Paseo Sagreran rantakadulla voit ottaa ”palmu-kylvyn”, ihailla veneitä ja pysähtyä syömään.  Sóllerin juna on kulkenut Palmasta vuodesta 1912.
Paseo Sagreran rantakadulla voit ottaa ”palmu-kylvyn”, ihailla veneitä ja pysähtyä syömään. Sóllerin juna on kulkenut Palmasta vuodesta 1912.
Katedraali vartioi Palman vanhaa kaupunkia.
Katedraali vartioi Palman vanhaa kaupunkia.

Palma ruokkii kaikki aistisi yhden viikonlopun aikana.

Aivan ensimmäiseksi Palmassa on vaihdettava ruokarytmi. Jotta olet liikkeellä samaan aikaan kuin paikalliset, syöt pienen aamiaisen herättyäsi. Mutta vain pienen, sillä hiukan ennen puoltapäivää on toisen aamiaisen aika.

Sen – suolaisen tai makean – saatat haluta nauttia vanhankaupungin kujilla ihaillen goottilaista, renessanssin aikaista ja espanjalaista art nouveau -rakennustaidetta. Tuijota taloja häpeilemättä: asukkaat ovat koristelleet parvekkeensa kukilla ja valkoisilla verhoilla.

Palman pitkään viikonloppuun saa mahtumaan rantaloman, kaupunkiloman ja vaellusloman vuorille.

Palmassa olet vanhassa Euroopassa, Helsingin kokoisessa kaupungissa, jossa asfaltti kopisee korkokenkiesi tai lenkkareittesi alla palmujen huojuessa vierelläsi. Kaupunkia vartioi katedraali, yksi harvoista rakennuksista, jonka arkkitehti Antoni Gaudí suunnitteli Barcelonan ulkopuolelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Palman pitkään viikonloppuun saa mahtumaan rantaloman, kaupunkiloman ja vaellusloman vuorille. On myös mahdollista, että olet onnellisimmillasi ruokapöydässä. Palmalaiset syövät ulkona ja yhdessä, ja löydät helposti tapaksia tai kolmen ruokalajin päivän menun 15 eurolla. Lounas on päivän tärkein ruokahetki, ja se alkaa kolmen maissa (puolilta päivin lounasta syövät vain turistit).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä pohjoismaalaisemmalta kahvila tai ravintola näyttää, sitä varmemmin paikalliset eivät siellä syö.

Ravintoloita ja kahviloita on satoja, tuhansia. Jos haluat syödä paikallisten suosimissa ravintoloissa (ja edullisemmin kuin turisteille suunnatuissa ravintoloissa), kytket skandinaavitutkan pois päältä: mitä pohjoismaalaisemmalta kahvila tai ravintola näyttää, sitä varmemmin paikalliset eivät siellä syö.

”Paikallinen” on tummaa puuta, paljaita pöytiä, meteliä, valuvia tuoppeja ja kahvikuppeja, puheensorinaa tai lähes meteliä – kuten vaikka Bar Españassa (Calle de Can Escursac 12) tai Gaudeix bodegassa (Calle Can Sales 2).

Kun olet aikasi pyörinyt vanhan kaupungin kujilla (älä pelkää, et eksy vaikka pujahtaisit kapealle kadulle), tee kävelyretki paikalliseen ”Helsingin Punavuoreen” eli Santa Catalinan kaupunginosaan, johon etenkin ruotsalaiset ovat ihastuneet.

Santa Catalinasta löydät kauppahallin Mercato de Santa Catalinan (Plaça Navegació), bilekatu San Magin, kymmeniä toinen toistaan sympaattisempia kahviloita kuten ranskalais-espanjalaisen La Madeleine de Proustin (Calle Anníbal 17), jonka terassilla maistat elämäsi ihaninta suklaa-manteliviineriä, pan de choco almendraa. Sen jälkeen voitkin kävellä muutamassa minuutissa hotelli Cuban kattoterassille (Sant Magí 1) tuijottelemaan kaupunkia ja merta.

Palmassa aurinko paistaa kolmisensataa päivää vuodessa.

Meri on olennainen osa Palma de Mallorcan henkeä, ja parhaiten pääset nauttimaan siitä rantabulevardi Paseo de Marítimolla. Seurailet laivoja, jotka lähtevät Valenciaan, Ibizalle, Menorcalle, Barcelonaan ja ihmettelet, voiko yhdessä venesatamassa olla niin paljon suuria veneitä. Veneitä on silmänkantamattomiin, mutta niiden väleistä puikkelehtii myös melojia.

Jos kävelet rantabulevardia itään, saavut reilussa puolessa tunnissa Portixolin ja El Molinarin pikkukyliin, joissa paikalliset käyvät syömässä mereneläviä, paellaa tai juovat lasilliset auringonpaisteessa. Tässä vaiheessa olet saanut kaupan päälle reilun annoksen d-vitamiinia, sillä Palmassa aurinko paistaa kolmisensataa päivää vuodessa.

Koe ainakin nämä

Julkkisten suosima kylä

Deiàn kylä vuorilla, noin 45 minuutin ajomatkan päästä Palmasta on henkeäsalpaavan idyllinen lomakohde, jossa ovat viihtyneet niin Catherine Zeta-Jones ja Michael Douglas, Richard Branson kuin prinsessa Dianakin aikoinaan. Yhdistä pieneen vuoristoretkeesi myös pittoreski Valldemossan kylä, jossa puutarhasta ja kukista pitävät vierailijat saavat ideoita omaan pihaansa.

www.deia.info

 

Joan Mirón studio

Taiteilija Joan Miró työskenteli Palmassa vuosina 1956–1984. Hänen studionsa ja ateljeensa toimivat nyt museona. Päärakennuksen on suunnitellut Mirón kuoleman jälkeen arkkitehti Rafael Moneo, ja rakennus (erityisesti valon käyttö) kannattaa käydä kokemassa, vaikka ei Mirón taiteesta välittäisikään. Museon pihalla on kahvila. Lauantaisin ilmainen sisäänpääsy. miro.palmademallorca.es

miro.palmademallorca.es

 

Junalla Sólleriin

1,5 tunnin junamatka puksuttavalla puujunalla vie sinut halki vuoriston, tunneleiden ja sitruunapuuviljelmien saaren luoteisosassa sijaitsevaan rantakylä Sólleriin. Edestakainen matka matkaa 30 euroa ja sisältää erillisen raitiovaunumaksun Sollerin kylästä Sóllerin satamaan.

www.trendesoller.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla