Lauri Järvinen suunnittelee sukupuolettomia vaatteita kahvin voimin.

Tampereen keskustassa kivijalassa sijaitseva työtila on minimalistinen: suorakulmainen huone, jossa ei ole mitään ylimääräistä. Vain suuri kaavoituspöytä ja seiniä kiertävät vaaterekit. Takahuoneessa on pieni ompelutila, jonka Lauri Järvinen jakaa toisen suunnittelijan Anna Mattelmäen kanssa. Takahuoneessa on myös pieni keittiönurkkaus. Siellä Järvinen keittää heti aamulla vahvaa kahvia, jolla hän sitten käytännössä koko päivän elää.

Mallistoissaan Järvinen käyttää ainoastaan mustaa kangasta.

–  Odotan innolla, tuleeko vielä päivä, jolloin löydän itseni täältä kulkemasta punainen kangaspakka kainalossani. Mutta toistaiseksi vain mustaa, kiitos.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lauri Järvinen ajattelee, että hän saa mustassa värissä muotoa enemmän esille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Elottomien asioiden muoto kiinnostaa minua enemmän kuin ihmisten. Kiertelen usein kaupungilla ja museoissa ja annan arkkitehtuurin ja erilaisten esineiden muotokielen valua alitajuntaani. Vaatteissanikin häivytän ihmisen ääriviivoja esimerkiksi niin, että vyötärö tai haarakoukku eivät välttämättä ole tavanomaisissa kohdissa.

Järvinen suunnittelee vain unisex-mallistoja.

– Muoti on leikkisä asia. Miksi sen pitäisi olla sidottu sukupuoleen tai ikään? Minulta on samanlaisen puseron ostanut 20-vuotias mies ja 60-vuotias rouva. Ihaninta on nähdä, kun mies ostaa suunnittelemani mekon. Miehisyys kun on yksi maailman herkimmistä asioista.

Ei kiitos riistolle

Lauri Järvinen inhoaa muotiteollisuuden epäkohtia.

– Luksusbrändiä saatetaan valmistaa tehtaassa, jonne on rahdattu Afrikasta bussilasteittain porukkaa tekemään työtä nälkäpalkalla.

Myös ilmastonmuutos ahdistaa häntä.

– Välillä mietin, haluanko olla mukana lisäämässä tavaraa maailmaan. Missioni on, että ihmiset haluaisivat maksaa ympäristöystävällisyydestä ja eettisyydestä.

Omassa tuotannossaan Järvinen suosii viskoosia ja bambua, mutta käyttää puuvillaa housuissa kestävyyden takia.

– Ostan ylijäämäkankaita. Suunnittelen vaatteet niin, ettei kaavoista juuri jää jämäpaloja. Vaatteeni ommellaan Tampereella.

Pariisin muotiviikolla Järvinen on ollut mallistonsa kanssa kolmesti. Siellä joukko nuoria suunnittelijoita hakeutuu aina toistensa seuraan.

– Pariisissa me avantgarde-pikkuserkut mustissamme saamme olla juuri niin omituisen ja määrittelemättömän näköisiä kuin haluamme.

Juttu on alun perin ilmestynyt helmikuun 2020 Gloriassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla