Olohuoneen kipsilistoilla toteutettuihin paneeliseiniin Julia sai idean Pinterestistä etsiessään vaihtoehtoa liian alastomilta tuntuville maalatuille seinille.
Olohuoneen kipsilistoilla toteutettuihin paneeliseiniin Julia sai idean Pinterestistä etsiessään vaihtoehtoa liian alastomilta tuntuville maalatuille seinille.

Julia ja Samu palauttivat 1800-luvun lopulla rakennetun asunnon entisaikojen loistoon. Sisustus syntyi kustavilaistyylin ja huutokaupoista tehtyjen löytöjen ympärille.

Julia ja Samu Lang ihastuivat täyttä remonttia vaativaan asuntoon vanhassa talossa aivan Helsingin ytimessä. Asunnon tumma väriskaala ja keittiössä tapahtunut vesivahinko lannistivat useimmat muut kodinetsijät jo ensikäynnillä. Samu ja Julia kuitenkin näkivät heti, että asunto oli oikea helmi ja siitä tulisi heidän kasvavalle perheelleen täydellinen uusi koti.

– Olen aina halunnut asua vanhassa kartanossa enkä voisi kuvitella asuvani uudessa talossa. Minua viehättää ajatus asunnon pitkästä historiasta ja sen aiempien asukkaiden elämästä samojen seinien ympäröimänä, Julia kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Julia on löytänyt Facebookista Föörmaaki -"tukiryhmän" muista kustavilaisesta tyylistä kiinnostuneista ihmisistä, joiden kanssa voi vaihtaa loputtomasti tietoa.

Vaikka asunto oli surkeassa kunnossa, aidon vanhan tunnelman kannalta merkittävät elementit, kuten olohuoneen alkuperäinen ruutuparketti ja vanhat ovet, olivat onneksi säilyneet ja ne oli mahdollista entisöidä. Mittava remontti tehtiin tilan vanhaa henkeä säilyttäen. Julian haaveissa olleen kartanotunnelman nimissä kotiin lisättiin myös vanhaan tunnelmaan sopivia elementtejä, kuten ovien päätykoristeita sekä kipsilistoituksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokahuoneen nurkkauksessa on kustavilainen sohva, johon Julia halusi modernia otetta. Hän päällysti sohvan itse turkoosilla kankaalla ja toi lisäväriksi trendikästä vaaleanpunaista.

Livia toivoi kattosänkyä, joka toteutettiin roikuttamalla kattoon ohut harsoverho. Vaaleanpunainen rahi on Hakolan.

Julia rakastaa vanhoja kauniita ovia ja bongaa herkästi huonolaatuiset yksilöt. Uudessa kodissa hän puhdisti ja maalasi kaikki täyspuiset ovet omin käsin. Hänen perheensä naisilla on aina pysynyt kädessä niin pensseli kuin vasarakin. Myös kiinnostus taiteeseen ja vanhaan esineistöön on perua lapsuudenkodista. Tarvittavaa tietoa entisöintiin hän hankki kirjoista sekä kyselemällä ammattilaisilta ja käsistään taitavalta äidiltään. Kustavilaisesta tyylistä kiinnostuneiden Facebook-ryhmä on Julialle tiedon ja kauniiden esineiden aarreaitta, ja siellä seikkailu on hänelle mieluinen harrastus.

Myös makuuhuoneeseen tunnelmaa tuovat runsaat viherkasvit. Vuodetekstiilit ovat elävää pellavaa, joka tuo komeisiin puitteisiin rentoutta.

Julia ja Samu ovat hiljalleen ja kärsivällisesti muokanneet kotiaan 1800-luvun lopulla rakennetun talon tunnelman mukaiseksi. Monta vuotta he haaveilivat kakluunista, jollainen oli ennen ollut jokaisessa asunnon huoneessa. Viimein he onnistuivat löytämään ruokasalin poistetun kakluunin tilalle sopivan, ja nyt vintissä kokoamista odottaa jo kaksi upeaa kakluunia.

Ruokahuoneen seinät tapetoitiin Italiasta tilatulla maisematapetilla, jonka kuvituksen on maalannut Frederic Edwin Church. Kustavilainen ruokapöytä löytyi Ruotsista, ja sen seuraksi hankittiin tuolit Juvilta. Rokokookruunu tuo tilaan juhlavuutta.

Kun Julia ja Samu muuttivat vastaremontoituun kotiinsa, he saivat lahjaksi Julian äidiltä, kuvataiteilija Maria Munsterhjelmilta, äidin suvun Kurjalan kartanosta peräisin olevan 1700-luvun kustavilaisen sohvan ja kullatun peilin. Muuttofirman työntekijä kantoi esineet sisään tyhjään asuntoon ja asetti ne omatoimisesti paikoilleen olohuoneessa. Julia ei voinut muuta kuin todeta, että paikka oli juuri oikea, ja niin perintöesineet alkoivat määrittää muunkin kodin sisustusta. Peili ja antiikkisohva avasivat Julian sydämen kustavilaiselle tyylille, jota hän sekoittelee rennosti sekä moderniin että vanhaan, tyylisuuntauksesta riippumatta.

– En kuitenkaan halua, että kotimme on kuin museo. On tärkeää, että arkiseen elämäämme liittyvät huonekalut, kuten sohvat ja nojatuolit, ovat mukavia ja moderneja.

Eteisen uusittu puulattia maalattiin ruudulliseksi. Pitkänomainen tila saa potkua harmaavalkoisesta Toile de jouy -tapetista. Eteisen lipasto hankittiin Ruotsista.

Äidin lahja ja uuden kodin vanhat puitteet innostivat Julian sisustusshoppailemaan nettihuutokauppoihin. Niistä hän tekee löytöjä visiotaan toteuttaen, vaikka esineille ei ihan vielä paikkaa tietäisikään. Julia rakastaa sisustusprojekteja, joiden laajuus saattaa toisinaan tulla Samulle hieman yllätyksenä. Jokin viattomalta kuulostava muutostyö saattaakin Julian mielessä olla osa paljon suurempaa suunnitelmaa, josta mies ei vielä tiedä mitään. Kerran Samu totesi Julialle hieman jopa järkyttyneenä ymmärtäneensä, että remontointi on Julian harrastus eikä taida loppua koskaan.

– Olisi tylsää, jos kotimme olisi valmis, Julia sanoo.

Keittiön ruokailunurkkaus on koottu palmun katveeseen vanhan ranskalaisen puutarhapöydän ääreen. Kustavilainen sohva ja puiset jakkarat toimivat istuimina.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 04/2021.

Fakta

Koti: 170-neliöinen huoneisto Helsingin Punavuoressa vuonna 1891 valmistuneessa talossa. 5 huonetta ja keittiö.

Asukkaat: Business designer Julia Lang sekä hänen puolisonsa sijoitusjohtaja Samu Lang, Livia, 10, Albert, 7, sekä perheen 4 rescue-kissaa.

Vierailija

En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka haluavat esitellä kotinsa ja omaisuutensa sisustuslehdissä ym. Todella noloa ja vaivaannuttavaa lukea yksilöistä, joiden elämä tuntuu pyörivän vain rahan ja tavaran sekä loputtoman itsekehun ympärillä!

  • ylös 19
  • alas 8
Tukholmalainen

Miten ihastuttava ja kodikas koti. Jotenkin ruotsalaistyylinen sisustus. Tuntuu kuin olisi Tukholmassa.

  • ylös 5
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla