Toimittaja Jenny Lehtinen rakastaa metsässä rämpimistä ja sammakonkutua. Läheisiään hän lahjoo mielellään mutta usein väärin.

A Antaminen. Raamatussakin sanotaan, että Herra rakastaa iloista antajaa. Osoitan rakkauttani lahjoilla, vaikka olen surkea hankkimaan niitä. Esimerkiksi ystäväni, joka ei lue, sai minulta Sota ja rauha -tiiliskiviromaanin.

B Bonustytär. Olen äitipuoleni bonustytär. Kun itse erosin neljä vuotta sitten, minun oli helppo kannustaa lapsiani toimivaan suhteeseen heidän isänsä uuden puolison kanssa. Painotin pojillemme, että vaikka eroaminen tuntuu surulliselta, siitä voi seurata myös hyvää, kuten uusia, kivoja aikuisia.

C Conan – barbaari. Elokuva, josta tehtiin satiiri Mad-lehden suomalaiseen versioon nimellä Canon-Bar = baari. Satiiri pyörii jatkuvasti mielessäni. Siksi lueskelen viikoittain oletettavasti Suomen suurinta Mad-lehtien kokoelmaani. Olen katkera siitä, että julkaisua ei enää käännetä suomeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D Debussy, Claude. Ranskalaisen säveltäjän Arabesque No. 1 on maailmankaikkeuden ihanin ja vaikein kappale, jota yritän soittaa pianolla. Se, että osaan vain alkutahdit, harmittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Elämä saattaa joutua narikkaan, jos kuvittelee, että elämisen sijaan pitää laihduttaa.”

E Elämä. Saattaa joutua narikkaan, jos kuvittelee, että elämisen sijaan pitää laihduttaa. Sellainen vie energiaa. Hakkasin päätäni seinään 25 vuotta, kunnes päätin lopettaa laihduttamisen ja aloittaa elämisen. Muutos oli pelottava mutta oikea teko yhteiskunnassa, jossa lihavan tärkein tehtävä on profiloitua laihduttajaksi.

F Fakta. Käyn monia keskusteluita sosiaalisessa mediassa, ja taistelen niissä yleisiä ajatuksia ja normeja vastaan. Sanomisieni tueksi minulla pitää olla faktaa ja napakoita kysymyksiä.

G Grieg, Edvard. Norjalainen säveltäjä, joka teki musiikin Peer Gynt -näytelmään. Kotonamme soi jatkuvasti Vuorenkuninkaan luolassa -kappale, koska kuopukseni soittaa pianoa ja rakastaa biisiä. Hän opettaa kappaletta myös isälleni.

H Hihittely. Ei ole parempaa. On käsittämätöntä, että aikuinen nauraa päivässä vain viisitoista kertaa, kun lapset hekottavat vähintään sata. Olen lasten jengissä, koska mikään ei ole kivempaa kuin nauraminen. Hihitän jopa omille ajatuksilleni.

I I. Viheliäinen kirjain, joka yritetään aina kirjoittaa nimeni viimeiseksi kirjaimeksi . Asia ei saisi ärsyttää minua niin paljon kuin se ärsyttää, mutta olen varma, että myös Annea kismittäisi, jos häntä kutsuttaisiin jatkuvasti Anniksi.

J Jäynät. Jekkuilemme kotona päivittäin. Kun esikoiseni puhuu Skypessä tyttöystävänsä kanssa, menen hänen taakseen heilumaan ja laulamaan. Hetkessä tapahtuvat käytännön pilat ovat parhaita. Elämän ei pidä olla vakavaa.

K Käsityöt. Minulla on ADHD, ja olen siksi motorisesti levoton. Siksi jumitun käsitöiden ääreen helposti. Välillä minulta puuttuu realismi. Jos alan kutoa villapaitaa, olen varma, että voin tehdä sen yhdeltä istumalta. Kaksitoista tuntia myöhemmin ymmärrän, että en sittenkään.

L Läskimyytinmurtajat. Askel kohti parempaa elämää. Kolmisen vuotta sitten perustin Facebookiin Läskimyytinmurtajat-ryhmän, jossa aloin kyseenalaistaa kaikkea, mikä liittyy lihavuuteen ja laihduttamiseen. Liike sai kansalliset mittasuhteet ja läpäisi yhteiskunnan. Se, että lihava nähdään yhä vain lihavana, riisuu hänestä monia kerroksia.

”Se, että lihava nähdään yhä vain lihavana, riisuu hänestä monia kerroksia.”

M Metsä. Rakastuin metsään viime vuonna koiramme Yodan ansiosta. En koskaan kuvitellut, että pomppisin marraskuussa paljain jaloin sammalmättäillä, mutta nyt ne ovat kutsuvia. Ennen poksuttelin menemään jalkakäytävillä enkä käsittänyt, miksi olisin lähtenyt kuraiseen metsään rämpimään.

N Noukka nenähiiri. Äitini antama lempinimi minulle, kun olin lapsi. Jatkan lempinimiperinnettä. Kollegaani Saara Sarvasta kutsun Sapetsuksi. Nimi pitää lausua samalla tavalla kuin Pikachu-pokémonin nimi.

O Osku. Rakas ja tärkeä isoveljeni. Kun järjestän juhlat ja sekoilen, Osku saapuu paikalle organisoimaan. Puhumme puhelimessa lähes päivittäin. Läheinen suhde sisarukseeni on yksi peruspilareistani.

P Purjevene. Osku myi minulle oman purjeveneensä eli ensi kesänä olen purjehdustakissa ja -kengissä seilaava veneen omistaja. Kaipuuni merelle on ollut suuri, koska lapsuudessani veneilimme vapusta jäiden tuloon.

Q Quasimodo. Olen aina erilaisten ja sorrettujen puolella, esimerkiksi kuuron ja epämuodostuneen Notre Damen kellonsoittajan. On kamalaa, että jotkut tappavat esimerkiksi hämähäkkejä, koska ne ovat muka ällöttäviä ja rumia.

R Radio. Sydämeni koti. Ihana ja intiimi väline, jossa on paremmin aikaa luoda suhteita yleisöön kuin televisiossa. Urani alkoi viisitoista vuotta sitten, kun aloimme juontaa Marja Hintikan kanssa Kromosomi X -ohjelmaa.

S Sammakonkutu. Keväisin haaveilen, että voisin ottaa sammakonkutua ämpärissä kotiini ja näpliä sitä. Rakenne on kiehtova.

T Teini-ikä. Pitkien jäähyväisten kausi, joka kotona on paraikaa käynnissä. Yhtäkkiä lapset vain lipsuvat aikuisiksi. Irrottaminen olisi helpompaa, jos kotonani asuisi kamalia, kiroilevia hirviöitä, mutta näin ei ole. Toivon, että yhden saisi pitää tekopalkkana.

U Uganda.Maa, jonne tein viime keväänä Nenäpäivä-säätiön reissun. Kokemus muutti ajatteluani pysyvästi. Maailma meni uudella tavalla perspektiiviin.

V Vauriot. Olen saanut elämäni aikana monia kolhuja. Nuorena kuulin esimerkiksi usein, että olen häirikkö enkä toimi kuten tyttölapsen kuuluisi. Pohdin, paranenko kolhuistani koskaan tai onko se edes tarpeen. Säröt tekevät ihmisestä kiinnostavan.

W Wieniläistuutti. Jäätelömuisto. Wieniläistuuttia mainostettiin herkkusuiden ylellisenä superuutuutena vuonna 1987. Kaipaan sitä edelleen.

X X-Men -elokuvasarja. Rakastan Marvelin ja DC Comicsin hahmoihin perustuvia elokuvia. Suhtaudun äärimmäisen suvaitsevaisesti siihen tosiasiaan, että elokuvat eivät ole loistavia.

”Koira on parantanut perheemme elämänlaatua sata prosenttia.”

Y Yoda. Sanon pilke silmäkulmassani, että voima olkoon kanssamme, kun elelemme koiramme kanssa. Koira on parantanut perheemme elämänlaatua sata prosenttia. Yoda on aina iloinen ja ystävällinen ja antaa teinimölleille kanavan osoittaa loputtomasti hellyyttä.

Z Z-sukupolvi. Passiivisiksi individualisteiksi luokiteltuja, huomattavasti normeihin sopeutuvaisempia nuoria kuin edelliset sukupolvet. Mietin usein, jäävätkö he jostain paitsi, kun elämä on tasaista ja mukavaa. Parempi kuitenkin näin.

Å Åland. Nähtäväksi jää, koska tulee se kesä, kun uskallan kokeilla Ahvenanmaalle purjehtimista.

Ä Ärsytyskynnys. On matala. Teen asian kanssa töitä päivittäin, mutta vaikeaa on. Kynnykseni paukkuu älämölössä ja kakofoniassa heti.

Ö Örkkien johtaja Azok Turmelija. Taru sormusten herrasta -hahmo, joka on päivä-unieni kohde ja kuumis mies. Mitähän Freud tuumaisi tähän?

Kuka?

Jenny Lehtinen, 40, toimittaja.

Tunnetaan muun muassa Marja Hintikka Live ja Jenny+ -ohjelmista.

Asuu Klaukkalassa 15-, 13- ja 10-vuotiaiden poikiensa sekä Yoda-koiransa kanssa.

Mielenterveyden keskusliitto nimesi Jennyn marraskuussa vuoden 2019 Hyvän mielen lähettilääksi

 

Vierailija

Kerkesköhän paljonkin laihtua ennen kuin luovutti.
Veikkaan että siinä kilon verran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla