meillä joka päivä. Tietysti nimesimme linnun Jasperiksi.


Brasilialaisten Campanan veljesten suunnittelemat Favela-tuolit muodostavat kuistin istuskelupaikan. Veljeksiä inspiroi Sao Paulon slummien rakennukset, jotka on rakennettu kekseliäästi kaikesta käsiin saaduista materiaaleista.


Mitä olet oivaltanut asumisesta?

On tärkeää keksiä kotiin sellaisia ratkaisuja, joilla saa vähän väljyyttä tilaan. Tavaroita ei pidä olla liikaa vaan kannattaa valikoida itselle merkityksellisiä esineitä. Mujin tuotteet on suunniteltu niin, etteivät ne häiritse näitä tavaroita. Pitää olla sellainen olo, että kotiin haluaa palata mahdollisimman pian.

Mujin pop up -myymälä on avoinna 2.12.2017 - 10.1.2018 osoitteessa Sofiankatu 4, Helsinki.

Artikkeli on lyhennelmä Glorian Kodissa 9/2017 julkaistusta artikkelista Mr. Mujin kotona.
Käännös Satoko Taguma ja Takako Servo.

Ei vaaleaa skandityyliä, eikä pröystäilevää designia, päätti sisustussuunnittelija Mikko Toppala. Uudesta ullakkokodista tuli tummasävyinen ja elegantti.

Asukkaat: sisustussuunnittelija Mikko Toppala ja puoliso Riku Pousi.
Koti: 86-neliöinen ullakkohuoneisto vuonna 1929 rakennetussa kerrostalossa Etu-Töölössä Helsingissä.

Sisustussuunnittelija Mikko Toppala ja puoliso Riku Pousi ehtivät asua edellisessä kodissaan Helsingin Punavuoressa neljä vuotta, kun molemmista alkoi tuntua, että oli aika vaihtaa asuntoa. Ensin pari etsi kotia läheltä, mutta vasta kun hakualuetta laajennettiin, löytyi toiveiden täyttymys: ullakkohuoneisto saunalla ja näköalalla. Lisäksi asunnossa oli kaivattu vierashuone.

Mikko, uusi koti löytyi Etu-Töölöstä. Mitä ajattelit tästä asunnosta ensi alkuun?

Etsimme remontoitavaa kohdetta, mutta tämä asunto vastasi pitkälti niitä suunnitelmia, joita olin uuden kodin varalle tehnyt. Pintamateriaalit, kuten vaalea puulattia ja isot, hiekanväriset laatat kylpyhuoneessa, viehättivät. Upeat kattoikkunat ja koko olohuoneen levyinen ikkunaseinä veivät sydämemme. Ullakkoasuminen on tuttua meille kummallekin. Tämä on molempien kolmas ullakkokoti, ja niistä ehdottomasti toimivin ja valoisin.


Sisustussuunnittelija Mikko Toppala rakastaa kauniita esineitä ja asetelmia, mutta niitä ei saa olla liikaa. Kodin suunnittelussa haastoi vino katto ja sen tuomat hukkaneliöt.


Mikä tässä kodissa on kaikkein parasta?

Minusta täällä on hyvä tunnelma, helppo olla ja viettää aikaa ystävien kanssa. Näkymät yli kattojen ovat huikeat ja sijainti erinomainen. Sisustustyylini on eurooppalainen, laadukas, ylellinen ja tyylikäs. Pidän kalusteista, valaisimista ja esineistä, jotka eivät ole heti tunnistettavissa eivätkä huuda mitään brändiä. Tämä näkyy meillä niin, että valitsen kalusteita mittojen ja värityksen mukaan sellaisista liikkeistä, joista ne saa järkevään hintaan. Esimerkiksi trendikkäät mustat marmorikantiset sohvapöytämme ovat Trademaxista.


Musta, komea keittiö näkyy heti ovelta kotiin tullessa. Keittiö on arkkitehdin suunnittelema ja puusepän tekemä. Sen huikea korkeus korostuu luonnonvaloa antavien kattoikkunoiden ansiosta. Vaaleat tasot ja puulattia raikastavat tilaa.


Kuka on sisustajaidolisi ja millaisia sisustuksia ihailet?

Ihailen hollantilaista sisustussuunnittelijaa Marcel Wolterinckiä. Hänen sisustuksensa ovat maanläheisiä, näyttäviä ja viimeisen päälle tyylikkäitä ja niissä on ripaus eksotiikkaa. Toinen suosikkini on New Yorkista käsin työskentelevä Lori Margolis. Hän yhdistelee taitavasti ylellisiä huonekaluja rouheiden ja maanläheisten elementtien kanssa. Kolmas on lontoolainen Martyn Bullard, joka on taas ylellisyyden ja runsaiden sisustusten mestari. Voisi sanoa, että hänellä on yliampuva tyyli, mutta aina ehjästi koottu.

Tykkään todella paljon näyttävistä ja reiluista tiloista, joissa on kuitenkin maanläheinen ja seesteinen tunnelma. Sellainen on Hotel One Miamissa, jossa on raikas beach house -tyylinen sisustus. Paikka on ylellinen ja rento samaan aikaan. Madridilainen Hotel Principal taas on ihanan tumma ja intensiivinen hotelli, jossa on käytetty hienosti myös värejä. Hotellin aulassa tuoksuu siltä, miltä sisustus näyttää: täyteläiseltä ja tummalta.


Tunnelmallinen makuuhuone on viiston katon alla. Sängyn ympärillä on hyvin maastoutuvat kaapit. Yöpöytänä on Vitran LTR-pöytä. Sänkyvaatteet ovat Nordic Swan Livingin.

 


Oleskelutilat ovat yhtä huonetta, olohuone on rajattu erilleen sohvalla. Takka on kerrostaloasunnon luksusta ja antaa tunnelmaa kylmiin iltoihin. Tunnelmallisen sävyiset tekstiilit ja kauniisti asetellut sisustusesineet luovat ylellisen tyylin. Asunnon kaikki seinät ja katto on maalattu Tikkurilan Laasti-sävyllä (X487).

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 12/2017 ilmestyneestä jutusta Komesti korkealla.

Erilaisten puulajien yhdistäminen on taitolaji. Valitse joko tummaa tai vaaleaa tai kikkaile sävyjen lämpöasteilla.

1/ Vaaleaa tai tummaa

Tyylikkään harmoninen sisustuskokonaisuus syntyy saman sävyisistä puulajeista. Kannattaa siis pitäytyä yksinomaan vaaleissa tai tummissa sävyissä. Esimerkiksi koivu, mänty ja saarni ovat vaaleita puulajeja. Tummaksi käsitelty tammi, pähkinä ja palisanteri ovat tummia.

Jos kuitenkin haluat yhdistää erilaisia puulajeja, valitse sävyille tarpeeksi suuri kontrasti. Esimerkiksi vaaleaksi kuultokäsitelty mäntylattia ja tiikinsävyiset kalusteet sopivat hyvin yhteen, vaikka ovatkin hyvin erilaisia keskenään.

2/ Sävy luo tunnelman

Rauhallinen ja seesteinen tunnelma syntyy vaaleista sävyistä. Esimerkiksi saarniparketti antaa lämpimän mutta modernin tunnelman tilaan yhdessä luonnonläheisen sävypaletin kanssa. Kuultokäsitellyt puulattiat luovat valoisan ja rauhallisen kodin.

Lämmintä kodikkuutta tavoitteleva valitsee keskiruskeita sävyjä, kuten pähkinän tai harmahtavaksi käsitellyn tammen. Dramaattista ja pysäyttävää hakeva löytää mieleisiä sävyjä tummaksi käsitellystä tammesta. Mäntylattia tai hiottu parketti voidaan myös vahata mustaksi, jolloin puuntuntu säilyy.

3/ Yhdistele varoen

Eri puulajien yhdistäminen on taitolaji. Jos olet yhtään epävarma, kannattaa pitäytyä saman sävypaletin puulajeissa. Vaalean ja tumman puulajin yhdistäminen onnistuu, jos esimerkiksi yhdistät kylmän sävyisiä mutta eri tummuusasteisia puita. Mutta en yhdistäisi esimerkiksi luonnollista tammea ja tiikkiä keskenään: tummuusasteet ovat lähellä toisiaan, mutta tiikki on selvästi punainen, kun taas tammessa on vahva kellertävä sävy.

4/ Selkeytä tausta

Monilla kalusteilla on tunnearvoa siinä määrin, ettei niistä yksinkertaisesti halua luopua. Jos kotiin kerääntyy eri sävyisiä kalusteita, kannattaa pitää tausta yksinkertaisena. Neutraalit sävyt, kuten harmaa, beige ja musta, toimivat aina.

Erityisesti kontrastien luominen tilaan valkoisella ja lähes mustilla pinnoilla auttaa ryhdistämään tunnelmaa eikä yleisilmeestä tule tunkkaista. Jos kaluste ei ole toivotun sävyinen, Osmo Colorin puuvahoista löytyy kauniita sävyjä. Arvokasta perintöhuonekalua tuskin kannattaa sävyttää, mutta muissa kalusteissa vaha voi olla hyvä vaihtoehto.

5/ Savutammi on nousussa

Pitkän vaalean skandisisustamiskauden jälkeen olemme menossa tummempien puulajien suuntaan. Trendikkäin puulaji on tällä hetkellä ehdottomasti savutammi. 1970- ja 1980-luvuilta tuttu sävy on tekemässä vahvaa paluuta. Pähkinä on myös tuloillaan, mutta kylmän sävyisenä.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 12/2017.