Markus Leikolalle lapset ovat tärkeintä: "23-vuotias tyttäreni on useimmiten aikuisempi kuin minä."
Markus Leikolalle lapset ovat tärkeintä: "23-vuotias tyttäreni on useimmiten aikuisempi kuin minä."

Toimittaja-kirjailija Markus Leikola perehtyy intohimoisesti niin kielitieteeseen kuin epidemiologiaankin, mutta arvostaa eniten sydämen sivistystä. Näin hän vastasi Glorian Aakkosiin.

A Aakkoset. Rakennuspuut tajunnalle, kielelle ja sisäiselle iholle, jota voi hieroa tuntemattomien ihmisten sisäistä ihoa vasten. Kirjaimet ovat loputtomasti yhdisteltävissä. Ne erottavat ja yhdistävät ihmisiä ehtymättömästi.

B Baabel. Mainettaan parempi kielipaikka. Jumalten porttia tarkoittava Babylon oli 3 700 vuotta sitten maailman suurin kaupunki.

C C-kirjaimella roomalaiset merkitsivät numeroa sata. Meidän numerojärjestelmämme on kymmeneen perustuva, koska meillä sattuu olemaan kahdeksan sormea ja kaksi peukaloa. Niiden taipuisuuden, tartuntakyvyn ja hienomekaniikan vuoksi pystyn kirjoittamaan tämän, ja niiden avulla pystymme tekemään niin paljon hyvää ja pahaa sata kertaa enemmän kuin ennen. Mutta ei kai tämä kaikki voi aina vain satakertaistua?

D D on suomen kielen monipuolisimmin ääntyvä konsonantti. Paljastuu sanassa 'tähden'. Hollolassa tählen, sieltä luoteeseen tähren, itään tähen. 'Jonkin vuoksi' ilmaistaan tuikkivan taivaankappaleen omistusmuodolla. Minkä takia?

E Eilinen. Kun ikää tulee, niin tämä päivä ja myös eilinen muuttuvat. Jos jostain ajattelee, että se oli kuin eilen, se ei ole sama kuin että se todella olisi tapahtunut eilen. En pelkää, että muisti katoaa. Se valikoi, vääristelee ja huijaa eikä vain minua suojellakseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

F feminiinin lyhenne, kiinnostava kirjain, ja feminiinisyyttä on kaikissa meissä eri tavoin. Paljon kiinnostavampi on kuitenkin sen kreikkalainen kantaäiti, fii. Haltioidun jo sen graafisesta muodosta : ympyrä, jonka pystyviiva halkaisee kahteen yhtä suureen puolikkaaseen. Puolikkaat ovat samat ja erilaiset.

G Gravitaatiovakio. Isaac Newton keksi sen vuonna 1687. Vaikka tämä G on painovoimalain eli maailmankaikkeuden perustuslain peruskäsite, emme ymmärrä siitä kovinkaan paljon. Silti se vaikuttaa siihen, miten eri kappaleet vetävät toisiaan puoleensa ja hylkivät toisiaan.

H Henki. Se voi haista tai olla Pyhä. Se kulkee kropassa. Hyvä henki on tärkeä mutta hienovireinen juttu.

I Ilma. Ilman huomaa vasta, kun se on pahentunut tai sitä ei ole. Kun ilmoja on monta, kyseessä on ilmasto, jonka pahentumista on vaikea huomata. Ennemmin ihmetellään valkoposkihanhien lisääntymistä tai eriväristen ihmisten enenemistä katukuvassa.

J J on kuin suljettu sateenvarjo. Usein huomaamme puuttuvan suojan vasta sateella emmekä silloin, kun lähdemme ulos pelkkä kahva kädessä. Kirjailijalle tämä tarjoaa mahdollisuuden kirjoittaa sekä komediaa että tragediaa, kunhan asentaa sen kahvan ensin uloslähtijän käteen.

K Korona. Ei tätä! Kyllä! Ei yhtään enää enempää tätä! Aloitin itse epidemiologian opinnot neljä vuotta sitten, kun kirjoitin romaaniani Teidän edestänne annettu. Valitettavasti ennustaminen ei ole vaikeata, koska tällä vuosisadalla läheltä piti -tilanteita on ollut jo monta. Korona muuten tarkoittaa kruunua ja kehää, kaikesta huolimatta.

L Lapset. Tärkeintä. Evoluutio on samaa mieltä, enkä edes uskaltaisi olla neljän miljardin vuoden kokemuksen kanssa eri mieltä. 23-vuotias tyttäreni on useimmiten aikuisempi kuin minä.

M Minä. Ainoa ihminen, jota ei voi jättää. Kannattaa tulla sen kanssa toimeen. Elinikäistä harjoittelua se tosin vaatii.

N Naânjargâ. Nanguniemi pohjoissaameksi - maamme kaunein paikannimi. Pohjoissaamen kielessä äng-äänteelle on oma kirjain. Maamme rikkaus on sen laajuus. Siksi enemmistön asia on pitää huoli saamesta, karjalasta, ruotsista ja muista kielistä, joita isänmaassani puhutaan äidinkielinä. Ja puhua niitä, kukin kykynsä mukaan, koska se vahvistaa vähemmistöjen uskoa oman kielensä elinvoimaan.

O Oleminen. Tekemisen vastapainoksi on tärkeää vain olla. En osaa kaikkea, mutta tämän osaan.

P Pakistan. Olin kuolla ennenaikaisesti paluumatkalla Afganistanista sotareportterina vuonna 1989. Pakistanissa kuskina oli jästipää. Arvostin elämää silloin ja arvostan sitä nyt.

Q Queer. Olen sukupolvea, jolle edellinen polvi oli tehnyt maailman valmiiksi, mutta homojen oikeuksien historia tarjoaa hyvän mittarin sille, että oho, eihän täällä mikään valmista ollutkaan. Elämme aikaa, jossa ihmisillä on yhtä aikaa oikeus erottua ja oikeus sulautua joukkoon. Tämä on hedelmällinen ristiriita, mutta kipunoihan se myös.

R Rariteettimuseo. Opiskeluaikainen ystäväni Kervinen perusti huumorimielessä harvinaisuuksien museon. Kerviseltä opin arvostamaan sitä, mikä on harvinaista.

S Springerspanieli. Elämä on täynnä odottamattomia asioita: minusta on tullut spanieli-ihminen.

T Teoria. Mikään ei ole niin käytännöllistä kuin hyvä teoria, sanotaan. Teoriassa näin onkin, mutten ymmärrä, miksi käytäntö ja teoria pitäisi silpaista toisistaan erilleen.

U Uis. "Pulu uis" on runoilija Heli Laaksosen hieno lause. Ensimmäinen runokirjani kertoi Norjan Utöyan tapahtumista joukkomurhaajan silmin. Pulu uis, mutta siltä saarelta ei päässyt uimalla. On vapauttavaa huomata, että mitä vain voi kirjoittaa, mutta että vapaus ja vastuu ovat siamilaiset kaksoset.

V Viisumivapaus. Maailmanhistoriallinen keksintö, josta olemme päässeet nauttimaan elinaikanani paljon aiempaa enemmän. Ja pääsemme taas pian. Puolustamisen arvoinen asia, myös maanpuolustuksellisesti.

X X-risti. Vinoristi on luonnonmukaisempi kidutusväline kuin Jeesus-risti, mutta se ei olisi jäänyt kenellekään mieleen. Aarrekartassa ruksi saa painon, jota muilla risteillä ei ole. Minusta kätketty on usein kiinnostavampaa kuin se, mitä tuputetaan silmien eteen.

Y Ymmärtäminen. Maailman vaikeinta. Voi luulla ymmärtäneensä jotakin ilman, että on vielä lähelläkään. Tykkään tieteestä, koska se väittää: ymmärtämistä on syytä aina vain skarpata ja petrata

Z Zert. Milan Kunderan esikoisromaanin nimi tarkoittaa pilaa. Kirjassa vitsistä aiheutuu vakavia seurauksia, koska huumori valaisee järjestelmän ja musta huumori kaikkein kirkkaimmin. Zert edustaa minulle läheistä satiiria. Ja koska nykyään ei juuri kukaan käytä hattuja, valitsin kirjaimen, joka käyttää.

Å Ångström. Vetyatomi on halkaisijaltaan yhden ångströmin eli 0,0000000001 metriä. Uskon, että on tärkeää nähdä sekä hyvin kauas että hyvin lähelle ja vaihtaa näkökulmia. Oman kehon rapistumisen ensimmäinen merkki oli, kun joka ångströmisöi fontit. Oli pakko hankkia lukulasit.

Ä Ääh. Kaikkea ei voi eikä tarvitse tietää. Älykkyys on yliarvostettua, tyhjää ilman tunnetta ja sydämen sivistystä.

Ö Örsted. Tanskalaisen jazzbasistin Niels-Henning Örsted Pedersenin nimi on kuin läskibasson neljä kieltä. Kaikki suuret halusivat soittaa hänen kanssaan. Siitä tuleekin mieleeni Tanskan salmista Itämerelle sykkivä suolapulssi. Tämä Östersöen-pulssi on meille kuin Örsted Pedersen kanssasoittajille: elintärkeä rannikkomme happipitoisuudelle. Olen parantumaton nordisti. Pikkutunneilla improvisoin tanskaksi, pianoksi ja haitariksi. 

Juttu julkaistu Gloriassa 05/2021. 

Kuka?

Markus Leikola, 61, kirjailija ja toimittaja. Tuoreimpia töitä mm. romaani Teidän edestänne annettu (2020) ja tietokirja Maailma koronan jälkeen (2020).

Mukana MTV3:n Jahti-ohjelmassa, kirjoittaa kolumneja MTV3:n verkkosivulle.

Asuu Helsingissä. Yksi aikuinen lapsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla