Seuraava Austen-filmatisointi Emma tulee Suomessa ensi-iltaan 6. maaliskuuta.
Seuraava Austen-filmatisointi Emma tulee Suomessa ensi-iltaan 6. maaliskuuta.

Uuden vuosikymmenen alkumetreillä olin valtavan väsynyt. Takana oli erittäin työläs muutto, vaiherikas syksy töissä sekä kova ikävä äitiäni, joka kuoli vuosia sitten tammikuussa.

Apuun tuli Austen. Katsoin putkeen kaikki Jane Austenin kirjojen pohjilta tehdyt sarjat ja elokuvat, jotka suinkin löysin.

Unohdin kaikki arjen hankaluudet, kun huokailin kauniiden kotien, uhkeiden puutarhojen, viktoriaanisten pystykaulusten ja herrojen naurettavan korkeiden hattujen äärellä. Hoin sukulaisilleni Mr Darcyn ihanuutta niin usein, että kaikilta meinasi mennä hermot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Austenin maailmassa ihmiset saivat paksulle paperille käsinkirjoitettuja, sinetöityjä kirjeitä, joita oli odotettu viikkoja ja jotka mullistivat heidän maailmansa. Taloon saattoi tulla tärkeä vieras, mutta sanaakaan ei mistään oikeasti tärkeästä vaihdettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voi niitä merkitseviä katseita, väärinymmärryksiä ja nummilla sateessa juoksentelua.

On sinänsä hassua, että katsoin kokonaisen mammuttipitkän sarjan siitä, etteivät ihmiset saa sanaa suustaan. Mutta niin vain muuttostressini suli kaikkia piilotettuja tunteita tuijotellessani. Nykymaailman somelörpöttelijälle Austenin teosten lumovoima taitaakin nimenomaan syntyä näistä pakahdutetuista tunteista.

Miestäni Austen ei kiinnostanut.

Välillä vilkuilin häntä salaa, kun hän tuijotti jotain b-luokan tieteissarjaa kuulokkeet korvillaan ja muistelin, miten nopeasti ja suorasukaisesti meidän romanssimme eteni. Siinäkin oli suuria tunteita, joskin merkittävästi ripeämpään tahtiin, eikä järjen hiventäkään mukana.

Ruutumaratonin jälkeen iski kaipuu kaikkeen viktoriaanistyyliseen. Kaikenlaisissa liemissä keiteltyyn parisuhteeseemme sitä on kovin vaikea enää ujuttaa, mutta onnekseni romanttiset röyhelöt ja kauniit pystykaulukset ovat kovasti muodissa, ja niistä löytyy sopivia vaihtoehtoja myös modernille, avomieliselle feministinaiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla