Sisustusarkkitehti Joanna Laajisto antaa ratkaisuja kodin järjestys- ja säilytyspulmiin.

Usein paras ensiapu päivitystä kaipaavalle kodille on siivoaminen ja tavaroiden järjestely. Kodin siistinä pitäminen on helppoa, jos säilytystila on johdonmukaista ja sitä on tarpeeksi. Tämän takia satsaisin ennemmin säilytyskaappeihin kuin uuteen sohvaan. Sitten lukijoiden kysymyksiin:

"Inhoan liukuovia, varsinkin peililasisia. Miten ison kaapiston ovet voisi ratkaista yhtä huomaamattomasti?"

Liukuovilla on turhaan huono maine, sillä ne ovat paras ratkaisu, kun halutaan suuria ja rauhallisia pintoja. Saranallisen oven maksimileveys on usein 60 senttiä, mutta liukuovissa se voi olla lähes kolminkertainen. Myös korkeudessa liukuovi on ylivertainen. Iso ovipinta on rauhallinen ja huomaamaton.

Peililasin rinnalle on tullut monia uusia vaihtoehtoja. Oven voi saada listattomana, sileänä laakaovena, ja sen pinnan voi valita sulautumaan täysin seinien sävyyn. Vaihtoehtoisesti kalustemaisuutta voi korostaa puuviiluovilla. Myös sirokehyksinen, sileä lasiovi, jonka nykyään saa lähes kaikissa värisävyissä, on huomaamaton vaihtoehto. Kun kehys, lasi ja kiskot ovat samanväriset, kaapisto on yhtenäinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liukuovissa on tärkeää, että liukumekanismi on laadukas. Sen tulisi toimia sulavasti ja lähes äänettömästi sekä kestää käytössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itse suosin kuitenkin saranallisia kaapinovia, sillä kapeat ovet tuovat tilaan rytmiä. Jos kaapeilla haluaa täyttää koko seinän kattoon asti, saranallisiin kaappeihin täytyy asentaa yläkaapit, sillä ovien korkeudella on rajoitteensa.
Vetimillä voi vaikuttaa kaapiston ulkonäköön merkittävästi. Täysin vetimettömät ovet ponnahdussalvoilla ja oven pintaan jyrsityt vedinaukot ovat huomaamattomat. Lopputulos on harmoninen, kun vedin on sävytetty kaapiston mukaan.

Tässä kodissa kapeat kaapinovet tuovat rytmiä sisustukseen. Puusepän valmistamat kaapit ulottuvat lattiasta kattoon. Kuva: Piia Arnould

Meillä on hirveä määrä kirjoja, eikä lukuhullu mieheni halua luopua yhdestäkään. Sadat niteet ovat koko makuuhuoneen seinän peittävässä kirjahyllyssä. Haluaisin kirjat pois makkarista. Miten kirjojen säilytyksen voisi ratkaista?

Kirjoista saa oikealla tavalla järjestämällä hurmaavan sisustuselementin! Koko seinän peittävä ja ovien yläpuolella kiemurteleva kirjahylly tuo kotiin myös arkkitehtonista ryhtiä. Kun kirjoja asettelee väljemmin ja niiden lomaan sijoittaa koriste-esineitä ja säilytyslaatikoita, ei yleisilmeestä tule liian raskas.
Makuuhuoneessa kookas kirjahylly saattaa olla liian dominoiva. Parempi paikka on olohuone, ruokailutila tai vaikka käytävä. Meillä kookas kirjahylly on sijoitettu halliin, keittiön ja ruokailutilan väliin.

Alamme rakentaa omakotitaloa ja säilytystilojen suunnittelu tuntuu hankalalta. Millä periaatteella mitoittaisin viisihenkisen perheen vaatteiden ja tekstiilien säilytystarpeen?

Vaatekaappeja suunnitellessa tulisi ensin laskea jokaisen perheenjäsenen ripustettavien vaatteiden määrä, sillä tangot vievät eniten tilaa kaapissa. Ovatko ripustettavat vaatteet pitkiä vai lyhyitä? Usein miehillä ja lapsilla voi olla kaksi tankoa päällekkäin, mutta naisilla on tarvetta myös pitkien vaatteiden säilytykseen. Kun tankometrit on selvitetty, jäljelle jäävään tilaan voi suunnitella vetolaatikoita ja avohyllyjä pinottaville vaatteille. 

Ulkovaatesäilytys tulisi mitoittaa tavallista vaatekaappia reilummaksi. Minimimitta eteiskaapin sisäsyvyydelle on 65 senttiä, mutta 70 senttiä on suositeltavampi. Vaatetankoja tulisi varata pitkille takeille miltei puolet kaapin leveydestä. Päällekkäin olevilla tangoilla voi säilyttää ulkoilupusakoita ja lasten vaatteita. On hyvä suunnitella myös paikka avohyllyille ja vetolaatikoille. Niissä säiytetään hatut, lapaset ja kaulaliinat sekä laukut ja pyöräilykypärät. Kengät voi sijoittaa vaatekaapin alaosaan kahteen kerrokseen, kun kaappiin rakentaa erillisen hyllyn. Näin sekä lattialle että hyllylle mahtuu kenkiä riviin.
Lisäksi tarvitaan liinavaatekaappi, mieluiten mahdollisimman läheltä pyykkihuoltoa.

Mitä kodin tai kesämökin sisustukseen tai remontointiin liittyvää asiaa sinä haluaisit kysyä Joannalta? Lähetä kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen laajistovastaa(at)sanoma.com. Joanna vastaa valikoituihin kysymyksiin Glorian Koti -lehdessä.

Lue myös:

10 kysymystä terassin huollosta - rautakaupan myyjä vastaa

Näistä sisustustoimittaja innostuu juuri nyt

Sisältö jatkuu mainoksen alla