Reykjavik on maaseutu ja pääkaupunki samassa paketissa.
Kun katsoo Islantia kartalla, voi ajatella kahdella tavalla. Joko niin, että saarella asutaan keskellä kylmää ja tuulista merta ilman rajanaapureita ja metsää, tai sitten niin, että saarellahan ollaan keskellä maapalloa, ihanan rauhassa mutta kuitenkin lähellä kaikkea. New Yorkiin lentää neljässä tunnissa, Suomeen ja Lontooseen kolmessa.
Reykjavikin ydinkeskusta on parin kadun mittainen, ja sen liepeille rakennetut omakotitalot ovat eri värisiä. Kadut ovat kapeita. Toisella puolella näkyy meri ja toisella vuoret – kirkkaalla säällä näkee jäätikölle. Missä muualla on tarjolla sellaista?
Ja kuitenkin nurkan takana ovat elokuvateatterit, jäätelökioskit ja kirjakaupat. Reykjavik 101:ssä eli keskustassa voi elää kävellen viidessä minuutissa joka paikkaan -elämää.
Reykjavikin ydinkeskusta on parin kadun mittainen.
Lauantain kaupunkikierros alkaa mainiosti aamiaisella Bergssonilla (Templarasund 3), joka on mukava sekoitus kahvilaa, aamiaispaikkaa ja lounasravintolaa (auki seitsemästä seitsemään). Sen jälkeen kannattaa piipahtaa uimassa Sundhöllin tai Vesturbaerin uima-altaalla, jotka eivät ole blue lagoon –uimaloita vaan “kansanuimaloita”. Uiminen ei ole Islannissa treenaamista vaan rentoutumista kuumissa vesialtaissa. Tällaisia maauimaloita (altaat ulkona, pukukopit sisällä) on Reykjavikissa parisenkymmentä. Erityisen mukavaa on mennä ”uimahalliin” kylmänä talvipäivänä tai kehnossa säässä. Mikäs siinä on istuessa kuumassa vedessä islantilaisten mummojen kanssa, pipo päässä, jos oikein tuulee ja sataa.
Jäätelökioskit ovat Reykjavikissa auki puolille öin joka päivä, myös talvisin.
Uidessa tulee nälkä. Parhaan (ja tietysti tuoreen) kalalounaan löytää ravintola Ostabudinissa (Skólavörðustígur 8), ja jälkiruoka syödään paikallisten suosimilla jäätelökioskeilla, vaikkapa Paradis-jäätelöbaarissa (Njálsgata 26). Islannissa jäätelökioskit ovat Reykjavikissa auki puolille öin joka päivä, myös talvisin.
Iltapäiväksi rauhoitutaan kirjakaupassa pääkadulla Laugavegurilla. Siellä on hyvä miettiä, mennäkö alkuillasta Bio Paradisiin (Hverfisgötu 54) katsomaan hyvä elokuva vai olisiko musiikkitalo Harpassa (Austurbakka 2) kenties tarjolla konsertti? Illallisvalinta on selvä: ravintola Fridrik V.
Ei kannata nyrpistää nenäänsä myöskään Golden Circle –turistikierrokselle. Kätevän päiväretken aikana näkee Islannin luonnon monimuotoisuuden. Jos mahdollista, kannattaa pyrkiä myös Etelä-Islantiin Vikin mustalle hiekkarannalle ihailemaan merestä nousevia laavapylväsmuodostelmia.
Ja ratsastajille hyviä uutisia: ratsastajat haetaan hotellista tallille ja tuodaan takaisin. G
Koe ainakin nämä
Neljän tunnin illallinen
Fridrik V:ssä on set menu eli ruokailijat valitsevat kolme tai viisi ruokalajia. Ravintola ei ole fine dining -paikka mutta tarjoilee tyylikästä islantilaista ruokaa, tuoreista paikallisista raaka-aineista. Illallinen kestää neljä tuntia mutta ei silti ole “pönötystä” – mikään ei Islannissa ole pönötystä.
Fridrik V, Laugarvegur 60, fridrikv@fridrikv.is
Höyryä, höyryä
Islannin erikoisuus on kananmunanhajuinen sauna eli islantilainen höyrysauna, gufubað. Kananmunan haju johtuu rikkipitoisesta vedestä. Islannissa maanalaista kuumaa hyödynnetään talojen lämmityksessä, kuumavesijakelussa ja noiden satojen kuumavesialtaiden lämmityksessä.
Paras kahvi
Reykjavikin kahdesta Reykjavik Roasters -kahvilasta saa kaupungin parhaat kahvit, sillä niissä työskentelevät kaupungin parhaat baristat.
Crossfitiä!
Maailman parhaat crossfittaajat tulevat Islannista: naisten maailmanmestarikin treenaa Crossfit Reykjavikin boksissa. Mukaan mahtuvat myös kokemattomammat treenaajat.
Crossfit Reykjavik, Faxafen 12, www.crossfitreykjavik.is
Täydellinen piknik
Sunnuntai kuluu leppoisasti kävelyllä kaupunkilampi Tjörninin puistoissa. Siellä syödään eväät puun alla, puistonpenkillä. Reykjavikin keskustassa näkee paljon turisteja, sillä airbnb on tuonut heidät asustelemaan paikallisten sekaan. Keskustassa asuu paljon opiskelijoita ja kulttuuriväkeä, mutta myös lapsiperheitä. Kansanuimaloihin pääsee sisään muutamalla eurolla, ja kuumissa altaissa saa istua niin kauan kuin haluaa.
Reykjavikin-matkan ajankohtaiset herkkupalat tarjosi bloggaaja ja kirjailija, kahdeksan vuotta saarella asunut Satu Rämö. Hän kirjoittaa reykjavikilaisesta arjesta perheblogia osoitteessa www.salamatkustaja.com
Olen pohtinut, että seuraavaksi voisi matkustaa joko Islantiin tai Färsaarille. Tässä tekstissä oli sen verran hyviä poimintoja, että alkaa vaaka kallistumaan Islannin ja Reykjavikin puolelle. Plussana tietysti vielä se, että Islantiin löytyy lentovertailun (https://matkailu.fi/vertaa-lennot/) perusteella suoria lentoja Suomesta, kun taas Färsaarille niitä ei valitettavasti taida olla. Toki toisaalta mietityttää, että onko nuo suorat lennot johtaneet siihen, että Islanti on "liian" suosittu :D Tasapainoilua...