Monica ja Juha Javanaisen menestyneen yrityksen salaisuus on ihmislähtöisyys. "Jos raha on yrityksen ainut arvo, se näkyy kyllä työpaikalla."
Monica ja Juha Javanaisen menestyneen yrityksen salaisuus on ihmislähtöisyys. "Jos raha on yrityksen ainut arvo, se näkyy kyllä työpaikalla."

Yrittäjä Olli Muurainen kunnosti Billnäsin ruukin miljoonilla euroilla ja innosti monet muutkin siirtämään yrityksensä ruukkikylään.

Se ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä. Kun tapahtumajärjestäjä Olli Muurainen saapui marraskuussa vuonna 2007 ensi kertaa Billnäsin ruukin pihaan, hän ihmetteli räntäsateessa kulttuurikohteen pusikkoista maisemaa. Kuitenkin jo seuraava vuonna Ollista tuli ruukin uusi omistaja.

-Tein ostopäätöksen sydämelläni enkä lompakolla. Halusin viedä teollisuuteen keskittyneen ruukin uuteen palveluiden aikakauteen.

Billnäs on Suomen ensimmäinen yksityisen yrittäjän perustama ruukki. Myös Olli on kovan luokan yrittäjä, joka perusti Management Events -yrityksensä lähes 30 vuotta sitten vain 23-vuotiaana. Yrityksellä on yli 250 työntekijää kymmenessä maassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

-Kaiken mitä tienaan Management Eventsillä, tuhlaan tänne. Itselleni ei jää paljon mitään, Olli sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruukkiin on uponnut kymmenen miljoonaa euroa. Suurin menoerä on ollut suurten tilojen kunnostaminen. Kokoushuoneiden pöydät on tehty vanhan ravintolan lattialankuista ja hotellisviitin kylpyhuoneesta löytyy entisen kassakaapin ovi.

-Kaikki vanha pyritään säästämään. Historia on polttoaine tälle toiminnalle.

Tärkeintä Ollille on vaalia kauneutta. Intohimoinen maisemasuunnittelija on tuonut alueelle satoja tammia, vaahteroita ja kirsikkapuita. Ensimmäiset kirsikkapuut hän istutti kolme vuotta sitten, jotta ne olisivat täydessä loistossaan Ruukin 400-vuotisjuhlavuonna 2041.

-Kärsivällisyyteni vaihtelee viidestä sekunnista 25 vuoteen, minkä takia tarvitsen monta projektia yhtä aikaa. Minulla on uteliaisuutta ja halu tehdä asioita ennakkoluulottomammin kuin muut.

Ruukin osto ei kaduta Ollia eikä motivaatiota sen kunnostukseen ole vaikea löytää. "Aina on epäilijöitä, mutta päätöksiä ei ole järkeä tehdä toisten ihmisten ajatusten pohjalta."

Elämä lentolaukussa

Puiden tarpeet määrittävät, milloin Ollin näkee Billnäsissä. Pääsiäiseksi hän saapuu istutushommiin kotikaupungistaan Singaporesta, jonne hän karkaa takaisin juhannukseksi. Syysruska houkuttelee Ollin taas Suomeen.

Dynaamisessa Singaporessa asiat tapahtuvat nopeammin kuin muualla, mikä sopii yrittäjän mielelle.

-Singaporessa pysyn rutiineissani kadehdittavan hyvin. Nykyisin juhlin vain kaksi kertaa vuodessa, Management Eventsin ja Billnäsin ruukin työporukoiden kanssa. Olen enemmän visionääri kuin henkilöjohtaja.

Singaporessa hoituvat Management Eventsin bisnekset, mutta Billnäsissä hän jättää liiketoiminnan mielellään muille ja keskittyy maisemasuunnitteluun.

Ollin elämä mahtuu yhteen lentolaukkuun. Billnäsissä yrittäjä asuu hotellissaan ja lentokentillä hän rentoutuu lukemalla ja nukkumalla.

-Kerään mieluummin elämyksiä kuin maallista mammonaa, kuten esimerkiksi asuntoja.

Olli on aina ollut esteetikko. Japanilainen estetiikka tarkoittaa hänelle absoluuttista kauneutta. Hänellä on mittava taidekokoelma, johon kuuluu kultakauden klassikoita ja nuorten suomalaistaiteilijoiden maalauksia.

-On sama, menenkö taidenäyttelyyn vai hotellihuoneeseen, tiedän kahdessa sekunnissa, saako paikka estetiikkaviisarini värähtämään.

Viime vuonna Olli keräsi elämänsä ensimmäisessä taidenäyttelyssä noin 50 000 euroa hyväntekeväisyyteen, kuten Naisten Pankille ja Ukrainan hyväksi. Hänellä ei ole koulutusta tai kokemusta maalaamisesta, mutta se ei estänyt kokeilemasta. Suuret abstraktit maalaukset olivat rakentuneet hänen mielessään jo vuosia.

-Suosittelen kaikille heittäytymistä johonkin uuteen, jota itse ei tunne.

"Olen rakentanut Billnäsistä miljöön, jonne ovat tervetulleita erilaiset yrittäjät", pöydän päässä istuva Billnäsin omistaja Olli Muurainen sanoo.
Ravintolapäällikkö Sofia Berghällin mukaan tulevana kesänä luvassa on enemmän tapahtumia kuin aiempina vuosina.

Myllyn digitaiturit

Åminneforsin vesivoimalaitos rakennettiin 1900-luvun alussa. Laitoksen ohjauspulpetin vieressä ikkunalaudalla lepäävät nyt virtuaalilasit, jotka muistuttavat historian jatkumosta.

-Toimistomme sijaitsee vanhassa myllyssä, jossa oli aikansa uusinta teknologiaa, J&Co Digitalin teknologiajohtaja Juha Javanainen huomauttaa.

Digitoimisto J&Co syntyi vuonna 2008, kun digialan konkari Juha haaveili yhden miehen konsulttiyrityksestä. Pian mukaan tuli myös puoliso Monica Javanainen, ammattilainen mainosalan digipuolelta.

Kun helsinkiläispariskunta vieraili ruotsalaisen suunnittelutoimisto North Kingdomin kesäjuhlissa Ruotsin Skellefteåssa, he ymmärsivät, kuinka pikkupaikkakunnalla voi tehdä isoja projekteja kansainvälisellä tasolla. Oivalluksen jälkeen J&Co muutti Tammisaareen.

-Odotimme kaksosia ja etsimme Helsingistä asuntoa, jonka ovesta kaksosrattaat olisivat mahtuneet. Sitten näimme asuntoilmoituksen Tammisaaren talosta, johon kuului puutarha, viinikellari ja merinäköala.

Pari vuotta sitten 17 työntekijän digitoimisto siirtyi Tammisaaresta Billnäsiin. Osa työntekijöistä pyöräilee töihin parin kilometrin päästä Karjaalta, toiset autoilevat paikalle tunnissa pääkaupunkiseudulta. Kävelykokouksissa kierretään ruukin sillat, ja ajatuksia on vaihdettu myös soutupalaverissa Mustionjoella.

-Yrittäjänä draivi jää helposti päälle, minkä takia työpäivän aikana on tärkeää tehdä välillä jotain ihan muuta, Monica pohtii.

Etätyön lisääntyessä yrittäjät olisivat voineet jatkaa ilman isoa toimistoa, mutta ruukin mylly on tärkeä kohtaamis- ja juhlapaikka sekä työntekijöille että asiakkaille.

-Yleensä kaikki ovat paikalla maanantaisin ja perjantaisin. Työviikko on mukava aloittaa ja päättää yhdessä, Juha sanoo.

Juha on seurannut 30 vuotta nopeasti kehittyvää teknologia-alaa. Alalle hakeutuu koko ajan enemmän naisia esimerkiksi ohjelmistokehittäjiksi.

-Olen työskennellyt monissa poikien atk-kerhoissa. Kulttuuri on terveempää, kun työpaikalla ei kuule vain jätkien saunailtaläppää, Juha sanoo viitaten J&Co:n tiimiin, josta puolet on naisia.

Monica ja Juha pitävät yllä kylän yhteishenkeä. J&Co:n after workeille kutsutaan myös Billnäsin asukkaat. Monica myöntää, että Ollin innostus on tarttuvaa. Yritys visioi nyt kansainvälistä Summit-tapahtumaa ruukin tiloissa.

Gerald Coniel ja kumppani Marina Sepping kävivät Italiassa suklaakoulun ja avasivat pienen tehtaansa Billnäsissä kesäkuussa 2022.

Kuin toinen perhe

Hampaat uppoavat täydellisesti keksiin, jossa on enemmän suklaata kuin taikinaa. Billnäs Chocolate Factoryn suklaamestari Gerald Coniel kuvailee keksiä paholaisen tekosiksi. Koostumus on olennainen.

-Se onnistuu vain täydellisellä suklaan temperoinnilla. Suklaassa yhdistyvät taide, tiede ja ruoka.

Ranskalaisen Geraldin suklaatehdas syntyi unelmasta luoda tuote kuin pienessä ranskalaiskylässä. Siis laadukas paikallisista raaka-aineista valmistettu tuote, jolla on tarina. Kauppaan saapuessaan asiakkaat näkevät suurista ikkunoista kupariset pannut ja artesaanin työssään.

Billnäsin suklaisiin on voinut törmätä Helsingin Kalasataman Teurastamon joulumarkkinoilla, The Barö -hotellissa ja Savoy-ravintolassa. Gerald on erityisen ylpeä värikkäistä suklaatauluista, joissa hän näkee yhtäläisyyttä Ollin moderneihin maalauksiin.

Fiskarsissa Geraldia houkuttelivat hyvät pyöräilyreitit ja hänen sanojensa mukaan Suomen parhaat sieniapajat omalla takapihalla. Herkkutatit maistuvat myös suklaan täytteenä.

Geraldin ja Marinan parisuhteen salaisuus on molempien oma aika. Keväällä Marina matkusti pariksi kuukaudeksi parin loma-asunnolle Lissaboniin Gerardin jäädessä tekemään intohimoisesti suklaata.

-Missään muualla en ole kohdannut yhtä sydämellisiä ihmisiä kuin Billnäsissä. He ovat kuin toinen perhe.

Billnäsin suklaatehtaalla järjestetään suosittuja suklaantekokursseja.

Lounaita saukkojen seurassa

Wood Mindin puusepät Janne ja Jenna Aronen haluavat tehdä uniikkeja huonekaluja, jotka antavat wow-efektin.

-Tyylimme on yllättävän samanlainen, mutta tekemisentapamme ovat erilaiset. Janne pääsee lopputulokseen kokeilemisen kautta, Jenna pohtii.

-Jenna taas on harkitsevaisempi. Hän hoitaa tarkkaavuutta vaativat hommat, Janne sanoo.

Ennen puusepäksi kouluttautumista molemmat työskentelivät Tampereella parturi-kampaajina. Toisin kuin kuukaudessa katoavat kampaukset, he toivovat huonekalujensa kestävän sukupolvelta toiselle. Huonekalujen tapaan hiustenmuotoilussa on kyse muodoista.

-Leikkaukset ja värit näyttävät erilaisilta riippuen siitä, miten valo osuu niihin. Hyödynnämme valoa myös puun muotoilussa, Janne kuvailee.

Pari on työskennellyt verstaallaan yli satavuotiaassa tallissa nyt kuusi vuotta. Suosittujen teosmaisten huonekalujen lisäksi he tekevät myös tilaustöitä.

Tammi-, jalava- ja saarnipuut haetaan pakettiautolla Fiskarsin Laatupuusta. Välillä auton takatilassa on puiden sijaan patjat, kun pari päättääkin lähteä retkelle merenrannalle. Pienet irtiotot onnistuvat myös työpäivinä.

-Otamme mukaan retkituolit ja syömme lounasta Mustionjoen rannassa joutsenia ja saukkoja seuraten. Kylällä ihmetellään, kun juomme kahvia räntäsateessakin.

Puuseppien Jenna ja Janne Arosen tekeillä on taideprojekti, jossa yhdistyvät puu- ja lasitaide.

Metsästä sorbettiin

Billnäsissä kasvanut keittiömestari Oscar Heerman maisteli lapsena metsäretkillä kuusenkerkkiä, jotka maistuvat nyt ravintola Billnäsin Ruukin kesämenussa.

-Käytämme paikallisia raaka-aineita kalasta riistaan ja kasviksiin: perunat Tenholasta ja tomaatit Hangosta.

-Yksi ruuan toimittaja on naapurini Tammisaaressa. Näin pienet piirit meillä on, ravintolapäällikkö Sofia Berghäll nauraa.

Sata vuotta sitten ruukilla vallinneet hierarkiat ovat poissa, ja yhteisöstä välittyy rento tunnelma.

-Kun työporukka on pieni, keskustelu on sujuvampaa. Voimme heitellä hullujakin ideoita, Sofia hehkuttaa.

Ruukin kiireisin viikko on heinäkuun alussa Antiikkipäivien aikaan. Vaikka ruukkiin kaivataan lisää elinvoimaa, liian suureksi asukkaat eivät toivo kylänsä kasvavan.

-Talvella lumi imee viimeisetkin äänet ja kylälle laskeutuu maaginen rauha, Sofia kuvailee.

Oscar Heerman kuvailee Billnäsin ruukin ravintolaa skandityyliseksi bistroksi.
Billnäsin ravintolan vilkkaalla lounaalla tarjoiltiin kylmäsavustettua lohifileetä perunaröstin ja crème fraîchen kera.

Juttu on julkaistu Gloriassa 06-07/2023.

Billnäsin ruukki

Tukholmalainen Carl Billsten perusti Billnäsin rautaruukin vuonna 1641. Ruukki oli Fiskarsin omistuksessa, kunnes Olli Muurainen osti sen vuonna 2008. Ruukki on yksi Suomen 27 kansallismaisemasta. Noin 700 asukkaan Billnäs eli Pinjainen on osa Raaseporia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla