Sisustusarkkitehti Joanna Laajisto vastaa Glorian Kodin lukijoiden kysymyksiin kylpyhuoneremontista.

Kylpyhuoneen remontointi on kallis projekti, joten se kannattaa suunnitella hyvin. Laattasauman väri on yhtä tärkeä mietittävä kuin laatat. Älä pihistele säilytystiloissa, sillä kaikki arkea helpottavat ratkaisut ovat kullanarvoisia.

Valkoisen kylpyhuoneen voi päivittää tehostevärillä. Kuvan tuotteita myy Gustavsberg.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten lukijoiden kysymyksiin:

Suunnittelen viisihenkisen perheemme kylpyhuoneen remontointia, ja nyt on valintojen aika. Millä värillä saumaus kannattaa tehdä? Voisinko laittaa muodikkaita betonilaattoja? Miten muuten kylpyhuoneen säilytyksen voisi ratkaista kuin kalliilla valmiskalusteilla? Mikä on riittävä valaistus neljän neliön kylppäriin?

Sauman väri vaikuttaa oleellisesti laatoituksen ilmeeseen. Tumman laatan saumaksi valitsisin mahdollisimman samanlaisen sävyn kuin laatassa tai astetta vaaleamman. Tummempi sauma luo ruudukko-vaikutelman. Välttäisin valkoista saumaa, sillä se on todella arka likaantumaan. Marmorinvalkoinen ja helmenharmaa sietävät likaa paremmin. Jos ehdottomasti haluat puhtaanvalkoisen sauman, valitse epoksipohjainen sauma-aine, joka hylkii likaa. Se on kuitenkin haastava asentaa ja vaatii kokemusta ja kärsivällisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös betonilaatat kannattaa asennuttaa taitavalla ammattilaisella. Laatan pintakerros on värjättyä marmoripölyä, joka on vielä marmorilaattaakin herkempi. Laatan pinta pitää puhdistaa hyvin ja käsitellä vahalla oikealla tekniikalla. Muuten vahasta jää ikäviä jälkiä laattaan ja lopputulos on suttuinen. Betonilaatat ovat boheemin kodin valinta, sillä huollosta huolimatta niiden pinta patinoituu ajan kuluessa.

Peruskylpyhuoneen posliinialtaalla ja allaskaapilla saa edullisesti, mutta laatikostot ja erikoisaltaat nostavat hintaa huomattavasti. Jos haluat edullisen säilytysratkaisun, valitse ovellinen hyllykaappi altaan alle ja järjestele tavarat kaappiin avokoreihin. Kirpputorilta saattaa löytyä myös vanha lipasto, jonka voisi sovittaa allaskaapiksi. Tämä vaatii pientä nikkarointia. Mielestäni lapsiperheen kylpyhuoneessa kannattaa panostaa käytännöllisyyteen. Altaan alle asennettava vetolaatikosto on käytännöllinen, sillä sinne saa tavarat siistiin järjestykseen. Vaikka laatikosto voi olla varsin hintava teknisten ominaisuuksiensa takia, lapsiperheen arkea helpottavat ratkaisut maksavat itsensä usein takaisin.

Kylpyhuoneeseen tarvitaan yleisvaloa kattoon sekä kohdevalo peilin yläpuolelle. Uudiskohteessa voi kattoon upottaa spotit. Myös pinta-asennettavat klassiset opaalilasikupuiset valaisimet antavat kauniin tasaisen valon. Muista tarvittavat IP-luokat kylpyhuoneen valaisimissa.

Asentaja teki kylppärin ylimääräisen oven paikalle seinän, jossa kaakelien sauma-aine on astetta tummempaa kuin muualla. Hän väitti eron tasoittuvan ajan myötä. Kolme vuotta myöhemmin väri erottuu yhä. Voiko tälle tehdä jotain?

Jos sauma-aine on väärä, sen voi poistaa ja vaihtaa oikeaan sävyyn. Sauma-aine on huokoista, se värjääntyy aina hieman ajan myötä. Siksi uuden ja vanhan sauman väreihin voi jäädä eroa. Täydellisesti yhteensointuva saumaus syntyy vain, jos sauma-aine asennetaan uudestaan koko seinälle.

Sauma-aineen poistaminen on tehtävä varovaisesti, jotta vesieriste ei mene rikki. Jos niin tapahtuu, koko laatoitus tulee poistaa ja tehdä vesieristys ja laatoitus uudestaan. Siksi turvautuisin tässä asiassa ammattilaiseen.

Miten valmiiksi rempatun kylppärin saisi päivitettyä? Useinhan ne ovat rakennusyhtiön jäljiltä valjuja.

Tunnelmaa saa helposti vaihtamalla kelmeät loisteputkivalaisimet lämminsävyisempiin valaisimiin. Tummat kiintokalusteet luovat kontrastia ja vievät huomiota peruslaatasta. Jos kylpyhuoneen yleisilme on halpa, toisin sinne luksusta säilytysratkaisuilla, kuten mittojen mukaan tehdyillä vetolaatikoilla. Myös kauniit pyyhkeet ja tuoksusaippuat ovat hyviä ilmeen kohentajia.

Lue myös:

Näin kylpyhuone uudistui pikkurahalla - kuvat ennen ja jälkeen

Joanna Laajisto vastaa lukijoiden kysymyksiin säilytyksestä

Sisältö jatkuu mainoksen alla