Glorian Joie de Vivre -värin sekoittanut kuvataiteilija Rauha Mäkilä sulkeutuu työhuoneellaan muulta maailmalta. Teosten värit voi lukea lattian tahroista.

Helsingin Arabiassa sijaitsevan rakennuksen seitsemännen kerroksen pitkä käytävä on harmaa, mutta kuvataiteilija Rauha Mäkilän oven takana silmille iskevät räiskyvät neonvärit. Ateljeen lattia on kuin suuri Jackson Pollockin roisketyö.

”Lattiasta ja seiniltä näkee aina sen hetkisen väripalettini”, Rauha naurahtaa.

”Kerran siivooja koputti hermostuneena oveen ja selitti, ettei saa millään käytävän lattiasta irti paria maalitahraa. Yritin rauhoitella häntä, että kurkkaa sisälle niin ymmärrät, miten vähän ne pari tahraa ovat.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työhuoneen sälekaihtimet ovat kiinni. ”Ikkunan takana oli pitkään rakennustyömaa. Kun kerran avasin kaihtimet, yllätyin, että siihen oli noussut asuintalo.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä Ateljeesäätiön käytävällä työskentelee useita kuvataiteilijoita, mutta Rauha ei työyhteisöä kaipaa. Hän on tuonut nurkkahyllylle keittolevyn, pienen mutteripannun ja espressokupit kahvitaukoja varten.

”Kahvi ja vissyvesi ovat osa luovaa prosessia. Ennen olin koukussa purkkaankin, mutta nyt kun pääsin siitä, olen alkanut purra hampaita yhteen. Hirveässä niskajumissa sitten maalaan.”

Rauha Mäkilä työskentelee rykäyksissä.

”Välillä haen visuaalisia ärsykkeitä lehdistä, kirjoista ja videoista. Itse maalaamista en pysty kovin montaa tuntia tekemään putkeen. Maalaamisen ohella on tärkeää pysähtyä ja keskittyä teoksen katsomiseen.”

Katso videolta, kuinka Glorian tunnusväri syntyi.

Rauha Mäkilän töitä on mukana mm. Helsinki Contemporary -gallerian kesänäyttelyssä. Lisätietoa taiteilijasta: rauhamakila.com.

Sisältö jatkuu mainoksen alla