Maikki Lavikkalan arkiunivormuun kuuluvat yhdysvaltalaismerkki Everlanen farkut, valkoinen silkkipaita ja Martinianon ruskeat glove shoe -ballerinat.
Maikki Lavikkalan arkiunivormuun kuuluvat yhdysvaltalaismerkki Everlanen farkut, valkoinen silkkipaita ja Martinianon ruskeat glove shoe -ballerinat.

Projektipäällikkö Maikki Lavikkala pukeutuu kuin nuori Gwyneth Paltrow.

Korealainen trenssi, pari mustaa mekkoa, valkoinen silkkipaita ja matalakorkoiset ballerinat. Huhtikuun alussa Frame-nykytaidesäätiön projektipäällikkö Maikki Lavikkala pakkasi jälleen matkalaukkunsa ja lähti Venetsiaan valmistelemaan taidebiennaalia.

Toukokuisessa nykytaidetapahtumassa oli Suomen supervuosi: oman maapaviljongin lisäksi myös pohjoismaiden tilassa oli Kiasman kuratoima näyttely.

– Biennaali on yksi maailman seuratuimmista nykytaidetapahtumista, ja siellä voi bongata ajankohtaisia teemoja ja trendejä. Nyt Venetsiassa on historiallisen paljon naistaiteilijoita ja tekijöitä eri kulttuuritaustoista. Taidekenttä on toivottavasti vihdoin murroksessa, Lavikkala kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksinkertaista ja kaunista

Suomen paviljongin biennaalituotannoista vastaava Lavikkala viettää joka vuosi useita viikkoja Venetsiassa. Silloin käyttöön pääsevät ne välikausivaatteet, joita Suomen ilmastossa voi käyttää vain muutamana kevätpäivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tavallisena työpäivänä Lavikkala pukee ylleen valkoisen silkkikauluspaidan, siniset suoralahkeiset farkut ja heittää hartioilleen beigen trenssitakin, jonka hän osti viime syksynä Soulista.

Jos illalla pitää edustaa, hän valitsee jo aamulla asukseen Acnen, Gannin tai Isabel Marantin mustan pitkähihaisen mekon.

– Taidetilaisuuksissa on varsin vapaa pukukoodi, ja avajaisissa näkyy aina lenkkareita ja farkkuja. Enimmäkseen ihmiset pukeutuvat hyvin klassisesti. Asut näyttävät vaivattomilta, mutta takana voi olla paljon harkintaa.

Asut, joita ei tarvitse miettiä

Lavikkala on kehittänyt itselleen tyylin, jossa harkintaa ei juurikaan tarvita. Kaikki hänen omistamansa vaatekappaleet sopivat yhteen, ja ne kulkevat mutkattomasti mukana. Väripaletti on mustaa, valkoista ja farkunsinistä, ja materiaalit helposti siliävää silkkiä tai lyocell-kuitua.

– Kuljetan mukanani pientä suihkepulloa, jolla voin suihkia vaatteet pikavauhtia sileiksi, Lavikkala virnistää.

Vähäeleisen tyylin salaisuus on mittasuhteissa ja yksityiskohdissa. Haastattelutapaamisessa Lavikkala on pukeutunut laatikkomaiseen valkoiseen t-paitaan, jonka helman etuosa on työnnetty suoralahkeisten paksujen farkkujen kaulukseen. Juuri riittävä väljyys pitää yksinkertaisen asun arvokkaana.

– Tyylini peruselementit ovat pysyneet samoina yli vuosikymmenen. Se tekee sekä uusien vaatteiden ostamisesta että pukeutumisesta todella helppoa.

Filippa K:n musta mekko on kirpputorilöytö, kuten valtaosa Lavikkalan muistakin viime vuosien hankinnoista. Käsilaukku Céline.

Kuvaile tyyliäsi

Löysin oman tyylini yläasteikäisenä 1990-luvun lopulla. Silloin muodissa vaikutti Helmut Langin ja Jil Sanderin minimalismi, joka tuntui heti omalta. Ostin silloin ensimmäisen mustan poolopaitani ja valkoisen kauluspaidan – ja käytän samantyylisiä vaatteita vielä tänäkin päivänä. Kaikki vaatteeni sopivat yhteen, mikä säästää aikaa, hermoja ja rahaa.

Mikä on paras löytösi Venetsiasta?

Venetsian parhaat löydöt voi tehdä antiikkimarkkinoilta, jotka levittäytyvät kaupungin toreille ja aukioille. Olen ostanut sieltä kaksi 1800- ja 1900-lukujen taitteen kaulakorua. Toinen on pieni kultainen kyyhkynen ja toinen valkoisella kivellä koristettu tammenterho. Ne tuntuivat heti omilta.

Mikä on lempiasusi?

Aloitin aikuisbaletin kymmenen vuotta sitten, ja osa lajin hauskuudesta on harjoitusvaatteissa. Harmaa tai musta body ja trikoot on ihana yhdistelmä. En ole luonnonlahjakkuus, mutta se tekee harrastuksesta oikeastaan vielä hauskempaa. On hyvin vapauttavaa heilua trikoissa ja yrittää taipua asentoihin, joihin ei oikeastaan taivu!

Väljä aamutakki on kotiasujen aatelia.

Mikä on luottovaatteesi?

Hankin Tukholman Judits second hand -myymälästä Acnen mustan mekon, jossa on lyhyt helma, pitkät läpikuultavat hihat ja selässä nappilista. Se on kulkenut mukanani vuosikymmenen ja toimii joka kerta.

Millainen on ostosfilosofiasi?

Vaateostoksilla mietin, sopiiko asu sekä työhön että vapaa-aikaan. Teen paljon töitä, ja päiväni ovat pitkiä, enkä halua käyttää aikaa vaatteiden vaihtamiseen töiden ja iltamenojen välissä. On helpompaa hankkia vaatteita, jotka toimivat kaikissa tilanteissa. Avajaisissa ja häissä toki edustan juhlavaatteissa.

Lavikkala pukeutuu ulkomaisissa taidetapahtumissa mielellään suomalaisiin merkkeihin. Keltainen mekko Samuji.

Kenen tyyliä ihailet?

Gwyneth Paltrow’n 1990-luvun tyyli näyttää vieläkin todella hyvältä. Hänen lisäkseen pidän lempimuusikkojeni tyyleistä. Ranskalaislaulaja Charlotte Gainsbourg on kauluspaitojen ja farkkujen kuningatar ja yhdysvaltalaisella Julia Holterilla on kaunis minimalistinen tyyli.

Mitä haluaisit muuttaa muodissa?

Naisten pukeutumista ruoditaan sekä mediassa että arkipäiväisissä keskusteluissa. Jos naiset kiinnittävät huomiota ulkonäköönsä, heitä pidetään turhamaisina. Jos taas ei mieti ulkonäköään, siitäkin saa kritiikkiä. Sen toivoisin loppuvan. Erityisesti naisten soisi olevan solidaarisia toisia naisia kohtaan.

Kesäkaudella mustat mekot saavat rinnalleen klassista kukkakuosia. Mekko & Other Stories.

Kuinka pukeudut kotona?

Kotona vietän aikaa enimmäkseen aamutakeissa sekä aamulla että illalla. Vaatekaapissani ei saa olla liikaa tavaraa, mutta aamutakkien kohdalla teen poikkeuksen: niitä saa olla monta. Muutamassa on jopa värikästä kuosia, sillä kotona minimalistiset säännöt eivät päde.

Millainen on kesätyylisi?

Kesällä mustavalkoisuus saa seurakseen tiheän pienikuvioisen kukkakuosin. Käytän aurinkoisina päivinä kukkamekkoja, joista valtaosan olen hankkinut käytettyinä.
Suojaan kasvoni auringolta Balilta ostetulla punotulla aurinkolipalla ja laitan jalkaani Birkenstockin sandaalit.

Samujin valkoisessa hameessa voi jatkaa töistä avajaisiin. Pusero & Other Stories, käsilaukku Marimekko.

Mitä on ostoslistallasi?

Kesällä käytän kokovalkoisia lenkkareita ja matalakorkoisia ballerinoja. Nyt käytössäni on Malene Birgerin kokovalkoiset lenkkarit ja Mariam Nassir Zedehin tossukorko-kengät. Kun Birgerit kuluvat käyttökelvottomiksi, haluan Common Projectin puhtaanvalkoiset peruslenkkarit.

Artikkeli on ensimmäiseksi ilmestynyt toukokuun 2019 Gloriassa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla