Toikan lintujen suku on  niin laaja, että tunnistamisessa on hupia pitkäksi aikaa. Ryhmässä on ainakin  haikara ja joukko pikkulintuja, mutta keitä muita? Kuva: <span class="photographer">Iittala</span>
Toikan lintujen suku on niin laaja, että tunnistamisessa on hupia pitkäksi aikaa. Ryhmässä on ainakin haikara ja joukko pikkulintuja, mutta keitä muita? Kuva: Iittala

Sulavuus kuvaa hyvin sekä lasia että lintua. Oiva Toikan lintuparvessa on jo yli 400 lajia, oikeita ja fantasian tuottamia.

Oiva Toikka tunnetaan lasitaiteen tärkeilemättömänä mestarina. Ensimmäiset suupuhalletut, värikkäät linnut lennähtivät ilmoille vuonna 1972, ja niitä tulee vuosi vuodelta lisää. Toikan lintujen keräilystä on tullut oma ornitologian lajinsa, kuten muotoiluhistorioitsija Päivi Jantunen on todennut. Toikka itse on lausunut, että ”lasi sopii linnun muotoon ja lintu sopii lasille”. 

Linnuista tuli 1980-luvulla suosittuja liikelahjoja, ja yrityslintujen määrä onkin jopa runsaampi kuin Nuutajärven ja Iittalan oman linnuston. Vuosilintujen sarja on jatkunut vuodesta 1996. Birds by Toikka -sarjan ihailijoita on varsinkin Keski-Euroopassa, USA:ssa ja Kaukoidässä. Aitouden takaa signeeraus linnun pohjassa ja lintuja myy Iittala.

Youtube-video lintujen valmistuksesta löytyy nimellä ”Making of: Handmade Glass Birds by Oiva Toikka”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla