Koreagrafi Sonya Lindfors ei pelkästään liikuta ihmisiä musiikin tahtiin, vaan opettaa unelmoimaan paremmasta maailmasta.

Tanssisaliin ei saa astua ulkokengät jalassa. Siihen kiellot kuitenkin loppuvat. Salissa saa nauttia kehostaan, siellä saa leikkiä ja iloita. Se on suorastaan maaginen paikka, sanoo koreografi Sonya Lindfors työskentelytilastaan.

– Yhteiskunta sanelee, ettemme ole tarpeeksi laihoja tai tarpeeksi tehokkaita. Parhaimmillaan tanssisalissa voi opetella riittämistä sellaisena kuin olemme. Tarvitsee vain mennä yhdestä ovesta, ja yhtäkkiä onkin vapaus pyöriä lattialla vielä seniorinakin.

Kevätaurinko heijastaa Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevan Zodiak – uuden tanssin keskuksen tanssisalin lattiaan ruudukkoikkunan muotoisia valoläikkiä. Ulkona vihreä merimassa virtaa valtoimenaan. Tila kutsuu heittäytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lindfors ei kuitenkaan vietä läheskään kaikkea aikaansa tanssisalissa. Oikeastaan hänen työhuoneensa kulkee jatkuvasti mukana ajatuksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Maailma on muuttunut. Nykyään koreografi tekee paljon muutakin kuin suunnittele liikkeitä musiikin tahtiin. Koreografia on suhteiden taidetta. Käsittelen työssäni ihmisten suhdetta sekä rakenteisiin, historioihin ja ideologioihin että aikaan, tilaan, musiikkiin ja toisiinsa.

Mahdollisuus unelmiin

Taiteilijuus on Lindforsille tapa olla maailmassa: intohimo, kutsumus, rahatyö ja mikä tärkeintä: väline parantaa maailmaa.

Siksi hän tekee myös työtä asiantuntijana esimerkiksi Helsingin taide- ja kulttuurivisio -työryhmässä, jossa hän pyrkii edistämään taiteen kentän moninaisuutta.

–  Viimeisin teokseni Cosmic Latte sijoittuu vuoteen 3019 ja aikaan vastakkainasettelujen jälkeen. Teos ihmettelee nykyaikamme rakenteellisia ongelmia, jotka vaikuttavat tulevaisuudesta käsin kummallisilta.

Taide ei hänen mukaansa ainoastaan peilaa vaan myös luo uutta todellisuutta. Rakenteita ja normeja tarvitaan, mutta niitä täytyy osata myös muuttaa, jos ne syrjivät tai loukkaavat.

Näyttämöllä Lindfors kokee vapautta olla moninainen. Samaa tunnetta hän jakaa muille ohjaustyössään.

– Taiteessa yhdistyy syvyys ja keveys. Taide antaa mahdollisuuden ihmetellä ja unelmoida. Kun kuvittelet tanssisalissa olevasi kieppuva syksyn lehti, kokemuksesta tulee osa elettyä elämääsi.

Rakkaus

Koen iloa ja onnea siitä, että minulla on terve kroppa. koen onnea siitä, että minulla on vahva keho. olen onnellinen siitä, että rakastan omaa kehoani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla