Takkatila on  avara, ja siitä aukeavat lasiovet lasitetulle parvekkeelle. Suuret matot tuovat tilaan lämpöä ja kokoavat kalusteet yhteen.  Nahkaiset lepakkotuolit ja siirreltävät pikkupöydät tekevät huoneesta rennon. Nahkainen Egg-tuoli on yksi harvoista vanhasta kodista mukana muuttaneista.   Avarassa kodissa  on kaksi  makuuhuonetta ja iso vaatehuone.
Takkatila on avara, ja siitä aukeavat lasiovet lasitetulle parvekkeelle. Suuret matot tuovat tilaan lämpöä ja kokoavat kalusteet yhteen. Nahkaiset lepakkotuolit ja siirreltävät pikkupöydät tekevät huoneesta rennon. Nahkainen Egg-tuoli on yksi harvoista vanhasta kodista mukana muuttaneista. Avarassa kodissa on kaksi makuuhuonetta ja iso vaatehuone.

Kun lapset lensivät pesästä, Petra ja Timo halusivat aikuiskodin Helsingin keskustasta. Ullakkoasuntoa suunnittelemaan he pyysivät sisustusarkkitehti Heini Lehdon.

Asukkaat: Puheterapeuttina toimiva Petra ja konsultiksi sekä hallitusammattilaiseksi päivätyöstään eläköitynyt Timo.

Koti: 184-neliöinen ullakkoasunto vuonna 1903 rakennetussa talossa Helsingin Katajanokalla. Asunto valmistui vuonna 2010.

Kun uusperheen lapset muuttivat omilleen, Petra ja Timo saattoivat ajatella vain omia asumistoiveitaan. Molemmat kaipasivat Helsingin keskustaan, ja Petra halusi kodin, jossa pinnat olisivat uusia ja ratkaisut moderneja. Kun upea ullakkoasunto löytyi, Petra ja Timo kääntyivät sisustusarkkitehti Heini Lehdon puoleen.

Heini, asunto oli juuri remontoitu myyntikuntoon. Millaisia muutoksia siihen teitte?

Asunto oli maalattu ja remontoitu myyntiä varten kokonaan neutraalin valkoiseksi. Suuria muutoksia ei tarvittu, sillä asiakkaani pitivät vaaleista ja raikkaista ratkaisuista.

Oleskelutilat oli jaettu kahteen huoneeseen, joista toisessa sijaitsi televisio ja toinen toimi olohuoneena. Ratkaisu oli huono, sillä upea korkea tila hukattiin pieniin koppeihin. Kun huoneiden välinen seinä purettiin, syntyi upea, lähes kirkkomainen tila, jossa valo kulkee kauniisti.


Sisustusarkkitehti Heini Lehto tekee yhteistyötä taidegallerioiden kanssa etsiessään taidetta asiakkaan kotiin. Taustalla Maiju Salmenkiven värikäs Red Waterfall -teos Helsinki Contemporary -galleriasta.


Onko ullakkoasunto erilainen sisustettava kuin tavallinen kerrostalokoti?

Koska tila on suuri ja korkea, se vaatii kalusteisiinkin isot mittasuhteet. Usein ullakkoasunnon monimuotoiset tilat täytyy sisustaa väljemmin kuin normaalit kulmikkaat huoneet, joissa kaikki seinät ovat samankorkuiset ja katto suora. Kalusteiden ympärille täytyy jättää enemmän tilaa, jotta paikoittain vinot, matalat katot eivät luo ahdasta tunnelmaa.

Usein ikkunat ovat ullakkoasunnoissa pieniä ja valoa vähän, mikä täytyy huomioida valaistuksessa. Petra ja Timo ihastuivat tähän asuntoon siksi, että se on poikkeuksellisen valoisa ullakoksi ja sen tilat ovat korkeita ja avaria. Sisustuksessa oli oltava tarkkana siinä, että valitut esineet eivät näytä mitättömiltä. Esimerkiksi mattojen on oltava riittävän suuria, jotta ne kokoavat kalusteet yhteen eivätkä jätä niitä irrallisiksi.


Olohuoneen viiston katon alle valittiin Formverkin sohvaryhmä, joka on riittävän suuri television ääressä kotoiluun. After Party -työ on Heidi Lampeniuksen. Salista hankitut kivikantiset sivupöydät ja suuret valaisimet tuovat rouheutta vastapainoksi uusille materiaaleille. Matto on Koolmatista.


Asunnossa on hienoja taideteoksia. Miten valitset taidetta sisustuksiin?

Kun käyn asiakkaan kodissa, kiinnitän huomiota siellä olevaan taiteeseen ja heidän mieltymyksiinsä. Petran ja Timon kodissa oli tärkeää se, että taide luo positiivista tunnelmaa ja lämpöä. Lisäksi värisävyjen tuli olla harmonisia. Helsinki Contemporaryn Mari Männistön kanssa kävimme yhdessä läpi gallerian taiteilijoita ja heidän töitään. Galleria toimitti valitsemani taulut asukkaille nähtäviksi kotiin, ja niistä Petra ja Timo valitsivat mieluisimmat.


Ruokailuryhmän ääressä on tilaa koko perheelle. Pöytä ja tuolit hankittiin Vepsäläiseltä. Serge Lesagen eläväpintainen, nahkapaloista ommeltu matto on helppohoitoinen. Kattoikkunan valo lankeaa Heidin Lampeniuksen suuren Sade-maalaukseen kauniisti. Nemon Crown Plana Minor -kattokruunu sopii korkeaan tilaan. Takaseinällä on Anna Retulaisen Studio, Gbecon, keskipäivä -työ.

 


Makuuhuoneen säilytyskalusteet on teetetty Heinin suunnitelmien mukaan tammesta. Väri skaala valittiin rauhalliseksi, mutta tekstiilien pinnoissa leikiteltiin kiiltävällä silkillä, rouhealla pellavalla ja pehmeällä sametilla. Tekstiilit ovat Pierre Freyn. Heidi Lampeniuksen lämminsävyinen Time Machine Builder -työ on kotona kokeiltavana Helsinki Contemporarystä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Taiteen tyysija.

Tilaa Glorian Koti

Arkkitehti Eemil Luukka suunnitteli perheelleen avaran, valoisan kodin järvenpääläiseen karjanhoitokouluun.

Asukkaat: Käsityönopettajaopiskelija Maiju Luukka ja arkkitehti Eemil Luukka sekä lapset Nooa, Isla, ja Uuno.
Koti:126-neliöinen asunto vanhassa karjanhoitokoulussa Järvenpäässä. Vuonna 1927 rakennettuun koulu on arkkitehtiveljesten Jussi ja Toivo Paatelan suunnittelema.

Kaipuu kauniiseen ja uniikkiin kotiin sai Maiju ja Eemil Luukan remontoimaan perheelleen kodin vanhaan järvenpääläiseen karjanhoitokouluun. Vanhaan rakennukseen tuli kaikkiaan seitsemän asuntoa. Eemil suunnitteli Luukkien kodin toiseen kerrokseen, jossa muuton jälkeen ensi töiksi juhlittiin kuopuksen ristiäisiä.


Eemil, Uuno, Maiju, Isla ja Nooa Luukan kotitalon ulkoseinä on sementtitiiltä, joka on rapattu kalkkilaastilla ja kalkkimaalattu keltaiseksi. Rappausta on aikojen saatossa korjailtu, mutta nyt se on patinoitunut.


Miten päädyitte asumaan vanhaan kouluun?

Eemil: Onnellisten sattumien kautta. Etsimme serkkuni, arkkitehti Antti Heikkilän kanssa sopivaa taloa alueen vanhoista rakennuksista, kun vastaan tuli Järvenpään kaupungin myynnissä ollut koulukokonaisuus. Rakennus oli inspiroiva ja fiilikseltään houkutteleva.

Maiju: Kun ensi kerran näin rakennuksen ja kuljin pitkin talon käytäviä, en osannut hahmottaa kokonaisuutta. Talon arkkitehtuuri ja kouluhistoria kiehtoivat, mutta samaan aikaan tunsin itseni pieneksi. Yhteisen hankkeen ympärille kietoutunut porukka kuitenkin vahvisti uskoani remontin onnistumisesta.

En silloin ymmärtänyt, minkä kokoisesta projektista oli kyse. Jos olisin tiennyt, niin olisin varmaan pelästynyt ja perääntynyt. Olin vannonut, etten ikinä osta vanhaa, remontoitavaa taloa, ja yhtäkkiä löysin itseni betonipölyn keskeltä. Talon erityislaatuinen henki imaisi mukaansa. Arkkitehtuuri ja historia ovat aina merkinneet minulle paljon. Niiden vahva läsnäolo on tehnyt talosta rakkaan.


Vähäeleinen, vanerinen keittiö on Eemilin suunnittelema, ja sen toteutti Hollolan Puuosa. Työtasot ovat laminoitua vaneria. Vanha lääkekaappi on Eemilin lapsuudenkodista ja jäi väliaikaiselle paikalleen. Maiju ihastui oranssiin teepannuun Prahassa, Eemil salakuljetti sen Suomeen ja antoi Maijulle syntymäpäivälahjaksi.


Keittiön kaappeihin haluttiin kaunis punainen sävy, joka viittaisi talon rakennusvuosikymmenen värimaailmaan. Sopiva RAL 3012 -sävy löytyi Tikkurilalta.


Muutitte koulukäyttöön tarkoitetun rakennuksen kodiksi. Millaisia haasteita kohtasitte?

Eemil: Rajan vetäminen vanhojen säästettävien ja pois purettavien rakennusosien välillä oli vaativa ja usein kivulias prosessi. Jouduin punnitsemaan erilaisten vaihtoehtojen välillä. Halusimme korostaa rakennuksen tiettyjä ominaispiirteitä ja vaalia sen alkuperäistä henkeä mutta niin, että uudetkin pinnat saavat näkyä.

Koska teimme valtaosan töistä itse, parhaita olivat ne hetket, kun joku työvaihe tuli valmiiksi. Pitkiksi venyneet päivät ja purkujätteen loputon ulos kantaminen oli uuvuttavaa.

Maiju: Olin lähes yksinhuoltaja remonttiprojektin ajan, kun Eemil oli päivät töissä ja illat raksalla. Vaikka rakennusaika oli raskasta, nautin eniten siitä, kun sain tehdä jotain käsilläni. Putsasin ja hioin ikkunakarmeja, sekä maalasin listoja. Sukulaiset olivat isona apuna koko rakennusprojektin ajan. Tasoitustyöt tilasimme ulkopuoliselta, ja loppuvaiheeseen palkkasimme ulkopuolisen timpurin tekemään sisätöitä.


Kipsisiä lehmäpatsaita löytyi ullakolta useita, ja ne ovat talon vanhaa opetusmateriaalia. Taulu makuuhuoneen seinällä on kopio Eemilin lapsuudenkodin rakennuspiirustuksista.


Mikä on kotinne sisustuksen punainen lanka?

Eemil: Suhtaudun varauksella koko sisustus-sanaan. Elämässä syntyy aika ajoin uusi tarve, ja se pitää pyrkiä tyydyttämään mahdollisimman hyvin tarkoitukseen soveltuvalla asialla.

Usein huonekalun hankintaan liittyy etsimistä ja pohtimista. Toisaalta sattumalta vastaan tulevia löytöjä on vaikea vastustaa. Olemme innokkaita kierrättäjiä ja hankimme mielellämme käytettyjä kalusteita silläkin uhalla, että joudumme niitä kunnostamaan.

Taide merkitsee meille paljon. Taulut ovat ikkunoiden tavoin aukkoja ympäröivään maailmaan.

Maiju: Tykkään olohuoneen harmonisesta tunnelmasta. Pidän siitä, miten valo lankeaa ikkunasta eteisen kuvioidulle kaakelilaatalle. Koti ei kuitenkaan tule koskaan täysin valmiiksi. Asuminen ja sen tarpeet muuttuvat elämäntilanteiden mukaan.


Iso lasipullo on ostettu vanhan tavaran liikkeestä. Pullon muoto kiehtoi Maijua, koska se on poikkeuksellisen korkea ja hoikka. Viherkasvit ovat Maijun intohimo.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 2/2018 ilmestyneestä jutusta Lehmien jälkeen.

Tilaa Glorian Koti

Kitzenin keittiön  kaapistojen yläreuna myötäilee katon muotoa. Avohyllyt tarjoavat paikan asukkaiden värillisille lasiesineille.  Työtaso jatkuu käytännöllisesti seinälle.
Kitzenin keittiön kaapistojen yläreuna myötäilee katon muotoa. Avohyllyt tarjoavat paikan asukkaiden värillisille lasiesineille. Työtaso jatkuu käytännöllisesti seinälle.

Sininen sohva saneli Maaritin ja Timon kakkoskodin värimaailman. Luottosuunnittelija Mikko Toppala sisusti parille ullakkoasunnosta rauhallisen kaupunkikodin.

Asukkaat: Maarit ja Timo, jotka asuvat asunnossa Helsingissä käydessään.
Koti: vanhan talon ullakolle vuonna 2013 rakennettu 74-neliöinen asunto Korkeavuorenkadulla Helsingin keskustassa.

Maarit ja Timo olivat etsineet kakkosasuntoa Helsingin Kaartinkaupungin ja Ullanlinnan alueilta jo jonkin aikaa, kun vastaan tuli ullakkosaneerauskohde Korkeavuorenkadulta. Pariskunta ihastui asunnon avaruuteen, pohjaan, kattoikkunoihin ja urbaaniin näkymään. He pyysivät sisustussuunnittelija Mikko Toppalan mukaan katsomaan rakenteilla olevaa asuntoa. Toppala on sisustanut myös perheen muut kodit.


Kodin suunnitellut Mikko Toppala on helsinkiläinen sisustussuunnittelija, joka on tuttu MTV3:n Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia -ohjelmista.


Mikko Toppala, miten asunnon arkkitehtoninen ilme syntyi?

Asunnon rakentaneen Aarni Kiinteistöjen suunnitelmat ja materiaalivalinnat olivat niin onnistuneita, ettei suuria muutoksia tarvinnut miettiä. Valituilla rakennustavoilla saatiin hienoja, pelkistetyn tyylikkäitä yksityiskohtia. Esimerkiksi väliovien viisto yläreuna on rakentajan taidonnäyte, ja kiintokalusteet toteutettiin toiveestani ilman turhia peitelistoja.


Kimmo Kaivannon grafiikantyö toistaa asukkaiden lempivärejä: rantahiekan ja veden sävyjä.


Miten kodin rauhallinen väritys syntyi?

Sisustuksen lähtökohta oli asukkaiden edelliseen kotiin sinisellä verhoiltu sohva ja muut huonekalut, matot ja valaisimet, jotka yhdessä päätimme siirtää tähän kotiin. Sinistä löytyy myös tauluista, joiden paikat katsoimme yhdessä. Halusin pitää muun värimaailman rauhallisena, maanläheisenä ja vaaleana. Hankin kotiin sisustusta täydentäviä sisustustavaroita ja tekstiilejä, joissa toistuu sama sininen sävy ja skandinaavinen tyyli.

Oma suosikkini on keittiö ja oleskelutila suurien ikkunoiden ja korkean tilan vuoksi.


Novapakin tummansininen sohva muutti asukkaiden vanhasta kodista. Sitä täydennettiin vaaleanharmaalla rahilla. Vanha sarjapöytä maalautettiin mustaksi.

 


Viistoon tilaan sopivat matalat kalusteet. Aiemmin hankitut Artekin Tankki-tuolit tuotiin tähän kotiin. Tuolien kuviollinen verhoilukangas, samettipintainen vanha matto ja runsaat tekstiilit tuovat pelkistettyyn asuntoon kodikkuutta.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Sinistä & vaaleaa.

Tilaa Glorian Koti