Graffiti- ja kuvataiteilija EGS on tehnyt taidetta nimikirjaimistaan kolmen vuosikymmenen ajan. Hänen oikean nimensä tietää aniharva.

EGSin työhuone sijaitsee Helsingin kantakaupungin reunalla, punatiilisessä vanhassa teollisuuskiinteistössä. Sen tarkka sijainti ei ole julkinen tieto, niin kuin ei ole taiteilijan oikea nimikään.

Pöydillä ja lattioilla on valtavasti spraymaaleja, luonnoksia, valokuvapinoja graffiteista. Suuret kattoikkunat ovat katupölyn ja noen peitossa.

Työhuoneellaan EGS maalaa, luonnostelee ja ideoi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Haluan jättää aikaa funtsimiseen, luen ja tutkin asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasi- ja puuveistokset EGS tekee muualla.

– Käyn töissä itselläni, joten työskentelen joka päivä puoli kymmenestä kuuteen ja noudatan tekemääni viikko-ohjelmaa. Aamulla ensimmäisenä laitan musiikin soimaan ja juon puoli litraa vettä. Se on traditio.

EGS maalaa spraymaaleilla ja musteella ja käyttää minimaalista väripalettia.

– Sekin periytyy graffitista, jossa pidän enemmän muodoista, rytmistä ja pelkistyksestä kuin runsaista väreistä. Kun värejä on vähän, kiinnittää enemmän huomiota muotoon.

Lasiveistoksissa EGSiä kiehtoo arvaamattomuus.

– Lasin kanssa ei toimi tämä 3D-tulostamisen ajan täydellisyys. Lasia puhaltaessa työstä tulee mitä tulee, kaikkea ei voi kontrolloida.

Tuhansia graffiteja

Käytännössä kaikki EGSin taideteokset muodostuvat kirjaimista E, G ja S.

– On tavallaan älytöntä kirjoittaa 30 vuoden ajan kolmea kirjainta. Tekeminen on merkityksellistä, ei se, mitä teen.

Nimettömyys ei liity rikollisuuteen tai salailuun vaan on osa EGSin taidetta. EGS-graffiteja on yli 2 000 yli 50 maassa.

– Googlen aikakaudella on kivaa, ettei kaikesta ole tietoa. Nimimerkki ja anonymiteetti ovat kunnioitusta graffitikulttuurin taustoja kohtaan.

EGS on myös taiteilijan alter ego, jonka salaperäisyys on osa taideteosta.

– Anonymiteettiäni kunnioitetaan. He, jotka tietävät henkilöllisyyteni, haluavat olla osa salaisuutta. Roolihahmo ei eroa omasta itsestäni, EGS on vain minua mielenkiintoisempi tarina.

Juttu on alun perin ilmestynyt syyskuun 2019 Gloriassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla