Tankotanssija Oona Kivelä haluaa yhdistää esityksissään akrobatiaa ja muotia.

Tankotanssija Oona Kivelä loi Gloria Fashion Show'hun huikean akrobatiaesityksen yhdessä Santeri Koiviston kanssa. Kaksikon esitys oli monen kutsuvieraan mielestä yksi illan huippukohdista.

Oona ja Santeri esiintyivät ihonvärisissä alusvaatteissa ja kuorrutettuina kullanvärisellä glitterillä. Tyylin inspiraatio oli Oonan mukaan ”alien-nude”.

”Lajitaustamme on sirkusmainen, mutta haluamme rikkoa rajoja ja leikkiä yhdistelemällä muotia ja akrobatiaa. Esimerkiksi valokuviimme haemme muotimaailman henkeä poseerauksilla.”

"Renkaat olivat minulle aivan uusi juttu, mutta lavalla liitäessäni tajusin, miten älyttömän hauskaa se on!"

Gloria Fashion Show'n lisäksi Oonan ja Santerin duo on esiintynyt muun muassa urheilugaaloissa sekä Las Vegasissa. Glorian muotinäytöksessä yleisö pääsi kuitenkin näkemään aivan uudenlaisia taidonnäytteitä.

”Olen normaalisti tankotanssija, mutta nyt pääsin tekemään akrobatiaa katosta roikkuvilla renkailla.  Renkaat olivat minulle aivan uusi juttu, mutta lavalla liitäessäni tajusin, miten älyttömän hauskaa se on!” Oona intoili.

Aiemmin syyskuussa Oona Kivelä voitti tankotanssin Pohjoismaiden mestaruuden. Hän on myös lajin nelinkertainen maailmanmestari. Lokakuussa luvassa ovat vielä Kyproksella käytävät kansainväliset tankotanssikisat ja joulukuussa MM-kisat Firenzessä.

1980- ja 1990-luvun suosikkimallit Martina Kallionalusta, Hannele Malin, Riitta Viiperi, Marde Keinänen, Kusti Ristiluoma, Caius Wickström ja Vincent Bakkum ovat yhä hyvässä vedossa. Gloria kuvasi heidät syksyn muotikuviin ja selvitti tuoreet kuulumiset.

Takavuosien mallisuosikit muistelevat lämpimästi aikaansa catwalkeilla, mutta eivät kaipaa sitä takaisin.

Marde Keinänen, 58

Marde Keinänen oli 1980-luvulla suomalaisten teinityttöjen suosikki ja erittäin työllistetty vakiokasvo mallimaailmassa. Hänen tunnettuihin töihinsä kuuluivat esimerkiksi Luhdan, Turon ja Seppälän mainokset.

”Siihen aikaan mallit tekivät melkein kaiken itse. Toimme kuvauksiin omat kengät ja asusteet, teimme itse näytösmusiikkinauhat ja joskus koreografiatkin. Muotinäytöksissä roudasimme ja osa malleista jopa silitti omat vaatteensa”, hän muistelee.

Marden mieleen ovat jääneet erityisesti kansainväliset näytökset, joita hän teki muun muassa Japanissa.

”Kenzon näytöksessä oli mukana kaksi pukijaa. Ei Suomessa ollut totuttu sellaiseen, joten työnsin heidät pois.”

Nykyään 58-vuotias Marde työskentelee HUS:n syöpätautien klinikalla. Siellä hän kuljettaa potilaita, jakaa lääkkeitä osastoille ja vie vainajat kylmiöön.

”Keskustelen potilaiden kanssa paljon. Eräs potilas sanoi juuri, että mitä hittoa minä tuolle psykologille juttelen, kun voin jutella sinullekin.”

Marde tietää, mistä puhuu, sillä hän itsekin on ollut useaan otteeseen sairaalahoidossa. Hänellä todettiin eturauhassyöpä vuonna 2010.

”Tällä hetkellä arvoni ovat ihan ok, enkä ole ollut sairaalassa vuoteen. Nykyään pienemmät terveysongelmat melkein naurattavat.”

Marde kuvailee itseään urheiluhulluksi, ja treenaa edelleen aamuisin ennen töihin lähtöä.

”Joudun tekemään kuntoni eteen tuplasti enemmän töitä kuin ennen. En usko, jos joku sanoo, että on ihanaa vanheta. Mitä ihanaa siinä on? Pitäisi ennemmin sanoa, että onpa kiva olla terve.”

Hannele Malin, 49

Hannele Malin teki mallinuransa 1990-luvulla ja esiintyi usein myös Glorian kansikuvissa.

”Mallimaailma muuttui silloin Suomessakin vähän kansainvälisemmäksi. Toisaalta alkoi myös lama, joten malleina pärjäsivät ne, jotka hoitivat työnsä hyvin ammattimaisesti.”

Hannele elätti itsensä mallintöillä melkein kymmenen vuoden ajan, mutta tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä oli aina opiskelu.

”Opiskelin Helsingin kauppakorkeakoulussa ja tein harjoitteluni Luxemburgissa Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa. Pysyttelin malliaikoina tarkoituksella poissa julkisuudesta, koska halusin rakentaa uraani”, hän kertoo.

Hannelen mielestä parasta mallintöissä olivat kuvausmatkat esimerkiksi Tahitille ja Etelä-Afrikkaan, jolloin hän pääsi hyödyntämään laajaa kielitaitoaan.

Nykyään Hannele työskentelee Finnairilla sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan johtajana.

”Johdan tiimiä ja teen yhteistyötä ylimmän johdon kanssa. Työni on todella monipuolista ja haastavaa asiantuntijatyötä.”

Kameran eteen hän ei ole kaivannut enää pariinkymmeneen vuoteen.

”Mallintyö oli ihan kiva nuoruuden ammatti ja olen kiitollinen kokemuksistani. Nykyinen ammattini on kuitenkin monella tapaa mielenkiintoisempi.”

Martina Kallionalusta, 54

Martina Kallionalusta ja Marde Keinänen olivat 80-luvun kuumin pari, ja he seurustelivat ”on-off”-tyyliin usean vuoden ajan.

”Saimme aina riidan aikaiseksi, koska olimme molemmat tosi mustasukkaisia”, Martina nauraa.

Martina oli vasta 15-vuotias lähtiessään Pariisiin, jossa hän työskenteli puolitoista vuotta.

”Ensimmäinen keikkani oli jossain Polynesian saaristossa. En rehellisesti sanottuna edes tiedä, missä kaikissa paikoissa olen käynyt, se oli ihan uskomatonta elämää.”

Mallintöiden lisäksi Martina levytti myös yhden albumin ja esiintyi Viime tipassa -viihdeohjelmassa.

”Mallintöitä sain tehdä aika rauhassa, mutta television myötä jouduin näkemään myös julkisuuden varjopuolet. Yksi kundi vainosi minua kahdeksan vuotta, kunnes sain hänelle lähestymiskiellon.”

Martina on pyörittänyt Töölöntorilla sijaitsevaa Café Tiinaa nyt 15 vuoden ajan, ja kahvilan vakioasiakkaista on tullut hänelle jo ystäviä. Tähtäimessä siintää kuitenkin uusi ura.

”Aloitin tänä syksynä tunne- ja taidetera-piakurssin ja minusta tulee taideterapeutti, olen tosi innoissani siitä.”

Martinan perheeseen kuuluvat 12- ja 30-vuotiaat pojat sekä aviomies. Vapaa-ajallaan hän maalaa ja tanssii salsaa.

”Tanssitunnilla yksi mies tuli kysymään, että ’mitäs Hietaniemi-biitsi?’ Se on yhden levyttämäni kappaleen nimi. En tiedä, miten hän vielä tunnisti minut, ehkä se on tämä kihara tukka.”

Kusti Ristiluoma, 55

Moni muistaa Kusti Ristiluoman mallintöiden lisäksi myös televisiosta, sillä hän on ollut mukana Kaisa ja puoli valtakuntaa- sekä Puutarhaunelmia-ohjelmissa. Kiinteistökuningattarena tunnettu Kaisa Liski palkkasi Kustin tiimiinsä viisi vuotta sitten.

”Nykyisessä työssäni Kahdeksas päivä -kiinteistönvälitystoimistossa olen ollut puolitoista vuotta osakkaana ja tiimipäällikkönä”, hän kertoo.

Kusti on suunnitellut sivutyönään myös puutarhoja ja pihoja.

”Naapuriksi sattui sopiva kaveri, jonka kanssa teimme joitain kymmeniä pihoja. Tällä hetkellä teen enää omaa mökkipihaa Pohjanmaalla.”

Kusti teki Suomessa 80-luvulla kaikkea muotinäytöksistä tv-mainoksiin. Ulkomailta mieleen ovat jääneet muun muassa editorial-kuvaukset Italian L’Uomo Vogueen ja Japanissa tehdyt muotinäytökset.

”Japanissa poikkeuksellista oli, että vaatteet räätälöitiin suoraan päälle, jotta ne istuisivat catwalkilla täydellisesti.”

Parhaillaan Kustin elämä on kiireistä, koska kiinteistönvälittäjän on oltava jatkuvasti valmiustilassa ja asiakastapaamiset ajoittuvat usein iltaan. Vastuu ja ihmisten auttaminen kuitenkin motivoivat.

”Tuntuu etuoikeutetulta, että asiakkaat luottavat omaisuutensa tai elämän isoimman hankintansa käsiini.”

Caius Wikström, 46

Caius Wikström lopetti mallintyöt vasta kaksi vuotta sitten, joten hän ehti nähdä mallimaailman muutoksen neljän vuosikymmenen ajalta.

”Nykyään tarjontaa on valtavasti, mutta töitä paljon vähemmän. Urani alkuaikoina saatoin tehdä kolmekin keikkaa päivässä”, hän kuvailee.

Mallintöiden lisäksi Caius on työskennellyt pitkään parturi-kampaajana. Hän päätyi hiusalalle teiniaikaisen kampaaja-tyttöystävänsä ansiosta, koska tämän työ vaikutti Caiuksesta kiinnostavalta.

”Olen tehnyt kampaajana myös joitain muotinäytöksiä. Niissä näkee usein nuoria ja kokemattomia malleja, joten yritän aina luoda mahdollisimman rennon tunnelman.”

Caius oli itsekin vasta 17-vuotias, kun Paparazzi-mallitoimiston Laila Snellman näki hänet Linnanmäellä ja kutsui kuvauksiin. Nuori mies ei kuitenkaan aluksi innostunut ajatuksesta.

”Törmäsin Lailaan uudestaan, kun olin kampaajana lakaisemassa lattioita muotinäytöksessä. Hän sanoi, että nyt sinun on pakko tulla käymään, ja onneksi lopulta menin.”

”Pidin mallintöistä valtavasti, mutta nyt aika on alkanut ajaa jo ohi, on muiden vuoro.”

Vincent Bakkum, 54

Hollantilainen Vincent Bakkum oli yksi Suomen ensimmäisistä kansainvälisistä malleista.

”Parhaimmillaan töitä riitti todella paljon. Lehteä lukiessa saatoin nähdä itseni yhdellä sivulla Sokoksen mainoksessa, toisella aukeamalla Stockmannin. Olin myös Dressmanin mainoskasvo.”

1990-luvulla Vincent juonsi mallintöiden ohessa Aikamatka-matkailuohjelmaa. Hän asui Suomessa 28 vuoden ajan, mutta lopetti mallintyöt keskittyäkseen uraansa kuvataiteilijana ja muutti takaisin Hollantiin.

Mallitausta kuitenkin näkyy edelleen Vincentin maalauksissa, joista moni muistuttaa muotikuvia.

”Lisäksi olen tehnyt seinämaalauksia muun muassa Brändö lagstadieskolan rappukäytävään ja helsinkiläiseen Cafe Caruseliin, jossa on näytillä myös muita töitäni.”

Vincent piti mallintöistä taukoa kymmenen vuoden ajan, mutta on aloittanut vastikään uudelleen.

”Nyt, 54-vuotiaana, minulle riittää jälleen töitä. Olen tehnyt näytöksiä Milanossa muun muassa saksalaiselle suunnittelijalle Phillipp Pleinille .”

Elantonsa Vincent saa nykyään mallintöistä ja taiteestaan, mutta jos rahaa ei tarvitsisi lainkaan miettiä, mieluiten hän kirjoittaisi.

”Olen kirjoittanut paljon ajastani Suomessa, ja olisi mahtavaa, jos jonain päivänä saisin tekstejä julkaistua. Hollannissa kirjoitan myös viikoittaista kolumnia paikalliseen lehteen.”

Riitta Viiperi, 56

Riitta Viiperi elätti itsensä kymmenen vuoden ajan pelkillä mallintöillä, mutta moni muistaa hänet sitäkin paremmin valkokankaalta. Hän näytteli 80-luvulla Lauri Törhösen elokuvissa Palava enkeli, Pano ja Riisuminen. Vuonna 2012 Riitta nähtiin vielä Törhösen ohjaamassa Vares-elokuvassa Huhtikuun tytöt.

”Lauri bongasi minut muotinäytöksestä, jossa meille ei ollut varattu tarpeeksi aikaa vaatteidenvaihtoon. Saimme ohjeeksi mennä lavalle niissä vaatteissa, jotka ehdimme pukea, joten kävelin catwalkin pelkissä sukkahousuissa ja korkokengissä. Lauri oli katsonut, että jos tuohon on pokkaa, niin on varmasti näyttelemiseenkin.”

Riitalla on kaksi lasta, ja hänen poikansa River Viiperi tekee mallinuraa Yhdysvalloissa.

”Sain kehuja, että olen kasvattanut poikani hyvin, kun hän oli ainoana mallina auttanut kuvauksissa muuta tiimiä. Olin tietysti kertonut hänelle, miten mallit minun aikanani työskentelivät.”

Kahdeksan vuotta sitten Riitta aloitti työt lentoemäntänä. Mallin ja lentoemännän töissä on hänen mukaansa paljon samaa.

”On ihanaa nähdä maailmaa ja ihmisiä. Molemmat työt ovat myös todella epäsäännöllisiä, mutta se sopii minulle hyvin nyt, kun ei enää ole pieniä lapsia.”

Kuvauksia Riitta tekisi mielellään edelleen, mutta kypsille naisille on Suomessa hänen mukaansa vähänlaisesti töitä.

”Myös elokuvia voisin tehdä lisää. Olisi hauskaa päästä tekemään esimerkiksi komediaa.”

PS. Kuvauspäivästä syntyi tunnelmallinen video, jonka löydät täältä.

Balenciagan laukku sopii täydellisesti Chloén bootseihin. Neule on Philosophy  di Lorenzo Serafinin.
Equipmentin silkkipaidassa yhdistyvät Celinen lempiväri ja -materiaali. Nahkashortsit ovat Philosophy di Lorenzo Serafinin, kengät  Gianvito Rossin.
Cartierin kultainen rannekoru (etualalla) on yksi rakkaimmista. Bulgarin kultariipus ja Hermèsin rannekoru ovat klassikoita, jotka eivät koskaan mene muodista.  Printit tekevät perusvaatteista kiinnostavia. Saint Laurentin silkkipaidassa on hauska huulipunakuosi.
Yksinkertaiset ja sirot korut eivät varasta huomiota muulta asulta.

Celine Chen omistaa muotiputiikin, vaikka hän kiinnostui muodista vasta muutama vuosi sitten.

Celine Chen kiinnostui muodista kotiäitivuosinaan. Sitä ennen hänen tyylinsä oli koostunut lähinnä farkuista ja t-paidoista.

”Kahden pienen lapsen kanssa aika kävi välillä pitkäksi, joten aloin lukea muotilehtiä. Tajusin, että hei, olen nainen ja voin myös näyttää siltä”, hän nauraa.

Celine muutti seitsemänvuotiaana perheensä kanssa Kiinasta Suomeen vanhempiensa töiden takia. Helsingissä hän opiskeli media-assistentiksi ja pyöritti sen jälkeen ravintolaa yhdessä kiinalaisen miehensä kanssa. Suvulta periytynyt ajatusmaailma jarrutti pitkään kiinnostusta muotiin.

”Kahden pienen lapsen kanssa aika kävi välillä pitkäksi, joten aloin lukea muotilehtiä. Tajusin, että hei, olen nainen ja voin myös näyttää siltä”

”Opin lapsena, että tärkeintä on keskittyä opiskeluun, ja laittautuminen on turhaa. Se ajatus jäi mieleen pitkäksi aikaa ja jännitin, mitä muut ajattelisivat, jos alkaisin yhtäkkiä panostaa tyyliini”, hän kertoo.

Muotisuunnittelijaksi?

Panostus kuitenkin kannatti, sillä Nina’s-putiikin perustaja Niina Kurkinen vinkkasi viime keväänä pitkäaikaiselle vakioasiakkaalleen etsivänsä liikkeelle uutta omistajaa. Celine siirtyi kotiäidistä putiikinomistajaksi ja työskentelee nykyään liikkeessä kuutena päivänä viikossa. Niina jatkaa edelleen yrityksen sisäänostajana.

Celine rakastaa stailaamista ja auttaa mielellään asiakkaita löytämään oman tyylinsä. Jonain päivänä hän haluaisi itsekin suunnitella vaatteita.

”Olen kerran hakenutkin Aalto-yliopistoon opiskelemaan muotisuunnittelua. Ehkä vielä joskus”, hän pohtii.

Senkin Celine jo tietää, mitä suunnittelisi ensimmäiseksi.

”Haalarit ovat nyt tosi suosittuja, mutta niiden kanssa on ärsyttävää käydä vessassa. Haluaisin suunnitella haalarin, jota ei tarvitsisi riisua kokonaan. Lisäksi suunnittelisin muodikkaan sadetakin, jossa olisi jotain särmää. En itse edes omista sadetakkia, koska ne ovat kaikki niin tylsän tavallisia.”

Ulkoasu vaikuttaa

Koska Celine on itse käynyt läpi muodonmuutoksen vaatimattomasta peruspukeutujasta fashionistaksi, hän on myös nähnyt, miten ulkonäkö voi vaikuttaa ihmisten asenteisiin.

”Haluaisin suunnitella haalarin, jota ei tarvitsisi riisua kokonaan.”

”Muiden suhtautuminen on muuttunut aivan selvästi, kun olen alkanut laittautua enemmän. Joissain kaupoissa saa jopa parempaa palvelua riippuen siitä, miltä näyttää. Siksi haluan itse pitää huolen siitä, että omassa liikkeessäni kaikkia asiakkaita palvellaan samalla tavalla.”

 

Kuvaile tyyliäsi.

Pidän simppeleistä vaatteista, joissa on kuitenkin yksityiskohtana esimerkiksi rusetti tai vetoketju. Yksi lempimerkeistäni on Moschino, jonka vaatteissa on usein hauskoja printtejä. Uusin ihastukseni on Miu Miu, jonka persoonallisiin vaatteisiin ihastuin vastikään Milanon reissullani.

Miten pukeudut töihin?

Töissä yritän näyttää vähän muodikkaammalta kuin vapaa-ajalla. Esimerkiksi korkokenkiä käytän töissä, mutta en koskaan arkena. Joskus tosin töissäkin täytyy vaihtaa kengät kesken päivän matalampiin. Parhaita ovat Gianvito Rossin kengät, koska niiden nahka on niin pehmeää ja ne ovat hyvät jalassa.

Millainen on luottoasusi?

Yleensä käytän pillifarkkuja, jotka yhdistän joko neuleeseen, collegepaitaan tai kauluspaitaan. Pidän erityisesti silkkipaidoista, silkki on yksi lempimateriaaleistani.

Mikä on suosikkivaatteesi?

Acnen musta nahkatakki. Se on klassinen, ajaton ja helppo yhdistää melkein mihin tahansa. Käytän takkia esimerkiksi neuleiden ja kauluspaitojen kanssa, ja se tuo asuun kuin asuun rentoutta ja tyylikkyyttä.

Näkyvätkö kiinalaiset juuresi tyylissäsi?

Eivät juurikaan. Seuraan kuitenkin kiinnostuneena, mitä Aasian muotimaailmassa tapahtuu. Kiinalaiset seuraavat nykyään tosi paljon eurooppalaista muotia. He myös tarkkailevat ja matkivat julkkiksia. Heti, jos jollain tähdellä on tietty laukku tai vaate, siitä tulee Kiinassa iso hitti.

Mitä hamstraat?

Kashmirneuleita, collegepaitoja ja lenkkareita. Esimerkiksi Adidaksen Stan Smith -klassikkotennareita minulla on kaksi eri väristä paria. Rakastan myös erilaisia bootseja.

Millaisia koruja käytät?

Kaikki koruni ovat aika klassisia ja yksinkertaisia, en käytä mitään kovin överiä. Yksi suosikeistani on riipus, jossa on viulu, koska harrastan viulunsoittoa. Tiffanyn kultaisessa riipuksessa puolestaan on C-kirjain, eli nimikirjaimeni.

Miten shoppailet?

Olen aika hullu shoppailija. Kun olin kahden lapseni kanssa kotona, kävin usein kiertelemässä kaupungilla, vaikka se olikin aika rankkaa. Suosin kivijalkakauppoja, mutta tarkistan aina myös Net-a-porterin uutuudet. Merkkivaatteiden lisäksi pidän Zarasta.

Mikä on rakkain ostoksesi?

Cartierin kultainen rannekoru on minulle todella tärkeä. Se on klassikko ja toki myös aika arvokas. Pari vuotta sitten olimme juuri lopettaneet mieheni kanssa pitämämme ravintolan ja olin helpottunut, sillä en viihtynyt ravintolayrittäjänä. Ostin korun Lontoosta palkinnoksi itselleni ja uuden elämänvaiheen merkiksi.

Miten pukeudut juhliin?

Juhlissa käytän mielelläni melko lyhythelmaisia mekkoja, mikäli tilanne sallii. En ole kovin konservatiivinen pukeutuja ja pidän leikkisistä vaatteista juhlapukeutumisessakin. Nykyään tosin käyn juhlissa todella harvoin.

Mitä et ikinä pukisi yllesi?

En halua käyttää liian paljastavia, avonaisia tai vatsan paljastavia vaatteita enkä täysin hihattomia yläosia. En myöskään pukisi ylleni täysin muodottomia ja pussimaisia vaatteita. Haluan, että vaatteissani on selkeä leikkaus.

Kenen tyyliä ihailet?

Tyyli-idoleitani ovat kiinalaiset näyttelijät Fan Bingbing ja Yang Mi. He ovat muotiviikkojen vakiovieraita ja Aasiassa todella suosittuja. Yang Min tyyli on etenkin katumuotikuvissa hyvin rento, mutta muodikas. Vaikka Fan Bingbingin tyyli on huomattavasti naisellisempi kuin omani, tykkään seurata hänen pukeutumistaan, koska hänellä on usein persoonallisia asuja.

 

Vierailija

Muotiputiikin omistaja Cecile Chan: ”Muodikkaasti pukeutuneena saan parempaa palvelua”

Tämä on niin totta "Joissain kaupoissa saa jopa parempaa palvelua riippuen siitä, miltä näyttää" Pari vuotta sitten Gaudetessa sain erittäin huonoa palvelua, itse omistajalta vielä, olin pukeutunut ilmeisesti hänen mielestään huonosti/köyhästi, ja olin ilman meikkiä, niin myyjä/omistaja katsoi minua päästä varpaisiin ja puhuessaan minulle ei edes katsonut päin.
Lue kommentti