Aiotko ostaa tai myydä Facebookin sisustuskirppiksillä? Lue nämä 10 kultaista sääntöä, niin osaat toimia oikein!

Näin toimit Facebook-kirppiksillä:

1 Lähetä liittymispyyntö ylläpidolle.

Facebook-kirpputorilla on yksi tai useampi ylläpitäjä, joka on perustanut ryhmän ja valvoo sen toimintaa. Kun haluat liittyä Facebook-kirppissivulle, sinun pitää yleensä lähettää liittymispyyntö, jonka ylläpito hyväksyy. Joihinkin ryhmiin voidaan hyväksyä toisen jäsenen (käyttäjän kaveri) lisäämänä tai kutsumana.

2 Toimi omalla nimelläsi.

On reilua kaikkia kohtaa, että toimit omalla profiilillasi ja oikealla nimelläsi, etkä tekaise feikki-Facebook-profiilia kirppiksiä varten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 Lue kirppiksen omat säännöt.

Jokaisella ryhmällä on omat säännöt esimerkiksi siitä, mitä tuotteita kirppiksellä saa myydä ja miten myytävä tavara esitellään. Säännöt kannattaa lukea huolella sekä noudattaa niitä. Tämä helpottaa sekä sinun oloasi kirpparilla, että ylläpitäjien työtä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4 Lataa kuva tuotteesta kansioon.

Useimmiten kuva tavarasta lisätään tuoteryhmittäin tai merkeittäin jaettuihin kansioihin. Kuvaa ei saa ladata suoraan seinälle. Tämä helpottaa ostajan selailua, eikä seinä tukkeudu yhden myyjän kuvista. Jos lataat kuvan suoraan seinälle, ylläpitäjä saattaa poistaa sen.

5 Kerro ilmoituksessa tuotteesta tarkasti.

Yleensä tuotteet hinnoitellaan selkeästi eikä huutokauppa ole sallittua. Poikkeuksia toki on. Säännöissä myös yleensä kerrotaan, mitä tietoja tuoteilmoituksessa tulee mainita, kuten mittoja. Jos tuotteessa on vikoja tai tahroja, on hyvän tavan mukaista kertoa niistä.

6 Uppaa.

Omaa kuvaa voi nostaa seinällä ylöspäin, jos kauppa ei ole käynyt. (ks. Sanasto: Uppaus). Jokaisella kirppiksellä on oma sääntö, montako kertaa vuorokaudessa tai muussa määritellyssä ajassa kuvaa tai kuvia saa mainostaa.

7 Älä arvostele muiden hintoja.

Toisten ilmoituksia, tuotteita tai niille asetettuja hintoja ei tule arvostella. On jokaisen oma asia, paljonko tavarastaan haluaa pyytää.

8 Sovi kaupoista avoimesti.

Kaupat sovitaan näkyvästi ilmoituksen kuvan alle. Kauppaa ei yleensä ole sallittua käydä yksityisviestein. Yleensä käytössä on varausjono (ks. Sanasto av). Eli ensimmäinen kiinnostunut ilmoittaa kuvaan haluavansa ostaa tuotteen. Mikäli muitakin ostajaehdokkaita ilmaantuu, he tulevat jonoon odottamaan, mikäli edeltävä ostaja peruu kaupat.

9 Älä katoa kesken kauppojen.

Jos olet varannut tuotteen, etkä haluakaan sitä, vapauta se seuraavalle. Joissakin ryhmissä on selkeät aikarajat varaamiselle. Sovittuja kauppoja ei tule perua tai vain kadota maisemista. Toisaalta myöskään myyjän katoaminen ei kuuluu hyvään kaupantekoon. Kun kaupoista on sovittu, tuote maksetaan myyjälle ja postitetaan ostajalle viivyttelemättä.

10 Älä myy kopioita.

Piraattituotteiden myyminen on Suomen lain mukaan kiellettyä.

 Lue myös:

Haluatko päästä tavarasta eroon? Katso 10 suosittua Fb-kirppistä

Näin puhut Fb-kirppiksellä - tiesitkö nämä lyhenteet?

Sisältö jatkuu mainoksen alla