Karita Tykkä vannoo hyvän ruuan nimeen, mutta ei kuntoile enää orjallisesti.

”Olen vapautuneempi kuin nuorempana. Mieli on rauhallisempi ja tyynempi, kestän stressiä paremmin. Minulla on hyvää, tasaista energiaa, ei levotonta sähköjänisoloa. Uskon, että se on hyvän ravinnon ansiota.”

”En syö pelkkää raakaruokaa, en ole fanaattinen ruuan suhteen.”

Ruoka, varsinkin raakaravinto, on vienyt Karitan mennessään. Marraskuussa ilmestyi jo toinen hänen tekemänsä ruokakirja Hyvää huomenta, joka sisältää ohjeita terveellisiin aamiaisiin ja brunsseihin. Karita uskoo superfoodin ja ravinteikkaan ruuan tekevän hyvää elimistölle, myös iholle. Itse hän käyttää säännöllisesti spirulinaa ja klorellaa, ja nyt hänen kehittämäänsä Superlemon-tuotelinjaan on tulossa myös ihon kuntoon vaikuttava kollageenijauhe. Kookosöljylle hänellä on monenlaista käyttöä: sitä voi laittaa ruokaan, ihoon ja hiuksiin sekä käyttää suun purskutteluun.

Missiaikojen jälkeenkin Karita oli aina viimeisen päälle meikattu. Treeniohjelma oli liiankin tiukka. Nyt hän sanoo, ettei ole käynyt salilla kymmeneen vuoteen vaan harrastaa liikuntaa kehoaan kuunnellen. Aamuun kuuluu usein joogahetki, joka voi olla viiden tai 45 minuutin mittainen. Sen lisäksi hän käy satunnaisesti juoksemassa tai kävelemässä. Arki lapsen kanssa on jo sinänsä aktiivista.

”Erilaisissa tilaisuuksissa on kohteliasta olla huoliteltu.”

”Joskus saatan heilutella kahvakuulaa tai tehdä punnerruksia sekä toiminnallisia harjoituksia, mutta en edes viikoittain. Suhtaudun samalla tavalla syömiseen. Ei mitään tarkkoja aikoja vaan syön sen mukaan, miltä tuntuu. Aamiainensopii minulle. Herättyäni juon paljon sitruuna- tai tavallista vettä, sillä vesi huuhtelee kuona-aineita. Sitten teen smoothien tai raakapuuron. Juon myös kahvia. En syö pelkkää raakaruokaa, en ole fanaattinen ruuan suhteen.”
Kestoripsistä ja tekokynsistä Karita on luopunut. Hiuksissa on vielä pidennykset, mutta Karita miettii, josko lyhentäisi hiuksiaan. Silloin nekin jäisivät. Vaikka ”varaosat” ovat jääneet, hän on yhä tarkka ulkonäöstään.
”Haluan aina olla huoliteltu, en liiku ilman meikkiä missään. Erilaisissa tilaisuuksissa on kohteliasta olla huoliteltu. Se ei tarkoita, että pitäisi olla vahva meikki tai korkeat korot. Ne eivät sovi päivittäiseen elämään, sillä ei sen näköisenä ole kiva hakea Lucaa päiväkodista. Kodinkaan ei enää tarvitse olla niin tip top. Lapsen tavaroita saa olla pitkin lattiaa ja kodissa näkyä elämä.”

 

Oikeilla tuotteilla kauniit kulmat syntyvät hetkessä.

1. Sensai Eyebrow Pencil, 29 e.

Sensain kulmakynän sävy soft brown hämää nimellään. Väri on todella lämmin ja vaatisi käyttäjältään runsaasti punapigmenttiä. Ovaalinmuotoinen kynä tekee luonnollista jälkeä ja on sen verran jämäkkä, ettei väriä tule ronskillakaan otteella liikaa. Plussaa kynän toisessa päässä olevasta kulmaharjasta.

2. Lumene Nordic Noir kulmakynä 15,90e. TESTIN VOITTAJA

Lumenen kulmavärin kynämäisellä päällä on helppo piirtää yksittäisiä karvoja. Tuotteen toinen pää on pehmeä, ja sen puuterisella kulmavärillä saa kevyempää jälkeä. Luonnollinen ja tarpeeksi kylmä sävy. Parhaan lopputuloksen sain rajaamalla kulmat ensin tarkasti kynällä ja levittämällä päälle puuterista väriä.

3. Lily Lolo Brow Duo Pencil, 11,90 e.

Mineraalimeikkeihin keskittyneen Lily Lolon kulmakynässä on kaksi päätä: ruskea kulmaväri sekä vaalea korostusväri, jota voi sipaista kulmien alle. Hieman liian pehmeällä kynällä on vaikeaa saada aikaan siistiä jälkeä. Väriä irtoaa kevyellä otteellakin niin runsaasti, että lopputulosta joutuu pehmentämään erillisellä kulmaharjalla.

4. Talika Brow Tintation, 25,90 e.

Tämän helpompaa kulmien kotivärjääminen tuskin voi olla. Suoraväriä harjataan ripsiväriä muistuttavalla harjalla suoraan kulmakarvoihin, ja sitten odotellaan puolesta tunnista tuntiin. Iho ei värjäytynyt projektissa lainkaan. Loistotuote tuuheakulmaisille. Omat harvat kulmani vaativat kaveriksi myös kulmakynää.

5. Dior Backstage Brow Palette, 45,50 e.

Diorin paletissa on kaksi erisävyistä ruskeaa sekä kulmavaha, joka pitää kulmat kurissa koko päivän. Värit näyttivät pakkauksessa epäilyttävän vaaleilta, mutta paljastuivat käytössä todella pigmenttisiksi ja luonnollisiksi.  Muuten täydellinen tuote, mutta pakkauksen mukana ei tule minkäänlaista  sivellintä.

6. Bronx Colors Eyebrow Travel Kit, 11,90 e.

Näppärä matkapakkaus kätkee sisäänsä vaaleamman ja tummemman kulmavärin, valkoisen korostusvärin, peilin sekä kaksipäisen siveltimen. Reissussa pärjäisi pelkästään tällä, mutta arjessa käytän mieluummin omaa kulmasivellintäni kömpelön pikkusiveltimen sijaan. Vaaleampi kulmaväreistä on makuuni liian punertava.

 

 

Mira Luodin keikkaelämää tasapainottavat jooga ja kasvisruoka.

Keikkailevan artistin elämä on todellisuudessa kaukana villistä rokkimeiningistä: Mira Luodilla on välillä keikkamatkalla lapsi mukana, ja keikan jälkeisenä päivänä hän tekee mielellään pitkän juoksulenkin.

Lavalla Mira esiintyy voimakkaassa meikissä, joka syntyy keikkalavan takatiloissa usein taskupeilin avulla ja huonossa valaistuksessa. Pitkän uran aikana luottomeikit ja omat kasvot ovat onneksi tulleet niin tutuiksi, että jälki on tasaisen varmaa.

Kun ihoa jynssää moneen otteeseen viikonlopun aikana, ei Mira viikolla juurikaan viitsi meikata. Ihonhoitoon hän kuitenkin panostaa viikon jokaisena päivänä: puhdistaa kasvot iltaisin kunnolla ja levittää voiteen kaksi kertaa päivässä, mieluiten luonnonkosmetiikkaa. Vedenkestävä silmämeikki lähtee parhaiten kookosöljyllä.

Julkisuudessa aina tummana nähdyn Miran hiukset ovat todellisuudessa vaaleat ja perinteisesti suomalaisen ohuet.

”Olen aika merkkiuskollinen hoitotuotteissa. Kun löydän kivan sarjan, pidän siitä kiinni. Nyt Mossa on suosikkejani, brändin tuotteissa on hinta-laatusuhde kohdallaan. Värikosmetiikassa on vielä vaikea löytää luonnonkosmetiikan meikkejä, jotka pysyisivät kasvoilla läpi keikan.”

Nuorempana Mira tupeerasi tukan isoksi ja peitti pisamat meikkivoiteella. Nykyisin pisamat saavat näkyä, ja niitä on kiva jopa korostaa meikillä. Julkisuudessa aina tummana nähdyn Miran hiukset ovat todellisuudessa vaaleat ja perinteisesti suomalaisen ohuet.

”Tasaisin väliajoin tekee mieli leikata hiukset polkaksi, mutta jo viikko kampaajakäynnin jälkeen itkettää.”

Kehoa Mira huoltaa salin ja juoksulenkkien lisäksi joogalla. Vuosien hot jooga -harrastuksen rinnalle on tullut uusi suosikki, astangajooga.

”Olen ollut lapsesta asti kasvissyöjä, en ole ikinä tykännyt lihasta. Myöhemmin olen ymmärtänyt myös ruokavalion eettisyyden. Bändissämme on kaksi vegaania, joten usein keikkamatkat eletään täysin vegaanisella ruualla.”

Mira Luoti, laulaja, näyttelijä, 40.

Suosikkituotteet: Inglotin luomivärit: ”Hyvin pigmenttiä, ja kestää luomilla läpi keikkatemmellyksen.”

Mossa Facial Oil Vitamin Cocktail -kasvoöljy: ”Kosteutan ihoa orjallisesti aamuin illoin. Tämä tuote on ihana pintakuivalle iholle.”

Paul Mitchellin Neon Sugar Rinse -hoitoaine: ”Aivan loistava tuote! Käytän ainoastaan Paul Mitchelliä hiusten hoitoon.”