Glorian Joie de Vivre -värin sekoittanut kuvataiteilija Rauha Mäkilä sulkeutuu työhuoneellaan muulta maailmalta. Teosten värit voi lukea lattian tahroista.

Helsingin Arabiassa sijaitsevan rakennuksen seitsemännen kerroksen pitkä käytävä on harmaa, mutta kuvataiteilija Rauha Mäkilän oven takana silmille iskevät räiskyvät neonvärit. Ateljeen lattia on kuin suuri Jackson Pollockin roisketyö.

”Lattiasta ja seiniltä näkee aina sen hetkisen väripalettini”, Rauha naurahtaa.

”Kerran siivooja koputti hermostuneena oveen ja selitti, ettei saa millään käytävän lattiasta irti paria maalitahraa. Yritin rauhoitella häntä, että kurkkaa sisälle niin ymmärrät, miten vähän ne pari tahraa ovat.”

Työhuoneen sälekaihtimet ovat kiinni. ”Ikkunan takana oli pitkään rakennustyömaa. Kun kerran avasin kaihtimet, yllätyin, että siihen oli noussut asuintalo.”

Tällä Ateljeesäätiön käytävällä työskentelee useita kuvataiteilijoita, mutta Rauha ei työyhteisöä kaipaa. Hän on tuonut nurkkahyllylle keittolevyn, pienen mutteripannun ja espressokupit kahvitaukoja varten.

”Kahvi ja vissyvesi ovat osa luovaa prosessia. Ennen olin koukussa purkkaankin, mutta nyt kun pääsin siitä, olen alkanut purra hampaita yhteen. Hirveässä niskajumissa sitten maalaan.”

Rauha Mäkilä työskentelee rykäyksissä.

”Välillä haen visuaalisia ärsykkeitä lehdistä, kirjoista ja videoista. Itse maalaamista en pysty kovin montaa tuntia tekemään putkeen. Maalaamisen ohella on tärkeää pysähtyä ja keskittyä teoksen katsomiseen.”

Katso videolta, kuinka Glorian tunnusväri syntyi.

Rauha Mäkilän töitä on mukana mm. Helsinki Contemporary -gallerian kesänäyttelyssä. Lisätietoa taiteilijasta: rauhamakila.com.

Eurooppa yhtenee, mutta muoti pysyy eri maissa erilaisena, vakuutti muotijuttu 1990.

  Vaikka Eurooppa yhdistyy, eri maiden naiset säilyttävät erityispiirteensä, vakuutti humoristinen muotijuttu. Se ilmestyi 1990, viisi vuotta ennen kuin Suomesta tuli EU:n jäsenvaltio. Saksattaria kehuttiin Margaret Thatcherin lisäksi "tosimiehiksi" - eikä Angela Merkelistä edes tiedetty siihen aikaan. Jämäkkyyttä kuvassa olevan saksattaren tyyliin antoi myös Escadan bleiserin muodikas leveä hartialinja.   

Juhlameikit ovat aina kuuluneet Glorian marraskuuhun. 1987 niitä esittelivät Katju Holkeri, Nina af Enehjelm, Katriina Wuoristo ja Clarisse Berggårdh.

Marraskuu on perinteisesti ollut Gloriassa juhlanumero, ja siinä esitellään juhlapukuja ja -meikkejä. Niin tehtiin  myös marraskuun numerossa 1987. Meikkimalleina olivat Katju Holkeri, Nina af Enehjelm, Katriina Wuoristo ja Clarisse Berggårdh. 20-vuotias Clarisse ei vielä tiennyt, mitä haluaisi tehdä isona. Hän harrasti lenkkeilyä ja oli myös alkanut bodata. Viikonloppuisin hän kertoi käyvänsä ystäviensä kanssa juhlimassa "Fabbarissa". Sittemmin urahaaveet selkenivät, ja Clarisse on ollut muun muassa Sanoma Magazines Finlandin toimitusjohtajana. Nykyisin hän on Pohjoisranta Burson-Marstellerin toimitusjohtaja.