Queer Eye -sarjan tähdet. Vasemmalta Bobby, Karamo, Tan, Antoni ja Jonathan.
Queer Eye -sarjan tähdet. Vasemmalta Bobby, Karamo, Tan, Antoni ja Jonathan.

”Rumat ne vaatteilla koreilevat” on yksi ankeimmista suomalaisista sanonnoista. Ensinnäkin: kenellä nyt edes on oikeus määritellä muiden rumuutta tai kauneutta.

Erityisesti kuitenkin vihaan sitä, miten tämä sanonta lyttää pukeutumista. Onneksi yksi lempisarjoistani tarjoaa ihanaa vastalääkettä tuon sortin ajattelulle.

Queer Eye for the Straight Guy (suomeksi Sillä silmällä) alkoi 2003 nykysilmin varsin ummehtuneella konseptilla, jossa oletetusti tyylikkäät gay-miehet stailasivat oletetusti tyylittömiä heteromiehiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niistä ajoista on onneksi harpottu eteenpäin. Nykyinen Queer Eye (Netflix) on hyväsydäminen, hyväksyvä ja jopa syvämietteinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt Fab 5:n muutoskohteina ovat ihmiset laidasta laitaan, eikä ketään tungeta väkisin yhtään mihinkään muottiin. Päinvastoin. On hämmästyttävää, miten Fab 5 lempeästi sysii ihmistä kohti oivallusta, mutta varsinaisen muutostyön jokainen hoitaa itse oman päänsä sisällä.

Muutoksissa käydään läpi elämän eri osa-alueet, ja viisikosta jokaisella on oma vastuualueensa: koti (Bobby Berk), ruoka (Antoni Porowski), kulttuuri ja psykologia (Karamo Brown), meikki ja hiukset (Jonathan Van Ness) sekä muoti (Tan France).

Muodista vastaava Tan on suorastaan nero löytämään kunkin henkilön persoonan ytimen. Monet muutoksen tarpeessa olevat ihmiset tajuavat ensimmäistä kertaa peilin edessä, miten oikeanlaiset vaatteet saavat olon tuntumaan paljon paremmalta. Me katsojat näemme peilissä hyväksyvän, armollisen katseen itseä kohtaan.

Koko sarjan ydin on itse asiassa huonosti suomeksi kääntyvässä self care -termissä. Itsensä hemmottelu -käännös jää aivan liian pinnalliselle tasolle, kyse on paljon monisyisemmästä asiasta. Eeva Kilpi on kiteyttänyt asian jo aikoja sitten täydellisesti runossaan, jossa hän lämmittää itselleen saunan ja ”kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla