Näyttelijä Tommi Eronen haluaa selättää penseyden elämästään. Taistelun alkoholia vastaan hän on jo voittanut.

A Alkoholi.Luovuin alkoholista vuosia sitten. Antauduin sille ehdoitta, hävisin toistuvasti. Vaikka lopettamispäätös oli vaikea, se oli uusi alku. Alkoholi oli kuin velkoja, joka sotki kaiken. Sen alemmas en halunnut enää mennä.

B Biafran lapset.Kun näin kuvia nälkiintyneistä lapsista, tuli kolmas maailma ensi kertaa näkyväksi. Ymmärsin, että puhumme satojentuhansien ihmisten hädästä. Maailma ei tuntunut enää oikeudenmukaiselta.

C Cave, Nick. Viehätyin aikanaan jo The Birthday Party -yhtyeen musiikista. Nick Caven ura sai alkunsa tästä punk-kokoonpanosta. Hän liittyy mielessäni aikaan, kun kaikki kävivät Berliinissä, olivat gootteja tai pukeutuivat pvc-asuihin. Cave puhui surusta ja kuolemasta tavalla, jonka tunnistin. Syvimmän kauneuden hetkellä on aina läsnä myös menetys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Syvimmän kauneuden hetkellä on aina läsnä myös menetys.”

D Dostojevski, Fjodor.Rikos ja rangaistus -romaani oli teini-iässä jonkinlainen maailmanselitys. Palaan kirjaan yhä aika ajoin. Dostojevski kuvaa tuotannossaan tarkasti ihmismieltä, myös sen ikäviä ja pimeitä puolia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

E Ei.Kun sanon ei, asetan rajoja ja otan vastuuta. Olemassa on nimittäin tukku asioita, jotka eivät sovi minulle. En halua tehdä jotain, jota en ymmärrä tai olla mukana projektissa, johon minulla ei ole annettavaa.

F Fasismi. Muuttuu helposti tunkkaiseksi nationalismiksi, kun historia toistaa itseään.

G Gunvald Larsson. Mikael Persbrandtin roolihahmo Beck-dekkareissa. Luin vastikään Mikaelin elämäkerran ja tajusin, kuinka älyttömän määrän töitä mies on tehnyt. Kyseessä on poikkeuksellinen lahjakkuus.

H Holmberg, Kalle. Edesmennyt ohjaaja, jolta opin enemmän kuin osaan sanoa. Kallen viisauksia on mahdotonta tiivistää, koska ne olivat abstrakteja ja koskivat hetkeä. Hänellä oli valtava kyky piirtää näyttämötilanteita.

I Itse. Yritän toimia itse-alkuista olemista vastaan. Vastustan esimerkiksi itsekeskeisyyttä, koska siitä seuraa myös itseinhoa ja -sääliä. Jään helposti rajojeni sisälle ja oppositioon. Se on ujoutta ja arkuutta sekä häpeän ja kömpelyyden peittämistä.

J Jorma. Isäni. Lämpimin ihminen, jonka tunnen. Emme ole verbaalisia emmekä käy suuria keskusteluja esimerkiksi vanhemmuudesta. Suhteemme edustaa ennemmin pysyvyyttä, turvallisuutta ja suvaitsevaisuutta. Isä ei ole koskaan puhunut kenestäkään pahaa.

K Knausgård, Karl Ove. Tekee järisyttävän tarkkoja havaintoja elämästä, tunteista ja epäonnistumisesta. Tekstissä arkinen aamu lasten kanssa kiertyy luontevasti kolmekymmentäviisisivuiseksi taidehistoriaesseeksi. Sanoissa on jotain riivaavaa ja haavoittuvaa. Ne resonoivat.

L Laura Suhonen. Käsikirjoittaja Koukussa-sarjassa, jossa näyttelen. Laura luo maailmoja, jotka ovat syviä, inhimillisiä, merkityksellisiä ja monitasoisia. On helpompi kirjoittaa pelkkää pahaa, järkytystä ja vihaa. Laura pyrkii mieluummin ymmärtämään.

M Mielenterveys. Freud on sanonut, että mielenterveys on kykyä rakastaa ja tehdä työtä. Meidän pitää laittaa resursseja ja antaa enemmän apua heille, jotka voivat huonosti. Mielen asioista täytyy puhua ja muistaa, että ne ovat myös muuta kuin masennus.

N Niittymäki, Samuli. Kolmekymppinen kollegani, jonka kanssa olen ystävystynyt. Ihailen Samulin kiihkeyttä, alttiutta ja haavoittuvaisuutta. Nuori henkilö on usein työryhmän moottori, joka sytyttää vierellään olevat.

O O, Sonja. Anja Snellmanin Sonja O. kävi täällä -kirja oli nuoruuteni salaisuus. En uskaltanut kertoa kenellekään, että pidin kirjasta. Sonja O. oli mahtava, rosoisesti ja rankasti kirjoitettu anarkistinen hahmo, joka teki juuri niin kuin halusi ja nautti seksuaalisuudestaan.

P Penseys.Se, että jokin asia ei juuri tällä hetkellä kosketa elämääsi, ei saa tarkoittaa, että voit sulkea siltä silmäsi. Toimin itsekin välillä näin, mutta teen töitä, että muuttaisin toimintaani, koska inhoan tapaani.

Q Q. Stone. Näin parikymppisenä Mikko Kuustosen Kuopiossa keikalla. Mikolla oli pitkät hiukset ja hän vaikutti vaaralliselta. Ihmettelin, kun keikka oli kuitenkin niin leppoisa.

”Koen rakkauden laajemmin kuin pelkkänä romanttisena rakkautena.”

R Rakkaus. Päämäärämme. Koen rakkauden laajemmin kuin pelkkänä romanttisena rakkautena. Knausgårdin Taisteluni-kirjan pappi kehottaa tarkentamaan katseensa rakkaisiin ja lähimmäisiin. Muuten kaadumme.

S Sielu. Synonyymi elämälle. Psykologia oli ennen sielutiedettä.

T Teatteri. Ystäväni. Näytellessäni saan turvallisen yhteyden toisiin ja itseeni, vaikka samalla kokemus on myös pelottava. Lisäksi hetkessä voi tapahtua yllättäen jotain ainutlaatuisen eheää.

U Uskoutuminen.On vaikeaa, koska en ole lainkaan ekstrovertti. Onneksi minulla on muutamia ihmisiä, joille pystyn avautumaan ja olemaan paljas. He ovat nähneet minut virheellisenä ja kompastelevana.

”Näytellessäni saan turvallisen yhteyden toisiin ja itseeni.”

V Vanhemmuus. Ainoa vastuu, joka minulla loppupeleissä on. Vanhempana olen epätäydellinen, mutta toivottavasti myös turvallinen ja helposti lähestyttävä. Joskus reaktioni ovat jyrkkiä ja sanon liian helposti ei. Vanhemmuus tekee näkyväksi myös piirteet, jotka haluaisin mieluummin unohtaa.

W William S. Burroughs. Oli muodissa nuoruudessani, joten luin Alastoman lounaan. Se tuntui 1980-luvun Kuopiossa hurjalta, koska kirjassa oli homoja ja huumeita. Mittasuhteena oli, että homoseksuaalisuutta pidettiin sairautena vuoteen 1981 asti.

X xxxTENCION. Alakouluikäisen poikani suosikkiartisti, joka ammuttiin kuoliaaksi kesällä. Poikani fanituksen kohde aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. En tiedä, mitä ajatella. Kappaleiden sanoitukset ovat väkivaltaisia ja naisia alistavia. Lohduttaudun sillä, että hän ei toistaiseksi ymmärrä kaikkea.

Y Yhteys. Anna Krogeruksen Yhdeksän hyvää syytä elää -näytelmässä Ryhmäteatterissa korostetaan yhteyttä. Se, kuinka yhteydessä olemme itseemme ja toisiimme, liittyy myös siihen, kuinka onnellisia tai onnettomia olemme.

Z Zorro ja Tarzan.Osa lapsuuttani. Zorro taisteli sortoa ja vääryyttä vastaan, Tarzan eleli omassa umpiossaan. Kumpikin oli tärkeä.

Å Å. Joki ruotsiksi. Muistuttaa kotipaikkakunnastani Porvoosta, jossa olen asunut kymmenen vuotta. Kun mietin, mihin Helsingistä kannattaisi muuttaa, Ville Virtanen suositteli Porvoota. Hetki muuttoni jälkeen Ville lähti, minä jäin.

”Omistaudun helposti ja panen peliin kaikkeni.”

Ä Äärimmäinen.Heikkouteni. Omistaudun helposti ja panen peliin kaikkeni. En ole varma, onko sitkeys aina hyväksi. Varsinkaan silloin, jos sen takia menettää yhteyden muihin.

Ö Öööö.Kun joku kysyy mitä kuuluu, vastaan öööö. Kertonee, kuinka yhteydessä olen lopulta itseeni.

Juttua muokattu 4.1. klo 14.17. Korjattu Koukussa-sarjan esitysaikaa koskeva tieto.

Kuka?

Tommi Eronen, 50, näyttelijä.

Palkittu parhaan miessivuosan Jussilla roolistaan Bad Luck Love -elokuvassa ja parhaan miesnäyttelijän Kultaisella Venlalla roolistaan Koukussa-sarjassa.

Asuu Porvoossa, neljä lasta.

Nähdään Koukussa-sarjan toisella tuotantokaudella, joka alkoi TV2:ssa joulukuussa. Mukana Helsingin Kaupunginteatterin Kirsikkatarhassa, joka saa ensi-iltansa helmikuussa.

 

Vierailija

Koukussa-sarjan toinen kausi tv2:lla on kyllä alkanut jo joulukuussa. tänään 4.1 menossa kolmas jakso.

  • ylös 40
  • alas 171
Sisältö jatkuu mainoksen alla