Paseo Sagreran rantakadulla voit ottaa ”palmu-kylvyn”, ihailla veneitä ja pysähtyä syömään.  Sóllerin juna on kulkenut Palmasta vuodesta 1912.
Paseo Sagreran rantakadulla voit ottaa ”palmu-kylvyn”, ihailla veneitä ja pysähtyä syömään. Sóllerin juna on kulkenut Palmasta vuodesta 1912.
Katedraali vartioi Palman vanhaa kaupunkia.
Katedraali vartioi Palman vanhaa kaupunkia.

Palma ruokkii kaikki aistisi yhden viikonlopun aikana.

Aivan ensimmäiseksi Palmassa on vaihdettava ruokarytmi. Jotta olet liikkeellä samaan aikaan kuin paikalliset, syöt pienen aamiaisen herättyäsi. Mutta vain pienen, sillä hiukan ennen puoltapäivää on toisen aamiaisen aika.

Sen – suolaisen tai makean – saatat haluta nauttia vanhankaupungin kujilla ihaillen goottilaista, renessanssin aikaista ja espanjalaista art nouveau -rakennustaidetta. Tuijota taloja häpeilemättä: asukkaat ovat koristelleet parvekkeensa kukilla ja valkoisilla verhoilla.

Palman pitkään viikonloppuun saa mahtumaan rantaloman, kaupunkiloman ja vaellusloman vuorille.

Palmassa olet vanhassa Euroopassa, Helsingin kokoisessa kaupungissa, jossa asfaltti kopisee korkokenkiesi tai lenkkareittesi alla palmujen huojuessa vierelläsi. Kaupunkia vartioi katedraali, yksi harvoista rakennuksista, jonka arkkitehti Antoni Gaudí suunnitteli Barcelonan ulkopuolelle.

Palman pitkään viikonloppuun saa mahtumaan rantaloman, kaupunkiloman ja vaellusloman vuorille. On myös mahdollista, että olet onnellisimmillasi ruokapöydässä. Palmalaiset syövät ulkona ja yhdessä, ja löydät helposti tapaksia tai kolmen ruokalajin päivän menun 15 eurolla. Lounas on päivän tärkein ruokahetki, ja se alkaa kolmen maissa (puolilta päivin lounasta syövät vain turistit).

Mitä pohjoismaalaisemmalta kahvila tai ravintola näyttää, sitä varmemmin paikalliset eivät siellä syö.

Ravintoloita ja kahviloita on satoja, tuhansia. Jos haluat syödä paikallisten suosimissa ravintoloissa (ja edullisemmin kuin turisteille suunnatuissa ravintoloissa), kytket skandinaavitutkan pois päältä: mitä pohjoismaalaisemmalta kahvila tai ravintola näyttää, sitä varmemmin paikalliset eivät siellä syö.

”Paikallinen” on tummaa puuta, paljaita pöytiä, meteliä, valuvia tuoppeja ja kahvikuppeja, puheensorinaa tai lähes meteliä – kuten vaikka Bar Españassa (Calle de Can Escursac 12) tai Gaudeix bodegassa (Calle Can Sales 2).

Kun olet aikasi pyörinyt vanhan kaupungin kujilla (älä pelkää, et eksy vaikka pujahtaisit kapealle kadulle), tee kävelyretki paikalliseen ”Helsingin Punavuoreen” eli Santa Catalinan kaupunginosaan, johon etenkin ruotsalaiset ovat ihastuneet.

Santa Catalinasta löydät kauppahallin Mercato de Santa Catalinan (Plaça Navegació), bilekatu San Magin, kymmeniä toinen toistaan sympaattisempia kahviloita kuten ranskalais-espanjalaisen La Madeleine de Proustin (Calle Anníbal 17), jonka terassilla maistat elämäsi ihaninta suklaa-manteliviineriä, pan de choco almendraa. Sen jälkeen voitkin kävellä muutamassa minuutissa hotelli Cuban kattoterassille (Sant Magí 1) tuijottelemaan kaupunkia ja merta.

Palmassa aurinko paistaa kolmisensataa päivää vuodessa.

Meri on olennainen osa Palma de Mallorcan henkeä, ja parhaiten pääset nauttimaan siitä rantabulevardi Paseo de Marítimolla. Seurailet laivoja, jotka lähtevät Valenciaan, Ibizalle, Menorcalle, Barcelonaan ja ihmettelet, voiko yhdessä venesatamassa olla niin paljon suuria veneitä. Veneitä on silmänkantamattomiin, mutta niiden väleistä puikkelehtii myös melojia.

Jos kävelet rantabulevardia itään, saavut reilussa puolessa tunnissa Portixolin ja El Molinarin pikkukyliin, joissa paikalliset käyvät syömässä mereneläviä, paellaa tai juovat lasilliset auringonpaisteessa. Tässä vaiheessa olet saanut kaupan päälle reilun annoksen d-vitamiinia, sillä Palmassa aurinko paistaa kolmisensataa päivää vuodessa.

Koe ainakin nämä

Julkkisten suosima kylä

Deiàn kylä vuorilla, noin 45 minuutin ajomatkan päästä Palmasta on henkeäsalpaavan idyllinen lomakohde, jossa ovat viihtyneet niin Catherine Zeta-Jones ja Michael Douglas, Richard Branson kuin prinsessa Dianakin aikoinaan. Yhdistä pieneen vuoristoretkeesi myös pittoreski Valldemossan kylä, jossa puutarhasta ja kukista pitävät vierailijat saavat ideoita omaan pihaansa.

www.deia.info

 

Joan Mirón studio

Taiteilija Joan Miró työskenteli Palmassa vuosina 1956–1984. Hänen studionsa ja ateljeensa toimivat nyt museona. Päärakennuksen on suunnitellut Mirón kuoleman jälkeen arkkitehti Rafael Moneo, ja rakennus (erityisesti valon käyttö) kannattaa käydä kokemassa, vaikka ei Mirón taiteesta välittäisikään. Museon pihalla on kahvila. Lauantaisin ilmainen sisäänpääsy. miro.palmademallorca.es

miro.palmademallorca.es

 

Junalla Sólleriin

1,5 tunnin junamatka puksuttavalla puujunalla vie sinut halki vuoriston, tunneleiden ja sitruunapuuviljelmien saaren luoteisosassa sijaitsevaan rantakylä Sólleriin. Edestakainen matka matkaa 30 euroa ja sisältää erillisen raitiovaunumaksun Sollerin kylästä Sóllerin satamaan.

www.trendesoller.com

Porvoo on täydellinen päiväretkikohde, josta et varmasti poistu nälkäisenä.

Porvoosta on kehittynyt fantastinen ravintolakaupunki. Kiva tapa tutustua useampaan ravintolaan on Smaku-kävely, jolla käydään oppaan kanssa neljässä eri ravintolassa maistamassa ravintolan valitsemaa nimikkoruokaa. Kierros tosiaan onnistuu kävelemällä, sillä ravintolat sijaitsevat vanhassa kaupungissa tai sen lähellä. Samalla opas kertoo ravintoloista ja Porvoon ruokakulttuurista ja historiasta.

Mukana ohjelmassa on kaikkiaan 19 ravintolaa, joista Porvoo Tours valitsee kohteet kullekin kierrokselle. Kierrokseen kannattaa varata aikaa vähintään kaksi, kolme tuntia. Ryhmän koko voi olla 2–12 henkeä, hinta kahden hengen ryhmässä 122 e/hlö, kuuden hengen ryhmässä 58 e/hlö ilman juomia.

Ota talteen ainakin nämä ravintolavinkit:

Bistro Gustaf

Vanhassa apteekissa Porvoon keskustassa sijaitseva Bistro Gustaf tarjosi keväisellä makukierroksella bouillabaissea talon tapaan. bistrogustaf.fi

Brasserie L'Amour

Brasserie L’amourissa kannattaa maistaa taiten tehtyä pizzaa. lamour.fi

Meat District

Meat District panostaa ekologiseen ja lähellä tuotettuun lihaan, mutta kasvisruokailijakin syö siellä hyvin. meatdistrict.fi

Zum Beispiel

Zum Beispiel tarjoaa herkullisia tulkintoja meksikolaisesta, italialaisesta ja Lähi-idän keittiön ruoka-lajeista. zum.fi

 

Varaukset porvootours.fi.

Rovaniemen matkailulla menee lujaa. Vetonaula on houkutteleva, suorastaan mielikuvituksellinen majoitus.

 

Tasokkaan majoituksen puute on ollut suomalaisen matkailubisneksen ongelma, mutta Rovaniemellä asiat on tehty toisin. Yksityiset yrittäjät ovat investoineet tyylikkyyteen ja kekseliäisyyteen.

Yksi onnistujista on kaupungin keskustassa suojellussa vanhassa talossa oleva Gröhnin perheen omistama Arctic Light Hotel, joka äskettäin voitti kolmessa kategoriassa World Luxury Hotel -gaalassa. Se on myös valittu Trivago Awardsin Suomen parhaaksi viiden tähden hotelliksi (toinen on Haven, kolmas Kämp), vaikka ei se tarkkaan ottaen edes ole viiden tähden hotelli; ympärivuorokautinen huonepalvelu puuttuu.

Hämäränä talvipäivänä tekisi mieli jäädä Arctic Lightin viihtyisään, olohuonemaiseen lobbyyn oleskelemaan kirjan ja lämpimän juoman kanssa. Hotellin kaikki 57 huonetta ovat tilavia ja erilaisia. Valttina on erinomainen palvelu ja mainio aamiainen, josta on levinnyt kuvia Instagramissa pitkin maailmaa.

Toisin kuin Rovaniemen muissa paremman luokan majoituspaikoissa, joissa enemmistö asukkaista on tällä hetkellä kiinalaisia, Arctic Lightin asiakkaat tulevat eri puolilta maailmaa.

arcticlighthotel.fi

 

Käpylehmän sisällä

Kansainvälisiä palkintoja on saanut myös Arctic TreeHouse Hotel, joka on tullut kuuluisaksi siitä, että sen huoneistot on rakennettu rinteeseen ikään kuin käpylehmät tikkujaloille. Etuseinät ovat pelkkää lasia, joten näköalat ovat hienot. Pienten 27 neliön käpylehmien lisäksi hotelliin kuuluu viisi 50 neliön Glass Housea. Santaparkin kupeessa olevaa aluetta laajennetaan lähivuosina tuntuvasti. Kysyntää riittää, sillä kuvat puumajoista ovat levinneet ympäri maailmaa, ja tämäkin hotelli on monien muiden tapaan loppuunmyyty talven huippusesongin ajaksi.

santaparkarcticworld.com/arctic-treehouse-hotel

 

Lasinen kota ja jacuzzi

Pääsin koeasumaan Snowman World Glass Resortin lasikodan ennen lomakylän virallisia avajaisia. Lasiseinää ja kattoa on loma-asunnoissa paljon revontulten toivossa, mutta olo kodassa on oikein kodikas. Nukkumista varten on parvi, tilaa on kaikkiaan 40 neliötä. Oleskelutilan lisäksi on keittiösyvennys, kylpyhuone ja sauna. Sisustus on skandinaavisen hillitty. Varsinainen vetonaula on kuitenkin ulkona kodan terassilla oleva 38-asteinen outdoor hot spa. Kun pulahtaa pakkasessa uikkareissa taivasalla poreammeeseen, ja ympä-

rillä on pelkkää hiljaisuutta ja pimeyttä, on rentoutumiselle varsin otolliset olosuhteet.

snowmanworld.fi

Tacoja ja pizzaa

Turistin ei tarvitse visiitillään tyytyä vain perinteiseen Lapin ruokaan. Keskustassa meksikolaista ruokaa tarjoaa uusi ravintola Yuca. Meininki on rento, pöytävarauksia ei oteta.

yuca.fi

Pure Pizzassa pizza paistuu aitoon napolilaiseen tyyliin sikäläisin reseptein. Uunikin on Italiasta tuotu, sillä paikan omistajalle Antti Kuhalle pizzan autenttisuus on sydämenasia. Porosalami on sentään pääsyt mukaan yhteen pizzaan, joka oli kerrassaan erinomainen.

kauppayhtio.fi