Jalkahoitaja sanoi, että seuraavan kerran on tultava kuukauden päästä. Kuukauden? Jalkoihin kuluisi siis vuodessa 600 euroa. Kotona odotti kutsu hampaiden puhdistukseen ja vuotuiseen gynekologin tarkastukseen. Unohtamatta mammografiaa, luomien tarkistusta ja kolesterolimittausta.

Kotona selailin mökkilehteä, jossa luki, että sauna pitäisi pestä parin kuukauden välein.

”Kauan me olemme asuneet tässä”, huutelin järkyttyneenä miehelleni ja aloin laskea, montako kertaa sauna oli jätetty pesemättä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elämän ylläpito vie hengen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen tähän asti pitänyt löyhää huoltokirjaa itsestäni. Hoidatan itseäni syksyisin. Autollakin on huoltokirja. Mutta kodilla ja mökillä ei ollut.

Saunan pesut, rännien puhdistus, palovaroittimien tarkastus, jääkaapin ja pesutornin takaa peseminen, ulkoilmaventtiilien suodattimien vaihtaminen... kaikki muistin varassa.

Tehtävien määrä tuntuu listattuna valtavalta. Se ei ole sitä varmaankaan ihmistyypille, joka viettää suurimman osan ajastaan kotona ja kantaa muistilistaa päässään, mutta meillä tarvitaan muistutuksia – siis huoltokirjaa.

Saimme avun modernista teknologiasta. Minä ja mieheni latasimme ilmaisen puhelinsovelluksen KotiAppin, johon syötimme kaiken mökistämme (ja myös kerrostalokodista, vaikka sovellus onkin tarkoitettu omakotitaloasujille). Sovellus suoritti ensin mökistä kyselyn. Vastasin rehellisesti, ja muutamassa kohdassa se kehotti välittömästi toimiin (se ei ikävä kyllä tivannut jälkikäteen, tuliko hommat tehtyä).

Sitten listasimme sovellukseen hoidettavia tehtäviä, kuten saunan ja ikkunoiden pesut. Listasin jopa seinämaalien värikoodit muistiin.

Jo nyt tiedämme, että marraskuussa kännykkä muistuttaa meitä vaihtamaan tuloilmafiltterit.

Julistin kotona vankan periaatepäätöksen. Se, mitä omistetaan, hoidetaan kunnolla. Jos ei hoideta, myydään tai annetaan pois.

Jollakin tavalla tätä ajatusta pitäisi soveltaa myös itseensä.

 

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.
Hanna Jensenin kolumni on julkaistu Glorian Kodissa 10/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla