Hanna valitsi ruokatilaan suuren, mustan Muuton ruokapöydän. Tuolit ovat Tonin, ja niiden mallinumero on 30. Luonto tulee osaksi sisustusta suurien ikkunoiden kautta myös ruokatilassa. Norm 69 -valaisin on Normann Copenhagenin.
Hanna valitsi ruokatilaan suuren, mustan Muuton ruokapöydän. Tuolit ovat Tonin, ja niiden mallinumero on 30. Luonto tulee osaksi sisustusta suurien ikkunoiden kautta myös ruokatilassa. Norm 69 -valaisin on Normann Copenhagenin.

Hanna ja Tuomo Puharisen kotona vihreällä on erityinen rooli. Väriä vaaleaan kotiin antavat pihametsän puut ja viherkasvit, joihin rakkauden Hanna peri äidiltään.

Asukkaat: Hanna Puharinen, toinen Sera Helsinki -mattojen perustajista, ja Tuomo Puharinen sekä lapset Noel, Alvar ja Eliel.

Koti: Omakotitalo Tillinmäessä Espoossa. Talo on pariskunnan itse suunnittelema ja vuonna 2012 rakentama.

Suuri, valkoinen kivitalo istuu kauniisti metsänreunaan, lähelle seudun korkeinta kalliota. Hanna ja Tuomo Puharisen talo on viisihenkisen perheen koti Espoon Tillinmäessä.


Tuomon ja Hannan makuuhuoneeseen vie suuri oviaukko olohuoneesta. Äidin sylissä Eliel.


Hanna, olette itse suunnitelleet ja rakentaneet omakotitalonne. Miten osasitte ideoida näin ihanan talon?

Tämä on jo toinen talo, jonka suunnittelimme ja rakensimme itsellemme. Tuomolla on rakennusalan osaamista, ja se mahdollisti projektin. Rakensimme ensimmäisen talon jo vuonna 2005 Vantaalle, myimme sen ja muutimme aivan Helsingin keskustaan miettimään, millaisen kodin haluamme.

Etsimme paikkaa talolle pari vuotta. Halusimme tontin, jonka ympärillä olisi paljon metsää eikä sellaista ollut helppo löytää. Lapsille halusimme ison ja suojaisan pihan, ja minä kaipasin lenkkimaastoja kodin lähellä. Kun tämä tontti löytyi 2010, talon suunnittelu oli helppoa. Olimme ehtineet jo hahmotella sitä. Arkkitehti Jukka Ulvinen piirsi suunnitelmamme puhtaaksi.


Olohuoneen jatkeena on suuri ruokatila, jonka vieressä on keittiö. Kaarna-matto on Sera Helsingin mallistosta.


Maisemalla on suuri osa kotinne tunnelmassa. Miten se on vaikuttanut sisustukseen?

Koko alakerran seinä talon takapuolella on lasia, ja siitä on näkymä koskemattomaan metsään. Metsän vih­reät ja ruskeat sävyt tulevat osaksi sisustusta. Osin siksi halusin sisustuksesta vaalean ja eleettömän. Luonto ja luonnonmateriaalit ovat meille iso juttu. On huikeaa, että voimme poimia mustikat aamupuuron päälle, vaikka asumme kaupungissa.

Teillä on paljon viherkasveja. Miten sinusta tuli viherpeukalo?

Kotonani on aina ollut viherkasveja, ja osan olen saanut vanhemmiltani. Innostun vihreän sävyistä, ja kasveissa se on luonnollisimmillaan. Äitini on varsinainen viherpeukalo, ja häneltä saan aina parhaat hoito-ohjeet viherkasveilleni ja yrteilleni.

Kaikki orkideani olen saanut äidiltäni. Hän on opettanut upottamaan ne kädenlämpöiseen veteen kerran viikossa tai kahdessa. Kun oksa on kukkinut, äitini ohjeiden mukaan leikkaan oksan parhaan silmun, yleensä toisen tai kolmannen, kohdalta oksan poikki. Niin se kukkii aina uudelleen ja uudelleen.


Viherkasveille löytyi hyvä paikka Hannan mummon vanhan kaapin päältä. Oviaukossa roikkuvan vauvakeinun Hanna tilasi itävaltalaiselta Mohr Polsterilta Elielille yksivuotislahjaksi.


Kotinne on täynnä mattoja, jotka ovat oman yrityksesi tuotteita. Miten Sera Helsinki syntyi?

Sera Helsinki on minun ja opiskelukaverini Annan yhteinen yritys. Anna on asunut yli seitsemän vuoden ajan Afrikassa ja tuonut sieltä mattoja tuliaisena. Kun kaikki olivat tyytyväisiä niihin, heräsi ajatus oman malliston suunnittelemisesta.

Haluamme auttaa Etiopiassa heikoimmassa asemassa olevia työllistymään. Iso osa kutojistamme on vammaisia tai sokeita. Tuemme myös yksinhuoltajaäitejä antamalla heille lankojen käsittelytyötä.


Mustat ikkunankarmit kehystävät pihametsän puut tauluiksi. Harmaa About a lounge chair -nojatuoli ja musta pikkupöytä ovat Hayn.

 


Talon takana on suuri terassi, josta piha jatkuu kallioisena. Terassin ruokapöydän ympärille Hanna ja Tuomo valitsivat Kartellin Masters-tuolit.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 12/2017 ilmestyneestä jutusta Kallion kolossa.

Tilaa Glorian Koti

Kitzenin keittiön  kaapistojen yläreuna myötäilee katon muotoa. Avohyllyt tarjoavat paikan asukkaiden värillisille lasiesineille.  Työtaso jatkuu käytännöllisesti seinälle.
Kitzenin keittiön kaapistojen yläreuna myötäilee katon muotoa. Avohyllyt tarjoavat paikan asukkaiden värillisille lasiesineille. Työtaso jatkuu käytännöllisesti seinälle.

Sininen sohva saneli Maaritin ja Timon kakkoskodin värimaailman. Luottosuunnittelija Mikko Toppala sisusti parille ullakkoasunnosta rauhallisen kaupunkikodin.

Asukkaat: Maarit ja Timo, jotka asuvat asunnossa Helsingissä käydessään.
Koti: vanhan talon ullakolle vuonna 2013 rakennettu 74-neliöinen asunto Korkeavuorenkadulla Helsingin keskustassa.

Maarit ja Timo olivat etsineet kakkosasuntoa Helsingin Kaartinkaupungin ja Ullanlinnan alueilta jo jonkin aikaa, kun vastaan tuli ullakkosaneerauskohde Korkeavuorenkadulta. Pariskunta ihastui asunnon avaruuteen, pohjaan, kattoikkunoihin ja urbaaniin näkymään. He pyysivät sisustussuunnittelija Mikko Toppalan mukaan katsomaan rakenteilla olevaa asuntoa. Toppala on sisustanut myös perheen muut kodit.


Kodin suunnitellut Mikko Toppala on helsinkiläinen sisustussuunnittelija, joka on tuttu MTV3:n Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia -ohjelmista.


Mikko Toppala, miten asunnon arkkitehtoninen ilme syntyi?

Asunnon rakentaneen Aarni Kiinteistöjen suunnitelmat ja materiaalivalinnat olivat niin onnistuneita, ettei suuria muutoksia tarvinnut miettiä. Valituilla rakennustavoilla saatiin hienoja, pelkistetyn tyylikkäitä yksityiskohtia. Esimerkiksi väliovien viisto yläreuna on rakentajan taidonnäyte, ja kiintokalusteet toteutettiin toiveestani ilman turhia peitelistoja.


Kimmo Kaivannon grafiikantyö toistaa asukkaiden lempivärejä: rantahiekan ja veden sävyjä.


Miten kodin rauhallinen väritys syntyi?

Sisustuksen lähtökohta oli asukkaiden edelliseen kotiin sinisellä verhoiltu sohva ja muut huonekalut, matot ja valaisimet, jotka yhdessä päätimme siirtää tähän kotiin. Sinistä löytyy myös tauluista, joiden paikat katsoimme yhdessä. Halusin pitää muun värimaailman rauhallisena, maanläheisenä ja vaaleana. Hankin kotiin sisustusta täydentäviä sisustustavaroita ja tekstiilejä, joissa toistuu sama sininen sävy ja skandinaavinen tyyli.

Oma suosikkini on keittiö ja oleskelutila suurien ikkunoiden ja korkean tilan vuoksi.


Novapakin tummansininen sohva muutti asukkaiden vanhasta kodista. Sitä täydennettiin vaaleanharmaalla rahilla. Vanha sarjapöytä maalautettiin mustaksi.

 


Viistoon tilaan sopivat matalat kalusteet. Aiemmin hankitut Artekin Tankki-tuolit tuotiin tähän kotiin. Tuolien kuviollinen verhoilukangas, samettipintainen vanha matto ja runsaat tekstiilit tuovat pelkistettyyn asuntoon kodikkuutta.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Sinistä & vaaleaa.

Tilaa Glorian Koti

Viime viikolla 12-vuotiaat kissamme vaativat perhepalaverin. Ne kysyivät, miksi kotia ei ole sisustettu enemmän heidän tarpeisiinsa.

Kissojen näkökulmasta meillä pitäisi olla korkealle kohoavia viidakkomaisia tasoja, erilaisia liaaneja ja köysisiltoja. Ne valittivat, ettei meiltä löydy pehmeitä sänkyjä vaatekaapeista ja -huoneista, vaan kissat ovat joutuneet etsimään makuupaikan jumppavaatteitteni päältä sekä pehmeän matkakassin uumenista.

”Myös pyykkikori käy oleskelutilaksi, jos asukkaat ymmärtäisivät jättää kannen useammin auki”, nuorempi kissa huomautti.

Kissat kertoivat arvostavansa sitä, että unohdamme pellavaisen laudeliinan lauteille. Kun valitin, että kauheinta kaikista on löytää löylyssä kissankarvoja suusta ja iholta, ne nousivat, venyttelivät ja astelivat palaverista pois iltapalalleen.

”En vielä ehtinyt sanoa omaa näkemystäni”, huusin herrojen perään.

Selitin, että olen lopen kyllästynyt siihen, että nuorempi herra on ymmärtänyt laakean, suuren aikakauslehtikorin käyttötarkoituksen väärin. Se ei ole vessa. Pyysin myös, että uskaltaisimme keskustella arasta aiheesta ilman, että syöksyisimme konfliktiin.

”Puhutko matosta?” vanhempi kissa kysyi.

Ihana, viisimetrinen hamppumattomme odotti rullalla pesulaan pääsyä. Se oli peittänyt lähes koko olohuoneen lattian. Mutta kissoille matto oli ollut vatsalaukun tyhjennysalusta – ja he tähtäsivät mieluiten sen keskiosaan. Kun valitin tästä, kissat katsoivat ikkunasta ulos.

”Miksei meillä ole eläinkaupassa myytäviä kissojen kiipeilypuita, jotka kiertävät koko asunnon?”

”Miksei meillä ole eläinkaupassa myytäviä kissojen kiipeilypuita, jotka kiertävät koko asunnon?” kissat kysyivät yhteen ääneen.

Irvistin.

”Koska ne ovat niin rumia”, myönsin.

Nuorempi kissa muljautti silmiään.

”Estetiikka on suhteellinen käsite”, hän näpäytti, hypähti ruokapöydän tuolille ja teroitti kyntensä sen Tricia Guildin kankaalla päällystettyyn selkänojaan.


Kissojemme raapimispuut.


Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.
Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 1/2018.

Vierailija

Hanna Jensen: Jos kissat puhuisivat

Ihana kolumni! Pystyn niin samaistumaan tähän keskusteluun ja miten oivaltavasti kirjoitettu. Hankin uuden sohvan, joka kissan väritystä silmälläpitäen valikoitui väriltään tummanharmaaksi niin kovasti kaipaamani valkoisen sijaan. Ja kissan kanssa elävät ymmärtävät sen katseen, kun kissaa komentaa lopettaa raapimisen. Se paljon puhuva tuijotus seinään raapimisen jatkuessa vielä intensiivisemmin... Tätä keskustelua kissojen kanssa lukisi vaikka kirjan verran lisää! Kiitos Hanna :)
Lue kommentti