Modernit kylpyhuonekalusteet toimivat vanhassakin talossa,  kun materiaalit, kuten marmorilattia, henkivät mennyttä.  Jakardikuvioiset  kylpypyyhkeet  9,99 e/kpl, H&M Home.
Modernit kylpyhuonekalusteet toimivat vanhassakin talossa, kun materiaalit, kuten marmorilattia, henkivät mennyttä. Jakardikuvioiset kylpypyyhkeet 9,99 e/kpl, H&M Home.
Bouroullecin veljesten Mutinalle suunnittelemassa Piano-mallistossa on käytetty hienosti eri levyisiä, pitkulaisia laattoja. Laattojen satunnainen sommittelu tekee jokaisesta pinnasta omanlaisensa.  Materiaali henkii tyylillisesti 1970-lukua, vaikka onkin hyvin tätä päivää.
Bouroullecin veljesten Mutinalle suunnittelemassa Piano-mallistossa on käytetty hienosti eri levyisiä, pitkulaisia laattoja. Laattojen satunnainen sommittelu tekee jokaisesta pinnasta omanlaisensa. Materiaali henkii tyylillisesti 1970-lukua, vaikka onkin hyvin tätä päivää.
Marca Coronan Newluxe-malliston vinoneliölaatta on yhdistetty kuusikulmaiseen laattaan. Pinnassa on kiinnostavalla tavalla yhdistelty eri kivilajeja, ja tyyli henkii art decoa. Mallistoa myy Decor H.
Marca Coronan Newluxe-malliston vinoneliölaatta on yhdistetty kuusikulmaiseen laattaan. Pinnassa on kiinnostavalla tavalla yhdistelty eri kivilajeja, ja tyyli henkii art decoa. Mallistoa myy Decor H.
Cerim Timeless -malliston  Ceppo di gres matt -laatta  on hillitty ja astetta ajattomampi versio supertrendikkäästä terrazzo-laatasta, alkaen 59,30 e/m². Marca Coronan Newluxe-malliston vinoneliölaatta on yhdistetty kuusikulmaiseen laattaan. Pinnassa on kiinnostavalla tavalla yhdistelty eri kivilajeja, ja tyyli henkii art decoa. Mallistoa myy Decor H.
Cerim Timeless -malliston Ceppo di gres matt -laatta on hillitty ja astetta ajattomampi versio supertrendikkäästä terrazzo-laatasta, alkaen 59,30 e/m². Marca Coronan Newluxe-malliston vinoneliölaatta on yhdistetty kuusikulmaiseen laattaan. Pinnassa on kiinnostavalla tavalla yhdistelty eri kivilajeja, ja tyyli henkii art decoa. Mallistoa myy Decor H.

Kylppärin uusissa laatoissa suositaan maanläheisiä sävyjä, mutta ajatonta valkoista on vaikea voittaa, kun haetaan klassista ilmettä.

1/ Terrazzo on trendikkäin

Erilaiset kivet ja niiden jäljitelmät ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja laatoissa. Jos päätyy huokeampaan jäljitelmään, kannattaa suosia kiiltäviä pintoja, sillä ne näyttävät monissa laatoissa todella aidoilta.

Trendikkäin sisustaja valitsee terrazzo- tai mosaiikkibetonilaatat. Myös käsintehdyn oloiset, terrakotan sävyiset ja luonnollisen tuntuiset pinnat ovat trendikkäitä. Sävymaailma mukailee maanläheisiä sävyjä. Hillitty, tumma ja 1970-lukua henkivä sävymaailma on vahva trendi sisustuksissa ja myös kylpyhuoneissa.

2/ Unohda kalanruoto!

Laattojen ladonnat ovat menossa monipuolisempaan suuntaan. Esimerkiksi erilaisilla vinoneliöillä saadaan kuusikulmion muodosta monia variaatioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Trendikkään kalanruotoladonnan on syrjäyttämässä hienostunut chevron-ladonta, joka tehdään pitkulaisista vinoneliöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laattojen ladonta on ollut pitkään horisontaalilinjaista, mutta nyt se on vaihtumassa enemmän pystysuuntaan 70-luvun tyylin mukaan. Ajattoman tyylin kannattaja laatoittaa perinteisellä tasajaolla.

3/ Muista rakennusaikakausi

Laatoituksessa ja kylpyhuoneen tyylissä kannattaa mukailla talon rakennusaikakautta. Sen voi tehdä hienovaraisesti tai täysin aikakaudelle uskollisesti. Kevyetkin viitteet aikakaudesta laattojen muodoissa ja sävymaailmassa antavat tilalle ajattoman tunnelman.

1970-luvulla käytettiin esimerkiksi pennimosaiikkia ja kapeita, korkeita laattoja. Laatoissa ja saumoissa oli vahvoja kontrasteja. Kuusikulmaiset lattialaatat ovat puolestaan olleet suosittuja läpi monien vuosikymmenien ja sopivat hyvin esimerkiksi 1940-luvun kotiin vaikkapa 15 x 15 -senttisten seinälaattojen kanssa.

Jugend-kotiin sopii koristeellisempi tyyli: laattaboordina voi käyttää hyvinkin koristeellisia laattoja. Tyylin viimeistelevät erilaiset posliiniset reuna- ja koristelistat. Ajaton, klassinen ratkaisu on valkoinen, kiiltävä laatoitus 15 x 15 -senttisillä laatoilla. Myös 5 x 5 -senttinen, keskiharmaa mosaiikkilaatta kestää aikaa hyvin.

4/ Mieti laattajako tarkkaan

Myös hyvin suuret laatat ovat nyt suosittuja. Niitä on jopa 120 x 240 cm kokoisina. Suurten laattojen asennus on vaativaa, ja aukotukset on tehtävä etukäteen laattaleikkaamossa. Isojen laattojen kanssa on tärkeää miettiä etukäteen laattajako, ettei seinän sivuihin jää epäloogisesti kapeita soiroja. Koosta kannattaa keskustella etukäteen laatoittajan kanssa.

Isoja laattoja voi huoletta käyttää silloin, kun kylpyhuoneessa on vain yhden suunnan vaativa kaato, Unidrain, Purus tai vastaava. Sauman sävyjen kanssa kannattaa myös olla tarkkana, esimerkiksi liian kova kontrasti sauman ja laatan sävyjen välillä voi tuntua tilassa todella häiritsevältä.

5/ Valitse sauman sävy huolella

Ladonnan ja pinnan lisäksi kokonaisuuteen vaikuttaa merkittävästi sauman sävy. Sävy kannattaa aina valita laatan kanssa yhdessä siten, että mallaa mallisävytikun konkreettisesti kahden laatan väliin. Muista, että kokonaan valkoinen sauma likaantuu nopeasti. Laattojen saumauksessa tulee muistaa tarkan sävyn valinnan lisäksi saumojen koko. Toisinaan näkee lähes neljän milliä leveitä saumoja, jolloin lopputulos on usein epäsiisti. Mitä kapeampi sauma, sitä kauniimpi lopputulos.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet. Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 2/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla