Sisustustoimittajamme Anna-Kaisa Melvas suunnitteli Glorian Kodin pyyhemalliston, johon kuuluu kolme eri kokoista pyyhettä. Puuvilla-pellavapyyhkeet valmistaa Jokipiin Pellava.

Anna-Kaisa kertoo:

”Puhtaanvalkoinen pellavapyyhe sinisillä raidoilla on todellakin perusjuttu ja monille myös entuudestaan tuttu. Kun kaikki kaunis on jo suunniteltu ja tehty, niin miten luoda uutta? Silloin tutkitaan vanhaa ja ennustetaan tulevaa.

Vanhat keittiöpyyhkeet olivat esikuvanani suunnittelussa. Isotätini vanhoissa keittiöpyyhkeissä ei ollut muuta vikaa, kuin niiden saamattomuus ja koko.  Olisi mahtavaa, jos näitä saisi vielä, jostain muualtakin kuin satunnaisesti kirppareilta, ajattelin. Sen lisäksi keittiöpyyhkeeseen ei oikein voi kääriytyä uimarannalla, vaan tarvitaan enemmän mittaa ja leveyttä.

Näillä ajatuksilla syntyivät Glorian Kodin Jokipiin Pellavalle suunnittelemat puuvilla-pellavapyyhkeet Toivo, Tyyni ja Toimi. Tyynesti voimme kuivata itsemme, uintireissun tai saunaretken jälkeen. Toimeen tartumme keittiössä tai iltapesun yhteydessä. Ja Toivossa on onnellista elää.”

Pyyhkeiden hinnat ja koot:

 

Toimi-pikkupyyhe

Koko 45 x 68 cm
Hinta 24 e

 

Tyyni-kylpypyyhe

Koko 68 x 138 cm
Hinta 54 e

 

Toivo-jättipyyhe

Koko 138 x 198 cm
Hinta 118 e

 

OSTA PYYHKEET  Jokipiin Pellavan nettikaupasta.

 

Glorian Kodin Habitare-osaston suunnitteli lehden sisustustoimittaja Anna-Kaisa Melvas. Luca-sohvat ovat Interfacen.

Habitare 2017 on tummaa samettia, kirkkaita värejä, vaaleaa puuta ja rouheaa pellavaa – katso videolta upeat messutunnelmat!

 
Kuvaus ja editointi: Petti Jännäri

 

Parketti on pehmeä ja lämmin lattiamateriaali, joka oikein hoidettuna kestää aikaa.

1. Lattia talon tyylin mukaan

Parketti on yksi parhaista kodin lattiamateriaaleista. Jos parkettiin tulee kolhu, laadukkaan parketin voi hioa. Se ei kopise yhtä paljon kuin laminaatti ja on luonnonmateriaalina lämmin jalan alla. Oikein asennettuna ja huollettuna parketti kestää vuosikymmeniä.
Kalanruotoparketti on kasvattanut suosiotaan. Kuviota on käytetty useilla vuosikymmenillä, ja siksi se sopii monen aikakauden kotiin. Leveä lankkuparketti sopii niin ikään isoihin tiloihin. Mitä pienempi tila, sitä paremmin lattialle sopii pienikuvioinen parketti.

2.  Ajaton tammi

Jos haluat parketiltasi pitkää ikää, valitse kovaa kulutusta kestävä puulaji, kuten tammi, sekä parkettimalli, jossa on mahdollisimman paksu puun päälliosa. Tällöin se voidaan hioa jopa 3-5 kertaa.
Mattalakkapinta kestää hyvin kulutusta ja auringon uv-säteitä. Parketin sauvaisuus kertoo, kuinka monta rinnakkaista puusälettä yhdessä parkettilaudassa on. 1990-luvulla suosittiin kolmisauvaista ja nyt hyvin leveitä yksisäleisiä lankkuparketteja. Ajaton vaihtoehto olisi jotakin näiden väliltä. Suosikkini on Timberwisen Classic-malliston tamminen, harjattu ja mattalakattu lankkuparketti.

3. Harjattu pinta

Lakattu pinta on kestävä ja estää melko hyvin puun kellastumista, mutta puun tuntu häviää hieman lakkakerroksen alle. Vahattu ja öljytty pinta jättää puun tunnun, mutta on pintana herkempi kulumiselle, ja käsittelyt tulee toistaa tietyin väliajoin.
Pintoja käsitellään myös mekaanisesti, esimerkiksi harjattu pinta tarkoittaa sitä, että puun pinta on harjattu kovalla harjalla, joka nostaa puun syyt näkyviin.

4. Lemmikeille lakattua

Lemmikkiperheissä lakattu parketti on kestävin vaihtoehto. Mattapintainen lattia on armoton: lika näkyy.
Kannattaa aina tarkistaa voiko tietyn mallin kanssa käyttää lattialämmitystä, esimerkiksi vaahtera ja pyökki kestävät sitä huonosti. Jotkut parkettimallit täytyy liimata lattiaan, ja se lisää kustannuksia.

5. Tummaa kohti

Tulossa on tumma lattiatrendi. Uusissa lattiamalleissa on käsityön tuntu. Perinteisesti lattiaan liimattua kalanruotoparkettia saa nyt lukkopontillisena ja kelluvana. Leveä lankkuparketti on edelleen suosittu, mutta nyt jopa kasari-inhokista, mosaiikkiparketista, on tullut kiinnostavia uusia kokoja ja sävyjä.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 6/2017.