Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén ihailee italialaisten röyhkeää ylpeyttä ja puolustaa ihmisten tasapuolista kohtelua. Näin hän vastasi Glorian Aakkoset-klassikkosarjaan.

A AUTOT. Olen aina ollut kova autofani. Erityisesti 80- ja 90-luvun vanhemmat autot kiehtovat minua, ja nautin niiden korjailusta autotallissani. Lempimerkkini on Porsche, joita minulla on ollut elämäni aikana 11 kappaletta. Alan miettiä autonvaihtoa aina, kun elämä alkaa stressata.

B BLUR. Brittiläinen yhtye, jonkamusiikki kuulostaa edelleen ajankohtaiselta. Monen mielestä Oasis on kovempi bändi, mutta itse pidän Blurin itseironiasta. Aloin kuunnella bändiäjuuri täysi-ikäistyttyäni, ja se tuo mieleeni hyviä nuoren kokin työmuistoja.

C CARNE CRUDA. Italialainen raakalihapihvi, joka maustetaan oliiviöljyllä, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Se on parhaita raakaliha-ruokia, joita tiedän, tartaria ja carpacciotakin parempi. Söin hemmetin hyvän carne cruda -pihvin Italian Piemontessa sijaitsevassa pienessä kylässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D DUUNI. Se on vienyt ison osan elämästäni, mutta mielestäni se on kivaa. Työ vie niin paljon aikaa, että olisi aika hankalaa, jos siitä ei tykkäisi. Itsensä kehittäminen vaatii työtä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

E EL BULLI. Barcelonan  ravintola, jossa kävin vuonna 2004. Se oli yksi elämäni mieleenpainuvimmista kokemuksista. Söin ruokaa, josta en tajunnut mitään, ja se mullisti suhtautumiseni ruokaan. Ravintola valittiin viisi kertaa maailman parhaaksi ennen kuin se suljettiin vuonna 2011.

F FIASKO. Elokuussa avattu ravintolamme Fiasco by Ultima sai koronan vuoksi etuliitteen fiasco, koska koko aika on ollut melkoista fiaskoa. Fiasco viittaa myös perinteiseen koriviinipulloon.

G GRACELAND. Elviksen koti, jossa kävin vuonna 2005, kun olimme kuvaamassa ohjelmaa Yhdysvalloissa. Se on kämppä, jossa on omistajansa henkeä. Olen suuri Elvis-fani, ja vierailu Gracelandissa oli unelmien täyttymys.

H HUMMERI. Ehdottomasti yksi lempiäyriäisistäni. Ne ovat niin outoja, että herättävät kunnioitusta. Hummerit pystyvät kasvattamaan minkä vain raajansa tilalle uuden. Ne ovat upeita otuksia ja vielä aivan hemmetin hyvänmakuisia.

I IHAN SELKEÄSTI ITALIA. Maa, jossa olen käynyt joka kesä viimeksi kuluneiden yhdentoista vuoden aikana viime kesää lukuun ottamatta. Italiassa on hienoa historiaa, designiä ja ruokaa. Italialaisuuteen liittyy hulluutta ja leikkisyyttä eikä kaiken tarvitse olla saksalaisen funktionaalista. Matkustan Italiaan saman tien, kun se on mahdollista.

J JÄLKIRUOKA. En syö paljon jälkiruokia enkä ole niiden intohimoinen tekijä. Minulle ei tule ikinä makeanhimoa, mutta Italiassa saatan syödä ruoan jälkeen tötterön gelatoa. Myös hyvälle juustolle on aina paikkansa.

K KOTI. Paikka, jossa saa olla ihan rauhassa omana itsenään. Viime vuosina olen matkustellut paljon, joten kodin merkitys on kasvanut. Koti-ikävä ei ole huono asia.

L LAMBORGHINI. Automerkki, jonka museossa ja tehtaalla kävin Italian Bolognassa. Museo on pieni, mutta eksklusiivinen. Paikka sijaitsi kaukana kaikesta, sitä ei voisi kutsua edes kyläksi. Museon työntekijät olivat yhtäaikaa ystävällisiä sekä ylpeän röyhkeitä. He eivät esimerkiksi päästäneet sisään amerikkalaista turistia, jolla oli jalassaan Crocsit.

M MURU. Ensimmäinen oma ravintolani, joka avattiin kymmenen vuotta sitten. Tuolloin tähdet olivat oikeassa asennossa. Ravintola on tehnyt mahdolliseksi kaiken muun, johon olen sen jälkeen ryhtynyt.

N NEW YORK. Mielettömän hieno kaupunki. Kun menin sinne ensimmäisen kerran, tunsin itseni pieneksi kärpäseksi.Yleensä en ole kaupunkilomaihminen, mutta New Yorkissa on jotain maagista.

O OIKEUDENMUKAISUUS. Minulle tärkeä arvo, jonka tunnen hyvin vahvasti. En tiedä miksi. Jo koulussa sanottiin, että minulla on korostunut oikeudenmukaisuudentaju. Se näkyy suhtautumisessani ruoan eettisyyteen tai esimerkiksi siihen, miten ihmisiä kohdellaan koronarajoitusten kohdalla.

P PARAS. Minulla on aina ollut halu olla paras. En onnistu siinä kovin usein, mutta tavoite ajaa minua eteenpäin. Jos on kunnianhimoinen keittiömestari, pyrkii olemaan paras.

Q QUERCIABELLA. Hemmetin hyvä italialainen viini, jossa on hieno etiketti. Kuvassa häärää-vät kokit hattuineen, mikä lisää ammattini ylevyyttä.

R RAVIOLI. Täytetty pasta, jota tehdään käsin. Niiden valmistamisessa on hirveä homma. Joku toinen saattaa upota dekkareiden maailmaan, minä uppoudun ravioleihin. Niiden näpertäminen on terapeuttista, koska siihen on pakko keskittyä.

S SELJA-KOIRA. Hän on määrätietoinen ja hassu nelivuotias kultainennoutajamme. Koiran ilo ja pyyteettömyyson mahtavaa.

T TYTÄR. Minulla on 13-vuotias tytär, jonka kasvua on mahtava seurata. Hänessä on ihan samanlaisia piirteitä kuin minussa. Hän vetäytyy helposti omiin ajatuksiinsa, vaikka onkin sosiaalinen ja seikkailija.

U UNI. Mikään ei ole ihanampaa kuin nukkuminen. Nukahdan helposti ja nukun pirun pitkään. En ole yhtään aamuvirkku. Väsymykseen ei totu, vaikka olen parikymmentä vuotta tehnyt vuorotyötä. Olen kuitenkin oppinut elämään senkanssa.

V VEITSI. Ammattikokin ja jokaisen kotikokkaajan tärkein ruoanlaittoväline. Mikään ei ole niin ärsyttävääkuin tylsä veitsi. Kollegani ovat nauraneet, etten osaa pitää huolta niistä. Olen kuitenkin tyytyväinen keskinkertaisiin veitsiini, vaikka ne kuluvatkin helpommin.

W PRINSSI WILLIAM. Vuonna 2016 minut kutsuttiin lounaalle prinssi Williamin kanssa Helsingin kaupungintalolle. Meitä oli noin 20 ihmistä, ja saimme kaikki keskustella vapaasti viisi minuuttia prinssin kanssa. Hänen kohteliaisuutensa ja sosiaaliset taitonsa vaikuttivat minut. Hän oli tutkinut etukäteen jotain jokaisen taustasta, jotta pystyi osoittamaan mielenkiintoa keskustelukumppaniaan kohtaan.

X XENA: WARRIOR PRINCESS -TV-SARJA. Katsoin sitä nuorena, muttase on aina ja ikuisesti yksi vaikuttavimmista sarjoista. Soturiprinsessaa näyttelevä naisstara Lucy Lawless oli kova.

Y YRITTÄJÄ. Englanninkielisen termin entrepreneur suomenkielinenkäännös kertoo käsitteestä paljon enemmän. Yrittäminen on vähän rimpuilua. Toisaalta suomen kielen termi on vähän säälittävä, ja puhuisin mieluummin vaikka mahdollistajasta.

Z ZABAGLIONE. Italialainen viini-vaahtokastike. Se valmistetaan sokerista, kananmunan keltuaisesta ja likööristä, ja tarjoillaan usein marjojen kanssa. En yleensä tykkää jälkiruokien makeudesta, mutta zabaglione on vähän hapokkaampaa.

Å ÅHLENS. Tavaratalo Tukholmassa. Kävin siellä nuorena kaveriporukkamme Ruotsin-reissuilla. Åhlensin meininki tuntui aina hyvin kansainväliseltä. Tavaratalo oli älyttömän hieno, ja sieltä sai uusimmat muotivaatteet.

Ä ÄIDINKIELI.Olen aina ollut huono äidinkielessä ja kieliopissa. Myöhemmällä iällä minua on alkanut kaduttaa,etten osaa käyttää äidinkieltä paremmin. Kirjoittaessani joudun tarkistamaan yhdyssanoja minuutin välein.

Ö ÖLJY. Erityisesti kaikki oliiviöljyt ovat hienoja. Maustamiseen sopii hyvin pippurinen, voimakas italialainen oliiviöljy. Öljyjä on paljon erilaisia. Jos neotettaisiin pois keittiöstä, kokkaaminen ja maustaminen olisi todella vaikeaa.

Juttu on alun perin ilmestynyt huhtikuun 2021 Gloriassa.

Kuka?

▶  Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén, 43.

▶  Omistaa yhtiökumppaneidensa kanssa Fiasco by Ultima-, Finnjävel-, Sue Ellen-, Pastis- ja Muru-ravintolat Helsingissä.

▶ Asuu yhdessä vaimonsa ja tyttärensä kanssa Helsingin Pakilassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla