Oman kodin myyminen on aina iso juttu. Ehosta koti kuvauskuntoon ja näyttöjä varten näillä ammattilaisen vinkeillä

Glorian Kodin sisustustoimittaja, sisustussuunnittelija Anna-Kaisan Melvaksen vinkit myytävän asunnon stailaukseen:

1. Siivoa, pese ja puunaa.

Koskaan ei voi olla liian siistiä, kun myyt ja esittelet asuntoasi. Taikasienet ja puhdistussavet toimivat monesti yhtä tehokkaasti kuin uusi maalipinta. Pese erityisen hyvin ovenkahvojen sekä valokatkaisimien ympäriltä, sillä ne likaantuvat eniten.

2. Raivaa ja roudaa.

Katsele asuntoasi ulkopuolisin silmin. Onko kalusteita liikaa? Pursuavatko tasot tavaraa? Tyhjät pinnat avartavat tilaa, ja etenkin keittiössä tasojen tyhjyys on hyväksi. Muutama yrttiruukku ja seinään nojaileva leikkuulauta riittävät. Laita vitamiinipurkit ja laskupinot kaapin kätköön asuntoesittelyn ajaksi.

Pieniin tiloihin sijoitetut möhkälemäiset antiikkikalusteet voivat kertoa sukusi tarinan, mutta ulkopuolisessa ne aiheuttavat helposti vain tunteen ahtaudesta. Joten jos varasto löytyy, kanna sinne kaikki, mikä ei tunnu löytävän kunnon tilaa ja paikkaa kodistasi.

3. Piilota ja poista.

Jos kodissasi pidetään vain yksityisnäyttöjä, voit huoletta tunkea vaatekaapit ja muut komerot täyteen ylimääräistä roipetta. Itse täytin muun muassa kuivauskaapin eteisen kengillä ja takeilla. Mikäli kyseessä on julkinen näyttö ja porukkaa tulee paikalle paljon, suosittelisin myös komeroiden siivoamista. Kun välittäjän silmä välttää, ihmisille tulee nimittäin kumma kiusaus kurkkia myös kaappeihin. Kun stailasin oman kotini myyntikuntoon, ajoin auton oven eteen ja latasin sen lattiasta kattoon kaikella ylimääräisellä romppeella, jonka nurkista löysin. Sitten vain auto kadulle parkkiin näytön ajaksi.

4. Panosta ensivaikutelmaan.

Ensivaikutelman asunnosta saa toki jo pihalla, mutta ensitunnelma mahdollisesta uudesta kodista syntyy tuoksun perusteella. Tarkkanenäisimmät kertovat haistavansa homeitiöt ja kosteusvauriot jo eteisessä, mutta muillakin tuoksuilla voi yrittää tehdä vaikutuksen ostajaehdokkaisiin. Tuoreen pullan tuoksu tuntuu ehkä hiukan liian ilmeiseltä - omat pullani onnistuin käräyttämään juuri ennen näyttöä. Suosittelen laadukkaita huonetuoksuja ja kynttilöitä. Raikkaat merelliset ja sitruksiset tuoksut harvemmin ärsyttävät ketään.

5.  Pyydä toinen mielipide.

Jos olet epävarma kotisi sisustuksesta ja tyynyjen sävystä, kutsu hyvällä maulla varustettu ystäväsi kylään ja anna hänen heittää ideat ilmaan. Mikäli sellaista ei tuttavapiiristä löydy, tilaa ammattilainen paikalle. Nykyisin asuntojen stailauksia tekevät myös sisustussuunnittelijat ja varta vasten siihen erikoistuneet ammattilaiset. Kiinteistövälittäjältäkin voi löytyä ideoita pikastailaukseen.

6. Tee pieniä ostoksia.

Jos edellämainitut ideat tuntuvat liian työläiltä, tässä kaksi pikaohjetta: Vaihda nuhruisimmat tekstiilit uusiin. Muutama sohvatyyny, valmisverho tai päiväpeitto ei asunnon myyntihinnassa tunnu missään, ja niistä voi olla iloa myös uudessa osoitteessa. Hae tuoreet kukat maljakkkoon, asettele hedelmiä kulhoihin ja sujauta ulkokukat ruukkuihin, niin koti näyttää viimeistellyltä ja viihtyisältä.

Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.

Pienet rakennukset ovat nyt trendikkäitä. Mitä minimökistä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon?

1/ Valmismökki vai mittatilaustalo?

Minimökki on oiva lisätilan tuoja vapaa-ajankotiin. Kesäpaikassa se voi toimia vierasmökkinä tai vaikkapa nukkumapaikkana perheen lapsille. Monilla valmismökkitoimittajilla on omat minimökkimallistonsa, ja ne tekevät myös muokattuja versioita malleistaan.

Jos valmismalleista ei löydy juuri mieleistä, tilaa kuvat suunnittelijalta ja teetä työ rakennusfirmalla. Hinnoittelut vaihtelevat, eikä näissä kahdessa vaihtoehdossa ole välttämättä kovin suurta eroa.

2/ Tehokasta tilankäyttöä

Koska pienten mökkien neliömäärä on vähäinen, kannattaa jokainen sentti miettiä tarkkaan. Jos olet aikeissa rakentaa alle yhdeksän neliön aitan tai vierasmajan, hyödynnä huonekorkeutta. Matala parvi ei vie rakennusneliöitä, mutta tuo tilaan asumismukavuutta.

Parvelle johtavien portaiden alapuoli kannattaa hyötykäyttää säilytystilana. Pienessä tilassa on mukava piilottaa tavarat kaapin ovien taakse, minimalistisesti sisustettu tila näyttää todellista suuremmalta.

3/ Terassilla lisämukavuutta

Iso ikkunapinta tuo pieneen mökkiin reippaasti lisää tilantuntua, ja yhteys luontoon tuntuu konkreettisemmin. Kun vielä lattiapinta jatkuu visuaalisesti samanhenkisenä tai samassa suunnassa terassilaudoituksen kanssa, tuntuvat mökin neliöt helposti tuplaantuvan.

Lupakäytännöt vaihtelevat terassien pinta-aloissa kuntakohtaisesti, joten niissä kannattaa olla tarkkana. Aurinkokatos tai helposti ylös nostettava purjemainen aurinko- ja sadesuoja lisää terassin käyttöaikaa.

4/ Kalustus kuntoon

Hanki pikku mökkiin muunneltavia huonekaluja. Vuodesohvat ja istuimina tai pöytinä toimivat säilyttimet ovat oivia pieneen tilaan. Seinälle kipattava sänky vapauttaa lattiatilan käyttöön päiväksi. Niitä valmistaa muun muassa Puulon. Hanki ruokaryhmä ja pinottavia tuoleja, jotka toimivat myös ulkona. Hyvin mietityt kiinteät säilytysratkaisut tuovat pieneen tilaan tehokkuutta ja tilantuntua, ota siis myös seinäpinnat tehokäyttöön. Lattialle sopivat helposti pudisteltavat kevyet villamatot – ahkerasti pihalla ramppaavat jalat tuovat kesäaikaan hiekkaa ja roskaa sisälle.

5/ Sääntöviidakko vaihtelee

Selvitä, mikä on oman kuntasi lupapolitiikka: minkä kokoinen mökki vaati rakennusluvan, mistä riittää ilmoitus ja mitä voi rakentaa omin luvin. Nämä vaihtelevat kunnittain. Joskus pikkumökin neliöt määrittelee tontin rakennusoikeus.

Ilmastointiasiat mietityttävät monia, erityisesti koneellisesta ilmastoinnista ja sen haitoista keskustellaan paljon. Ympärivuotiseen vapaa-ajanasuntoon tulee yleensä säädösten vuoksi hankkia koneellinen ilmastointi, mutta mikäli neliöitä on alle 50, painovoimainen ilmastointi riittää.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 5/2018.

Lähes kuusi metriä korkea ruokailutila on viherkasveista vehreä. Nurkan takana vasemmalla pilkottaa yli kolmeen metriin kurottautuva täplätraakkipuu, jonka Rami on kasvattanut pistokkaasta. Etualan havupuu on araukaria.
Lähes kuusi metriä korkea ruokailutila on viherkasveista vehreä. Nurkan takana vasemmalla pilkottaa yli kolmeen metriin kurottautuva täplätraakkipuu, jonka Rami on kasvattanut pistokkaasta. Etualan havupuu on araukaria.

Kaktuskokoelma, viherkasvit, huippudesign ja moderni taide tekevät tamperelaisen Rami Kivistön kodista ainutlaatuisen.

Asukkaat: Proviisori Rami Kivistö ja plastiikkakirurgi Antti Mikkola sekä cornish rex -kissat Onni ja Nero.

Koti: 79-neliöinen paritalokoti Tampereella.

Onpa kyse rehevistä lehtikasveista tai piikikkäistä kaktuksista, Rami Kivistön sydän on myyty. Tamperelaisen proviisorin kodin persoonallisissa asetelmissa näkyvät myös matkoilta tuodut esineet ja toinen intohimon kohde, taide.


Rami Kivistön mielestä kaktukset ovat parhaita kasveja lasitetun parvekkeen runsaaseen valoon ja lämpöön. Hyllyillä Ramin kaktuskokoelma saa mahdollisimman paljon auringonvaloa. Parveke on Ramin ja Onni-kissan lempipaikka kotona.


Rami, mistä lähti intosi viherkasveihin ja kasveilla sisustamiseen?

Kasvit tekevät ympäristöstä miellyttävän ja kodista rauhallisen, vihreä väri rauhoittaa. Olen kiinnostunut luonnosta ja kaikkeen siihen liittyvästä. Kasvien avulla voin tuoda palasen luontoa sisälle.


Hayn tarjotinpöydälle sopii pieni kaktuskokoelma. Ruukuissa katteena matkoilta tuotuja erikoisia kiviä.


Viherkasit ovat suuressa roolissa kotisi sisustuksessa. Mikä on lempipaikka kodissasi?

Rakastan kesäisiä hetkiä parvekkeella. Istun jakkaralla ja katselen kasvikokoelmaani. Keväällä säiden lämmettyä tuon mökiltä talvisäilytyksessä olleet kaktukset parvekkeelle. Olen hankkinut tukevat hyllyt ruukuille, jotta kaikki kasvit saavat mahdollisimman paljon valoa. Saamme samalla myös suojaa parvekkeelle.

Muuna aikana suosikkipaikkani on kuusi metriä korkea, vehreä ruokailutila. Suunnittelimme viherseinän hyllyt alun perin kissoille kiipeilytelineeksi, mutta ne eivät hyllyistä välittäneet. Sain ajatuksen koota viherkasveja hyllyille. Nostan sinne myös myrkyllisimmät tyräkit, jotta ne ovat kissojen ulottumattomissa. Nautin ympäröivästä vehreydestä ja kasvien hoitamisesta. Se rauhoittaa, tekee hyvää mielelle ja tuo iloa.


Hyllyillä pienet särkyvät esineet ovat suojassa kissoilta. Saksalaisen Fürstenbergin posliinisten kanien keräily alkoi vitsistä Amsterdamissa, josta Rami ja Antti ostivat kokoelman ensimmäisen kanin.

 


Olohuoneen toiselle seinälle on koottu taidekollaasi, jonka teemana on ihmisen ja luonnon välinen keskustelu. Pääkallot symboloivat Ramille elämää. Kattovalaisin on Serge Mouillen.

 


Posliinihyllyt hankittiin alun perin kissoille kiipeilyä varten, mutta kissat eivät viihtyneetkään niillä. Nyt ruokatilan seinää vehreyttävät viherkasvit.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Vihreät huoneet.