Takkatila on  avara, ja siitä aukeavat lasiovet lasitetulle parvekkeelle. Suuret matot tuovat tilaan lämpöä ja kokoavat kalusteet yhteen.  Nahkaiset lepakkotuolit ja siirreltävät pikkupöydät tekevät huoneesta rennon. Nahkainen Egg-tuoli on yksi harvoista vanhasta kodista mukana muuttaneista.   Avarassa kodissa  on kaksi  makuuhuonetta ja iso vaatehuone.
Takkatila on avara, ja siitä aukeavat lasiovet lasitetulle parvekkeelle. Suuret matot tuovat tilaan lämpöä ja kokoavat kalusteet yhteen. Nahkaiset lepakkotuolit ja siirreltävät pikkupöydät tekevät huoneesta rennon. Nahkainen Egg-tuoli on yksi harvoista vanhasta kodista mukana muuttaneista. Avarassa kodissa on kaksi makuuhuonetta ja iso vaatehuone.

Kun lapset lensivät pesästä, Petra ja Timo halusivat aikuiskodin Helsingin keskustasta. Ullakkoasuntoa suunnittelemaan he pyysivät sisustusarkkitehti Heini Lehdon.

Asukkaat: Puheterapeuttina toimiva Petra ja konsultiksi sekä hallitusammattilaiseksi päivätyöstään eläköitynyt Timo.

Koti: 184-neliöinen ullakkoasunto vuonna 1903 rakennetussa talossa Helsingin Katajanokalla. Asunto valmistui vuonna 2010.

Kun uusperheen lapset muuttivat omilleen, Petra ja Timo saattoivat ajatella vain omia asumistoiveitaan. Molemmat kaipasivat Helsingin keskustaan, ja Petra halusi kodin, jossa pinnat olisivat uusia ja ratkaisut moderneja. Kun upea ullakkoasunto löytyi, Petra ja Timo kääntyivät sisustusarkkitehti Heini Lehdon puoleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heini, asunto oli juuri remontoitu myyntikuntoon. Millaisia muutoksia siihen teitte?

Asunto oli maalattu ja remontoitu myyntiä varten kokonaan neutraalin valkoiseksi. Suuria muutoksia ei tarvittu, sillä asiakkaani pitivät vaaleista ja raikkaista ratkaisuista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oleskelutilat oli jaettu kahteen huoneeseen, joista toisessa sijaitsi televisio ja toinen toimi olohuoneena. Ratkaisu oli huono, sillä upea korkea tila hukattiin pieniin koppeihin. Kun huoneiden välinen seinä purettiin, syntyi upea, lähes kirkkomainen tila, jossa valo kulkee kauniisti.

Sisustusarkkitehti Heini Lehto tekee yhteistyötä taidegallerioiden kanssa etsiessään taidetta asiakkaan kotiin. Taustalla Maiju Salmenkiven värikäs Red Waterfall -teos Helsinki Contemporary -galleriasta.

Onko ullakkoasunto erilainen sisustettava kuin tavallinen kerrostalokoti?

Koska tila on suuri ja korkea, se vaatii kalusteisiinkin isot mittasuhteet. Usein ullakkoasunnon monimuotoiset tilat täytyy sisustaa väljemmin kuin normaalit kulmikkaat huoneet, joissa kaikki seinät ovat samankorkuiset ja katto suora. Kalusteiden ympärille täytyy jättää enemmän tilaa, jotta paikoittain vinot, matalat katot eivät luo ahdasta tunnelmaa.

Usein ikkunat ovat ullakkoasunnoissa pieniä ja valoa vähän, mikä täytyy huomioida valaistuksessa. Petra ja Timo ihastuivat tähän asuntoon siksi, että se on poikkeuksellisen valoisa ullakoksi ja sen tilat ovat korkeita ja avaria. Sisustuksessa oli oltava tarkkana siinä, että valitut esineet eivät näytä mitättömiltä. Esimerkiksi mattojen on oltava riittävän suuria, jotta ne kokoavat kalusteet yhteen eivätkä jätä niitä irrallisiksi.

Olohuoneen viiston katon alle valittiin Formverkin sohvaryhmä, joka on riittävän suuri television ääressä kotoiluun. After Party -työ on Heidi Lampeniuksen. Salista hankitut kivikantiset sivupöydät ja suuret valaisimet tuovat rouheutta vastapainoksi uusille materiaaleille. Matto on Koolmatista.

Asunnossa on hienoja taideteoksia. Miten valitset taidetta sisustuksiin?

Kun käyn asiakkaan kodissa, kiinnitän huomiota siellä olevaan taiteeseen ja heidän mieltymyksiinsä. Petran ja Timon kodissa oli tärkeää se, että taide luo positiivista tunnelmaa ja lämpöä. Lisäksi värisävyjen tuli olla harmonisia. Helsinki Contemporaryn Mari Männistön kanssa kävimme yhdessä läpi gallerian taiteilijoita ja heidän töitään. Galleria toimitti valitsemani taulut asukkaille nähtäviksi kotiin, ja niistä Petra ja Timo valitsivat mieluisimmat.

Ruokailuryhmän ääressä on tilaa koko perheelle. Pöytä ja tuolit hankittiin Vepsäläiseltä. Serge Lesagen eläväpintainen, nahkapaloista ommeltu matto on helppohoitoinen. Kattoikkunan valo lankeaa Heidin Lampeniuksen suuren Sade-maalaukseen kauniisti. Nemon Crown Plana Minor -kattokruunu sopii korkeaan tilaan. Takaseinällä on Anna Retulaisen Studio, Gbecon, keskipäivä -työ.

 

Makuuhuoneen säilytyskalusteet on teetetty Heinin suunnitelmien mukaan tammesta. Väri skaala valittiin rauhalliseksi, mutta tekstiilien pinnoissa leikiteltiin kiiltävällä silkillä, rouhealla pellavalla ja pehmeällä sametilla. Tekstiilit ovat Pierre Freyn. Heidi Lampeniuksen lämminsävyinen Time Machine Builder -työ on kotona kokeiltavana Helsinki Contemporarystä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Taiteen tyysija.

Tilaa Glorian Koti

Sisältö jatkuu mainoksen alla