Oman kodin myyminen on aina iso juttu. Ehosta koti kuvauskuntoon ja näyttöjä varten näillä ammattilaisen vinkeillä

Glorian Kodin sisustustoimittaja, sisustussuunnittelija Anna-Kaisan Melvaksen vinkit myytävän asunnon stailaukseen:

1. Siivoa, pese ja puunaa.

Koskaan ei voi olla liian siistiä, kun myyt ja esittelet asuntoasi. Taikasienet ja puhdistussavet toimivat monesti yhtä tehokkaasti kuin uusi maalipinta. Pese erityisen hyvin ovenkahvojen sekä valokatkaisimien ympäriltä, sillä ne likaantuvat eniten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Raivaa ja roudaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katsele asuntoasi ulkopuolisin silmin. Onko kalusteita liikaa? Pursuavatko tasot tavaraa? Tyhjät pinnat avartavat tilaa, ja etenkin keittiössä tasojen tyhjyys on hyväksi. Muutama yrttiruukku ja seinään nojaileva leikkuulauta riittävät. Laita vitamiinipurkit ja laskupinot kaapin kätköön asuntoesittelyn ajaksi.

Pieniin tiloihin sijoitetut möhkälemäiset antiikkikalusteet voivat kertoa sukusi tarinan, mutta ulkopuolisessa ne aiheuttavat helposti vain tunteen ahtaudesta. Joten jos varasto löytyy, kanna sinne kaikki, mikä ei tunnu löytävän kunnon tilaa ja paikkaa kodistasi.

3. Piilota ja poista.

Jos kodissasi pidetään vain yksityisnäyttöjä, voit huoletta tunkea vaatekaapit ja muut komerot täyteen ylimääräistä roipetta. Itse täytin muun muassa kuivauskaapin eteisen kengillä ja takeilla. Mikäli kyseessä on julkinen näyttö ja porukkaa tulee paikalle paljon, suosittelisin myös komeroiden siivoamista. Kun välittäjän silmä välttää, ihmisille tulee nimittäin kumma kiusaus kurkkia myös kaappeihin. Kun stailasin oman kotini myyntikuntoon, ajoin auton oven eteen ja latasin sen lattiasta kattoon kaikella ylimääräisellä romppeella, jonka nurkista löysin. Sitten vain auto kadulle parkkiin näytön ajaksi.

4. Panosta ensivaikutelmaan.

Ensivaikutelman asunnosta saa toki jo pihalla, mutta ensitunnelma mahdollisesta uudesta kodista syntyy tuoksun perusteella. Tarkkanenäisimmät kertovat haistavansa homeitiöt ja kosteusvauriot jo eteisessä, mutta muillakin tuoksuilla voi yrittää tehdä vaikutuksen ostajaehdokkaisiin. Tuoreen pullan tuoksu tuntuu ehkä hiukan liian ilmeiseltä - omat pullani onnistuin käräyttämään juuri ennen näyttöä. Suosittelen laadukkaita huonetuoksuja ja kynttilöitä. Raikkaat merelliset ja sitruksiset tuoksut harvemmin ärsyttävät ketään.

5.  Pyydä toinen mielipide.

Jos olet epävarma kotisi sisustuksesta ja tyynyjen sävystä, kutsu hyvällä maulla varustettu ystäväsi kylään ja anna hänen heittää ideat ilmaan. Mikäli sellaista ei tuttavapiiristä löydy, tilaa ammattilainen paikalle. Nykyisin asuntojen stailauksia tekevät myös sisustussuunnittelijat ja varta vasten siihen erikoistuneet ammattilaiset. Kiinteistövälittäjältäkin voi löytyä ideoita pikastailaukseen.

6. Tee pieniä ostoksia.

Jos edellämainitut ideat tuntuvat liian työläiltä, tässä kaksi pikaohjetta: Vaihda nuhruisimmat tekstiilit uusiin. Muutama sohvatyyny, valmisverho tai päiväpeitto ei asunnon myyntihinnassa tunnu missään, ja niistä voi olla iloa myös uudessa osoitteessa. Hae tuoreet kukat maljakkkoon, asettele hedelmiä kulhoihin ja sujauta ulkokukat ruukkuihin, niin koti näyttää viimeistellyltä ja viihtyisältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla