Iltapuvuistaan tunnettu muotisuunnittelija Teemu Muurimäki nauttii vaihtelevasta työnkuvastaan.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäen, 44, työmatka Helsingin Kruununhaassa sijaitsevalle työhuoneelle on muutama harppaus sisäpihan poikki. Hän asuu 145-vuotiaassa kerrostalossa, jonka entistä mankelihuonetta hänelle tarjottiin työtilaksi puolitoista vuotta sitten.

Teemu rapistelee katutasossa sijaitsevan oven auki sekarotuinen Jasper-koira sylissään. Hän on tulossa palaverista perinteikkäästä vaatetuskonserni Turosta, jonka pääsuunnittelijana hän aloitti heinäkuussa.

” Vastuullani on muun muassa miesten pukujen, neuleiden, päällys- ja puvuntakkien suunnitteleminen. Tehtäväni on päivittää ja modernisoida mallistoja”, hän kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

16-neliöistä, valoisaa tilaa hallitsee 1800-luvun lopulla täyspuusta tehty, tassullinen pöytä, jonka vetolaatikossa on veikeä leijonakaiverrus. Rekeissä roikkuu iltapukuja ja juhla-asuja, kuten näyttelijä Matleena Kuusniemelle suunniteltu, pliseerattu hopeapaita sekä näyttelijä Anna-Maija Tuokolle tehty paljettikoristeltu silkkisifonkipuku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni tunteekin Teemun juuri iltapuvuista. Marraskuussa iso osa hänen ajastaan meni Linnan juhlien pukujen suunnittelussa ja sovituksissa. ”Se on joka vuosi hurja puristus. Viime vuosi oli kuitenkin ennätys: suunnittelin juhliin yhdeksän pukua.Niihin kuului muun muassa Anna Puun ylistetty metallia ja kangasta yhdistellyt luomus.

Lisäksi Teemu on tehnyt puvustuksia erilaisiin kulttuurituotantoihin, kuten Svenska Teaternin Chess-musikaaliin ja Tero Saarinen Companyn tanssiteoksiin sekä esiintymisasuja a cappella -yhtye Forkille. Teemulla on myös oma miestenvaatemerkki Formal Friday sekä yksityisasiakkaita.

”Minulle on elinehto päästä vaihtamaan jatkuvasti näkökulmaa duunissani. On hienoa päästä välillä irrottelemaan absurdien teatterivaatteiden kanssa, sitten taas tehdä teollisia vaatteita. Tein monta vuotta muotisuunnittelua tietyn, tarkasti rajatun sektorin osaajana, esimerkiksi iltapukuja Dolce&Gabbanalla Milanossa ja hääpukuja Cymbelinellä Pariisissa. Nyt mahdollisimman erilaiset projektit ovat rikkaus.”

Työhuoneen seinällä, 1960-luvulla otetussa mustavalkoisessa valokuvassa poseeraa Teemulle tärkeä henkilö, hänen ompelijaäitinsä.

”Äiti ompeli kotonamme vaatteita asiakkailleen sekä minulle ja kaksoisveljelleni. Hänen esimerkkinsä ansiosta minustakin tuli muotisuunnittelija.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla