Sosiaalinen media on aina sopinut uteliaalle luonteelleni. Hyppäsin Facebookin matkaan heti sen alkuvaiheissa. Sitä ennen olin ollut aktiivinen MySpacessa, josta löysin myös mieheni. Sitten tuli Twitter, sen jälkeen Instagram ja välissä hiplasin myös Snapchatia sekä paria muutakin sovellusta.

Syksyn mittaan havahduin yhtäkkiä siihen, että somen käyttöni ei ollut enää normaalia. Olin hoitanut työstressiäni päivitysvirtaan uppoamalla, ja koska minulla on addiktioihin taipuvainen luonne, niin siinä sitä sitten oltiin – koukussa.

Havahduin yhtäkkiä siihen, että somen käyttöni ei ollut enää normaalia.

Hetken mielijohteesta lokakuun 11. päivänä poistin Instagramin, Messengerin ja Facebookin kännykästäni. Kotona minulla on viimeisiä henkosiaan vetelevä kannettava tietokone, joten sitä kautta somea en voi edes käyttää. Töissä poistin Facebookin salasanat kokonaan, jotta kirjautuisin palveluun harvemmin. Somekäyttöni romahti saman tien useista tunneista 15 minuuttiin päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhtäkkiä minulla oli Aikaa. Ensin tuli maaninen siivousvimma. Suorastaan symbolisesti siivosin kotini ja kaappini. Lopulta jopa ompelulaatikkoni oli naurettavan hyvässä järjestyksessä eikä mitään siivottavaa enää ollut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitten siirryin Yle Areenaan. Katselin dokumentit Francis Baconista ja Peggy Guggenheimista, ihania elokuvia eri puolilta maailmaa ja loistosarjan nimeltään Catastrophe. Luin pari kirjaa. Pyykkikori ei pursunnut kertaakaan yli. Menin nukkumaan ajoissa. Olin perheelleni ja läheisilleni enemmän läsnä. Lopulta aktivoiduin myös liikkumaan.

Pyykkikori ei pursunnut kertaakaan yli. Menin nukkumaan ajoissa.

Nyt somepaastoani on takana reilut kolme kuukautta. Rakastan somea edelleenkin enkä ole tuhonnut tilejäni ikiajaksi. Koukuttumiseni oli kuitenki niin paha, että paussi on ollut välttämätön.

Sain elämääni myös tervettä perspektiiviä. Somen sulkiessani ajattelin nimittäin, että rennon letkeiden Facebook-päivitysteni katoaminen aiheuttaisi seuraajissani suorastaan mellakan. No, kukaan ei tunnu edes huomanneen poistumista . Kyllähän se vähän naurattaa.

 

#kaapitsiisteinä #sometonelämä #laatuaikaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla