Tanja verhoilutti pitkään perheessä olleen Skannon klassikkosohvan sametilla. Maalaus on Jaro Palmun Wabi Sabi. Kodista löytyy useampi Carina Seth Anderssonin suunnittelema Dagg-vaasi, joissa on aina tuoreita kukkia.
Tanja verhoilutti pitkään perheessä olleen Skannon klassikkosohvan sametilla. Maalaus on Jaro Palmun Wabi Sabi. Kodista löytyy useampi Carina Seth Anderssonin suunnittelema Dagg-vaasi, joissa on aina tuoreita kukkia.

Tanja löysi itselleen ja pojalleen uuden kodin tutuilta kulmilta. Hurmaava asunto kaipasi suurta remonttia. Sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäinen suunnitteli muutoksen.

Tanjan kodin sijainti on ihanteellinen: vain kivenheiton päässä merenrannasta, mutta silti lähellä Korkeavuorenkadun monipuolisia palveluita. Vanhan talon hurmaava sisäpiha, korkeat huoneet, suuret ikkunat ja lempeä värimaailma luovat kotiin omalaatuisen tunnelman.

Tanja, mihin ihastuit asunnossa?

Valoisuuteen ja vanhan talon tunnelmaan leveine ikkunalautoineen. Ikkunoista aukeavat kauniit näkymät vastapäisiin vanhoihin taloihin ja puutarhamaiselle sisäpihalle. Sisäpiha on satumaisen kaunis kesäisin, kun vehreät puut ja pensaat täyttävät sen. Pidän myös suuresta keittiöstä ja avarasta aulasta, jonne sain sijoitettua pyöreän pöydän ja tuoreita kukkia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tanja ja Oliver ovat kirjojen suurkuluttajia, ja lukemista varten suunniteltiin oma paikkansa. Rakas Howard-tuoli verhoiltiin uudelleen ja sijoitettiin olohuoneen nurkkaan ikkunan edustalle.

Mikä asuinalueessa viehätti sinua?

Olemme asuneet Ullanlinnan alueella pitkään, ja Oliverin koulun takia halusin jäädä tänne. Tiesin, että tässä taloyhtiössä on valtavan hieno suuri sisäpiha ja tulin heti katsomaan asuntoa, kun näin myynti-ilmoituksen. Asunto kaipasi suurta remonttia ja pohjaratkaisukin piti panna uusiksi, mutta saimme tänne toimivat ratkaisut arkeamme ajatellen. Rantaan on vain minuuttien kävelymatka, ja palvelut ovat silti lähellä.

Makuuhuoneessa sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäinen tavoitteli ylellistä tunnelmaa, joka on tuttu Tanjan ihaileman Louise Liljencrantzin tyylistä. Vuode ja helmalakana ovat Matrin. Yöpöydät valmisti Oksanen. Seinissä Farrow & Ballin sävy Ammonite.

Asunto vaati ison remontin, kuinka se onnistui?

Tiesin alusta saakka, että kaipaan avuksi ammattilaista pohtimaan meille sopivat ratkaisut. Olin tehnyt yhteistyötä sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäisen kanssa edellisen kotimme remontin aikana ja ihastellut hänen tyyliään myös muissa kohteissa. Ilkka on piinkova ammattilainen ja taidokas visualisti, joten halusin hänet mukaan tähänkin projektiin. Oli selvää, että asunnon pohjaratkaisu menee uusiksi, jotta saisimme asunnosta meille toimivan kodin. Siirsimme keittiön paikkaa ja vaihdoimme huoneiden käyttötarkoitusta keskenään.

Kylpyhuoneeseen tulvii ikkunan ansiosta luonnonvaloa. Sekä lattian marmorilaatta että seinän tiililadotut laatat valittiin ABL:n valikoimasta.

Millaisiin ratkaisuihin päädyitte sisustusarkkitehdin kanssa?

Keittiö oli ennen sisäpihan puoleisessa tilassa, jossa nykyään on Oliverin huone. Siirsimme keittiön toiseen suurista huoneista, olohuoneen viereen. Keittiöön mahtui myös avara ruokailutila. Ilkka suunnitteli keittiön kaapistot, kylpyhuoneen ja kodin muut materiaalivalinnat. Myös seinämaalit ja lattiat valittiin yhdessä.

Miten kuvailet sisustustyyliäsi?

Värimaailmani on hillitty ja hallittu, suosin puuterisia sävymaailmoja. Materiaalit saavat olla aitoja, lattiat puuta ja tasot marmoria. Taidetta pitää kodissa myös olla. Kunnostan mieluummin vanhoja, laadukkaita kalusteita kuin ostan uusia. Hankin ajattomia klassikoita ja verhoilutan ne uudelleen. Inspiroidun etenkin ruotsalaisen sisustussuunnittelijan Louise Liljencrantzin tyylistä.

Puusepänliike Oksasen kaluste valmisti keittiön mittatilauksena sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäisen suunnitelman pohjalta. Tasot ovat marmoria. Hana Tapwell.

Haaveiletko vielä jostain?

Ainoa mitä kaipaan on sauna. Treenaan päivittäin ja arvostan saunan lämpöä. Mietimme sisustusarkkitehdin kanssa, olisiko saunan saanut sijoitettua kylpyhuoneen ja makuuhuoneen väliseen tilaan, mutta se jäi suunnitelman asteelle, kun päätimme panostaa kauniiseen kylpyhuoneeseen ja toimivaan vaatesäilytykseen.

Sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäinen, miten Tanjan kodin tunnelma syntyi, mistä inspiroiduit?

Tanjalla oli selvät toiveet asunnon tunnelmasta ja utuisesta värimaailmasta. Minun tehtäväni oli etsiä siihen toteutustavat, ja värisävyt valittiin yhdessä. Kun yksi sävy on valittu, siihen helppo perustaa aina seuraava valinta. Kaikkien valintojen perustana olivat kalanruotoparketti sekä Carraran marmori. Ne olivat itsestäänselvyyksiä meille. Ohjenuorana täällä oli, että kodin värit ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Inspiroiduimme Östermalmin kauniista huoneistoista ja hotelleista.

Kodin sisääntulo aukeaa tilavaan aulaan. Lattia uusittiin ennen muuttoa, ja Tanja kunnostutti myös asunnon vanhat väliovet.

Millaisia toiveita asukkaalla oli remontin suhteen ja kuinka saitte toiveet täytettyä?

Toiveena oli klassinen, ilmava ja raikas koti. Meidän mielestämme se toteutui hyvin. Tietysti myös hyvät perustoiminnot tuli huomioida suunnittelussa: tilava suihku kylpyhuoneessa ja vaatteiden huolto omassa tilassaan. Kunnon vaatesäilytykset ja varastot olivat myös toivelistalla.

Vuonna 1904 rakennettu kerrostalo hurmaa myös ulkopuolelta.

Ilkka, mikä onnistui mielestäsi parhaiten tässä Tanjan kodissa?

Keittiön siirto huoneiston toiselle puolelle oli tilankäytöllinen välttämättömyys. Keittiöstä tulikin huoneiston vaikuttavin tila isoine ikkunoineen ja kauniine näkymineen. Myös kylpyhuone on tosi viehättävä, pidän siitä kovasti. Itse olisin ollut valmis käyttämään enemmänkin kalusteita Tanjan edellisestä kodista, mutta Tanja halusi uudistaa selkeämmin, minkä hänelle ilolla sallin.

Juttu on julkaistu Glorian kodin numerossa 3/2021.

Fakta

KOTI: 115-neliöinen kerrostaloasunto 1904 rakennetussa talossa Ullanlinnassa, Helsingissä. 3 huonetta ja keittiö sekä aula.

ASUKKAAT: Myyntijohtaja Tanja Piha, 43, ja Oliver, 13.

Tukholmalainen

Tämä koti miellyttää minua. Hillittyä, klassista mutta samalla modernia. Kaukana sterotyyppisestä suomalaissisustuksesta jossa värit ovat valkoinen, valkoinen ja harmaa. Tämä näyttää elämiseen tarkoitetulta kodikkaalta kodilta.

Vierailija

Kiva koti. Keittiössä yläkaapisto on jäänyt lyhyeksi alakaapistoon nähden. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla