Kansallisteatteri on ollut näyttelijälegenda Esko Salmisen elämän tärkein näyttämö, ja siellä hänet myös kuvattiin Glorian haastatteluun. Sukella videolta kuvausten tunnelmiin.

Vaikka näyttelijä Esko Salminen on ollut eläkkeellä Kansallisteatterista jo kymmenen vuotta, hän näyttelee edelleen. Esimerkiksi ensi helmikuussa hänet nähdään Taru Mäkelän ohjaaman Varasto-elokuvan jatko-osassa ja Paavo Westerbergin ohjaamassa Arthur Millerin näytelmässä Hinta Helsingin kaupunginteatterissa. Salminen näyttelee Hinnassa vanhaa juutalaista antiikkikauppiasta Gregory Solomonia.

Salminen on uransa aikana tehnyt satoja rooleja teatterissa, valkokankaalla, televisiossa ja kuunnelmissa. Miksi hän palaa töihin edelleen, kerta toisensa jälkeen?

”Sano sinä, mikä se on. Onko se kutsumus? Onko se pakko? Näyttelijä on siitä outo olento, että se ei oikein tahdo osata lopettaa.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kerran Salminen yritti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jäin kotiin, istuin idioottina sohvannurkassa ja katsoin tv:tä.”

”En usko, että minä enää mikään suuri kansan suosikki olen. Minä kuolen sitten sen yleisön mukana, joka pikkuhiljaa poistuu katsomosta.”

Valtaosa Salmisen kavereista on edelleen teatterissa, miltei koko sosiaalinen piiri. Heitä Salminen menee katsomaan, tekemään teatteria yhdessä tuttujen kanssa.

Pitkän uran myötä Salmisesta on tullut yksi jättiläisistä. Häneen viitataan sellaisilla määreillä kuin ”koko kansan suosikki” tai ”yksi Suomen näyttämötaiteen leijonista”.

Ne ovat ansaittuja kunnianosoituksia, mutta ne kertovat myös toisenlaisesta Suomesta ja yhtenäiskulttuurin ajasta, jolloin julkkiksia ja taiteilijoita oli vähemmän.

”Koko kansan suosikkeja ei varmaankaan synny enää teatterin kautta mutta ehkä vielä televisiossa”, Salminen sanoo.

”Enkä usko, että minä enää mikään suuri kansan suosikki olen. Minulla on ehkä oma yleisöni, ja minä kuolen sitten sen yleisön mukana, joka pikkuhiljaa poistuu katsomosta.”

Salmisesta on ihanaa seurata, kuinka teatteriin tulee uusia, innostuneita sukupolvia, jotka saavat vanhemmatkin polvet kiinnostumaan. Hän fanittaa esimerkiksi Jussi Nikkilää, joka on ”lahjakas näyttelijä, ohjaaja ja tavattoman miellyttävä heppu”.

 

Miten ja miksi Esko Salmisesta tuli näyttelijä? Miksi hän ei käytä sähköpostia eikä sosiaalista mediaa? Entä mitä hän ajattelee rakkaudesta? Esko Salmisen koko haastattelun löydät 2.11. ilmestyneestä marraskuun Gloriasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla