Vaatteet ovat muusikko Isac Elliotille tapa ilmaista itseään. 50 euron kuukausiraha kuitenkin rajoittaa 16-vuotiaan tähden shoppailua.

A Ava. Rakas pikkusiskoni. Kun olimme pieniä, esiinnyimme yhdessä. Teimme vanhemmillemme ja heidän ystävilleen teatteri- ja musiikkinäytöksiä, joita vedimme illanistujaisissa. Avalle tähteys ei ole tärkeää. Hän ei ole edes kiinnostunut musiikista vaan pitää urheilusta.

B Billionaire. Kappale, jonka latasimme isäni kanssa YouTubeen, kun olin kahdeksan. Halusin olla laulaja, mutta en uskonut, että se olisi mahdollista. En osannut kunnolla englantia, joten feikkasin sanoja. Billionairen ansiosta minut kiinnitettiin Svenska Teaternin Cabaret-musikaaliin.

C Casimir. Yksi parhaista ystävistäni. Tutustuin häneen päiväkodissa. Cappu olisi kaverini, vaikka en olisi kuuluisa. Häntäkään ei juuri kiinnosta, mitä urallani tapahtuu. Cappu on rauhallinen tarkkailija, joka kuuntelee ja havainnoi. Kun hän avaa suunsa, hän saa kaikki nauramaan.

”Emmi oli ensirakkauteni. Olimme yhdessä puolitoista vuotta. Emmi oli ihana.”

D Disko. Kun olin alakoulussa, kävin perjantaisin diskossa nuorisotalolla. Vedin siellä myös ensimmäisen keikkani kymmenvuotiaana. Jännitin valtavasti ja pelkäsin olevani nolo. Keikan jälkeen kaverini tulivat kehumaan, että se meni hyvin. Tuli superstarafiilis. Paikalla oli viitisenkymmentä ihmistä.

E Ensirakkaus. Emmi oli ensirakkauteni. Olimme yhdessä puolitoista vuotta. Emmi oli ihana. Vaikka emme enää seurustele, Emmi on yksi parhaista kavereistani. Hän tietää minusta enemmän kuin vanhempani. Se ei ole ihme, koska koimme paljon yhdessä. Kävimme esimerkiksi Lontoossa.

F Fifty. Perheemme kolmevuotias tiibetinterrieri. Välillä Fifty on ärsyttävä, koska se ei tottele. Se on silti tähtikoiramme, esiintynyt jopa musiikkivideollani.

G Grankulla IFK. Pelasin joukkueessa jalkapalloa ja jääkiekkoa. Kun musiikkiurani alkoi, olisin halunnut jatkaa jääkiekkoa. Yksi valmentaja oli kuitenkin sitä mieltä, että en voi olla poissa treeneistä musiikin vuoksi. Vaikka ymmärsin sen, se harmitti. Olisi ollut mukava pelata vielä hetki.

H HIFK. Lempijääkiekkojoukkueeni. Tämä on pakollinen valinta, koska isoisäni isä pelasi joukkueessa jääpalloa. Kun olin pieni, kävimme matseissa fafan kanssa.

I Ikke. Lempinimeni, jolla myös fanini kutsuvat minua. En tiedä, mistä lempinimeni tuli, olen aina ollut Ikke. Kun olin vauva, vanhempani sanoivat minua eskimobabyksi, koska minulla oli musta paksu tukka.

J Justin Timberlake. Esikuvani. Olen käsittänyt, että Justin on aina mukava kaikille ja hoitaa hommansa hyvin. Lisäksi hän tekee uskomatonta musiikkia ja on melkein parempi tanssimaan kuin tanssijansa. Näin Justinin hänen ensimmäisellä Helsingin-keikallaan kaksi vuotta sitten. Se oli yksi parhaista keikoista koskaan.

”Kun olin vauva, vanhempani sanoivat minua eskimobabyksi, koska minulla oli musta paksu tukka.”

K Kollegat. Vaikka olen nuori, minulla on mahtavia työkavereita. Tanssijani Lasse ja Emil ovat myös ystäviäni. Olemme nähneet maailmaa yhdessä ja meillä on samanlaiset läpät. Olen iloinen, että kollegani ovat niin kivoja.

L Lasse. Toinen koiramme. Lassella on iso arpi selässään, sillä se oli juuri leikkauksessa. Lääkärit ajattelivat, että se ei selviä. Onneksi Lasse ei kuollut. Koirat ovat osa perhettämme. Koiria ei kiinnosta, onko päivä hyvä vai huono. Ne rakastavat silti.

M Mikael Gabriel. Tutustuimme viime vuonna, kun teimme musiikkia yhdessä. Miklu on kuin isoveli, jolle voin kertoa asioista, joita en halua sanoa vanhemmilleni. Vaikka Miklu on minua yli kymmenen vuotta vanhempi, se ei haittaa. Hän on brother from another mother.

N New Way Home. Singleni, josta kaikki alkoi. Meillä oli ensisinkuksi muutamia vaihtoehtoja, joita soitimme ystävilleni ja vanhempieni kavereille. Tämä oli suosituin. Luulin, että biisi ei pääse radiosoittoon, koska olin niin nuori. Olin onnellinen, kun moni kanava päätti toisin.

O Off-White. Lempivaatemerkkini, jota myös Kanye West käyttää. Kerran New Yorkissa halusin Off-Whiten takin. Jouduin perustelemaan isälleni, miksi tarvitsin ja halusin sen. Isä soitti jopa äidilleni. Lopulta sain ostaa takin. Siitä tuli itsevarma olo.

”Miklu on kuin isoveli, jolle voin kertoa asioista, joita en halua sanoa vanhemmilleni.”

P Perhe. On tärkeä. Isä hoitaa nykyään asioitani, vaikka haluaisi ehkä olla opettaja. Isä on kuitenkin hyvä siinä, mitä tekee. Äiti huolehtii kotona siskostani, laittaa ruokaa ja organisoi toimisto- ja rahajuttuni. Äiti oli vain kolme vuotta vanhempi kuin minä nyt, kun synnyin. Meillä on ihana perhe. Toivottavasti minulla on joskus oma. Lapset ovat hauskoja. Olisin hyvä lastenhoitaja.

Q Quavo. Migos-yhtyeen räppäri, joka esiintyy kesällä Blockfesteillä Tampereella. Quavolla on hyvä flow ja siisti tyyli.

R Rap. Tykkään siitä, kuinka rap-musiikissa leikitään sanoilla. Voisi olla hauskaa tehdä yksi kappale rappia, mutta muutoin pop on juttuni.

S Sommarö. Mökkimme Suvisaaristossa on kolmenkymmenen minuutin päässä Helsingin keskustasta. Minulla on mökillä vene, jolla ajelen. Mökillä on hyvä olla, koska siellä on rentoa ja rauhallista.

T Työ. En haluaisi sanoa työtäni työksi, koska se tuntuu harrastukselta. Viime vuosi oli välillä vaikea, koska etsimme ja mietimme tyyliäni sekä uusia kappaleitani. Olisin halunnut esiintyä. Mietin, muistavatko fanini minua. Nyt tiedän, että oli hyvä ottaa hetki rauhallisemmin. Tänä vuonna tahti kiihtyy.

U Ulkomaat. Tykkään matkustella ja tutustua uusiin kulttuureihin. Myös historia kiinnostaa, tällä hetkellä toinen maailmansota. Los Angeles on yksi suosikkipaikoistani. Siellä ihmiset tsemppaavat toisiaan, aurinko paistaa ja meininki on rentoa. Rakastan suomen kesää, mutta en talvea.

”Jos jollain on paljon rahaa tai hienoja juttuja, miksi sitä pitää koko ajan korostaa?”

V Volvo. Meillä on ollut Volvo niin kauan kuin muistan. Jos meille tulee joskus uusi Volvo, sitä minäkin voisin ajaa.

W Willy. Setäni. Hän näyttää Roope Salmiselta.

X Xo. Makea venemerkki. Ehkä ostan sellaisen seuraavaksi. Ensin pitää tehdä vain lisää töitä.

Y Ylimielisyys. En pidä ylimielisistä ihmisistä. Jos jollain on paljon rahaa tai hienoja juttuja, miksi sitä pitää koko ajan korostaa? Parempi vaihtoehto on olla puhumatta ja näyttämättä sitä niin paljon. En halua olla ylimielinen.

Z Zouseph's. Suomalainen vaatemerkki, josta tykkään. Vaatteet ovat vähän kuin harrastus ja yksi itseilmaisun keino, eräänlaista taidetta. Saan 50 euroa kuukausirahaa eli sillä ei vielä paljoa ostella. Välillä se ärsyttää, kun olisi kiva hankkia uusia kuteita tai pitsaa.

”Äiti on opettanut, että kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikille pitää olla ystävällinen.”

Å Ålesund. Kaupunki Norjassa. Kävin siellä keikalla. Se oli saarella, jonne mentiin tunnelia pitkin. Keikka alkoi tunnin myöhässä, koska autojono tukki ainoan reitin perille.

Ä Äiti. Vaikka isä on enemmän esillä, äiti on yhtä tärkeä. Äiti on opettanut, että kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikille pitää olla ystävällinen. Äiti tekee paljon äitihommia.

Ö Örebro. Kaupunki, jossa olen äänittänyt biisejä. Niitä ei koskaan julkaistu, mutta tulipahan tehtyä. G

Kuka?

Isac Elliot, 16, muusikko. Käy lukion ensimmäistä luokkaa.

Ensimmäinen single New Way Home ilmestyi neljä vuotta sitten.

Perheeseen kuuluvat äiti Linda, isä Fredi, pikkusisko Ava, 13, ja kolme koiraa.

Julkaisi helmikuussa musiikkia Mikael Gabrielin kanssa. Keikkailee kesällä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Nähdään muun muassa Ruisrockissa Mikael Gabrielin kanssa.

Vaikka Miia ei ole jakkupukutyyppi, Zaran jakkupuvun printti ja värikkyys viehättivät. Miia käyttää asua usein töissä.
Vaikka Miia ei ole jakkupukutyyppi, Zaran jakkupuvun printti ja värikkyys viehättivät. Miia käyttää asua usein töissä.

Miia Khan pukeutuu vaatteisiin, jotka korostavat persoonaa ja joilla on historiaa. Liian huoliteltu tyyli on hänelle kauhistus.

Kun Miia ja Uzair Khan päättivät mennä naimisiin, Miia tiesi heti, että hän ei pukeutuisi perinteiseen valkoiseen morsiusliikkeen pukuun.

Miia ei kuitenkaan ollut varautunut siihen, että puku tulisi vastaan kotikadulla sijaitsevan Ateljé Idylle -kivijalkaliikkeen ikkunassa. Puvun korkea kaulus, helmikirjailu, vartalonmyötäinen linja ja pohjepituus hurmasivat. Ystävän houkuttelemana Miia lupasi käydä myös morsiusliikkeessä. Kerta riitti. Olo oli ”kuin chihuahualla, jolla on päällään sirkusasu”.

”Prinsessajutut eivät tuntuneet omilta”, Miia kertoo.

Miia halusi hääasuunsa dramatiikkaa, joten hän suostutteli stylistiystävänsä Jasmin Mishiman hääasunsa hattutaiteilijaksi. Yhteistyönä syntyi valkoinen lintupäähine, jossa oli kasvoille laskeutuva harso.

”Halusin näyttää itseltäni, en morsiamelta. Oli ihanaa, että päässäni oli kiinnostava katseenvangitsija.”

”Olen ääripäiden tyyppi. Rakastan omituisuuksia, säröjä ja kummallista historiaa.”

Hääpuvun valinta kuvaa Miian asuvalintoja yleisestikin. Viestintätoimisto Milttonin johtajana työskentelevä nainen ihailee Ranskan Voguen entisen päätoimittajan Carine Roitfeldin tyyliä, joka on naisellinen, mutta sopivasti huoleton. Tukka hapsottaa hallitusti ja meikki on rento.

”Pidän lookista, jossa on ripaus sottapyttymeininkiä.”

Miia ei pidä itseään erityisen rohkeana pukeutujana. Hän vain haluaa, että kertoo hänestä itsestään.

”Kun mietin, ketkä jäävät mieleeni, pukeutumisella on merkitystä. Olen ääripäiden tyyppi. Rakastan omituisuuksia, säröjä ja kummallista historiaa.”

Miia tiesi jo lapsena, mitä haluaa pukea päälleen. Hän vietti tuntikausia äitinsä kampaamossa, selaili ulkomaalaisia muotilehtiä ja fanitti Dingoa.

Kun Miia oli seitsemänvuotias, äiti osti tyttärelleen kesäjuhliin kukkamekon hollolalaisesta putiikista. Tyyli ei ollut mieluinen.

”Otin sakset, menin huoneeseeni ja tein mekosta hameen. Haaveilin pitkään, että alan tehdä vaatteita työkseni. Harmi, että minulla ei ole lainkaan käsityötaitoja.”

Kuvaile tyyliäsi.

Klassisen rönsyilevä. Ostan vain vaatteita, joista tiedän, että käytän niitä ainakin kymmenen vuotta. Rakastan päähineitä, kenkiä, sormuksia ja laukkuja. Pidän teatraalisuudesta, Saksikäsi Edwardista, Liisa Ihmemaassa -elokuvan Hatuntekijästä ja Jali ja Suklaatehdas -leffan tunnelmasta.

Miksi asusteet ovat sinulle tärkeitä?

Maustan niillä tyyliäni. Käytän usein samaa kokonaisuutta, jonka päivitän vaihtuvilla hepenillä. Lempiasusteeni on Anna Dello Russon lintupäähine. Ostin sen ystävältäni ja olen tanssinut se päässäni Flow-festivaaleilla sekä juhlinut syntymäpäivääni. Myös 1920-luvun strassihäälaukkuni on rakas. Ostin sen yli kymmenen vuotta sitten Play it again, Sam -vintageliikkeestä. Päätin, että jos joskus menen naimisiin, se on laukkuni.

Mistä teet ihanimmat löytösi?

Olen aina viihtynyt vinteillä. Niiden pysähtynyt tunnelma kiehtoo. Siksi teen parhaimmat löytöni vintagekaupoista, kirpputoreilta ja basaareista. Rakastan käytettyjä vaatteita ja hetkeä, kun löydän roskan keskeltä aarteen. Haluan, että vaatteillani on historiaa.

Minkä ilmiön toivoisit palaavan muotiin?

Hulluttelevuuden ja 1920–1930-lukujen rönsyilyn. Skandinaavinen tyyli on tällä hetkellä kliinistä, löysää ja minimalistista. Olisi mahtavaa, jos panostaisimme enemmän laatuun. Siis siihen, että vaatteet jäisivät käyttöön eivätkä vain kävisi kaapissa. Sama ajatus kiehtoo arkkitehtuurissa. Kahdessa päivässä nousevat betonihirvitykset eivät puhuttele.

Paras tyylivinkkisi?

Patsulituoksut viimeistelevät lookin. Toivoisin myös, että miettisimme enemmän persoonaamme ja toisimme sitä esiin. Muiden jäljitteleminen on tylsää. Mustat t-paidat ja farkut on nähty.

Kenen tyyliä ihailet?

Jorma Uotisen. Hän iskee kasvoilleen hulvattomat lasit ja pitää hauskaa. Jorma näyttää, että pukeutuminen ei ole vakavaa. Bisnestyylinkään ei tarvitse olla tylsää. Uskon, että asiakkaat nauttivat, kun he näkevät, millaisen persoonan kanssa ovat tekemisissä.

Mitä ostosta kadut?

Hätäisiä hankintoja, jotka eivät tunnu oikeilta. Onneksi teen harvoin huteja. Vaatteessa pitää olla sielua. Määrä ei myöskään korvaa laatua. Mottoni on, että mieluummin kahdet hyvät alus- ja sukkahousut kuin kymmenet sinne päin.

Minne matkustat mieluiten?

Pariisiin. Haluaisin tietää, mikä on pariisilaisten salaisuus, kun he saavat asunsa näyttämään aina seksikkäiltä ja persoonallisilta. He kantavat itsensä upeasti. Voisin kävellä tuntikausia kaupungin kaduilla ja ihailla vastaantulijoita.

Lempimatkamuistosi?

Häämatkamme Marokkoon viime keväänä. Kävimme Casablancassa, Marrakechissa, Fèsissä, Atlas-vuorilla ja Tangerissa, joka oli samaan aikaan ränsistynyt ja kaunis. Miesten tyyli inspiroi. Heillä oli isot olkihatut ja babouche-tossut. Mieheni nauroi, kun ostin samanlaisen hatun kotiin.

Mistä design-klassikosta haaveilet?

En mistään. Tykkään hulluista ja tuntemattomista hörhökkeistä, jotka tulevat eteeni odottamatta. En ole koskaan sisustanut kotiani sisustusliikkeiden valikoimilla.

Mitä sisustaminen merkitsee?

Kokemuksia ja persoonaa, samaa kuin vaatteet. Kodissa pitää olla ripaus vintin ja antiikkiliikkeen tuntua. Haaveilin käsin tehdystä villamatosta, mutta päätin odottaa. Se ei ole paras valinta lapsiperhearkeemme. Onneksi hiljaa hyvä tulee. Koti elää ja muuttuu mukanamme.

Kuka?

Miia Khan, 36, viestintätoimisto Milttonin johtaja ja osakas. Työskentelee kehitystehtävissä ja markkinointiviestinnässä.

Perhe: Puoliso Uzair Khan ja poika Ché, 7.

Lempikirja: Elämäkerrat. ”Rakastan tarinoita, jotka kertovat oikeista ihmisistä ja tapahtumista. Viimeksi luin Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan. Knausgård kirjoitti rohkeasti, puhtaasti ja leikkaamattomasti.”

Lempiravintola: ”Antto Melasniemen paikat, kuten Kuurna. Melasniemen ravintoloissa on jujua ja laadukkaita, kotimaisia raaka-aineita.”

 

Sitran strategia- ja ennakointijohtaja Paula Laineelta häneltä kannattaa kysyä, miten käy suomalaisen työn ja demokratian.

Paula Laine pyrkii yhdessä tiiminsä kanssa luomaan toimivampaa yhteiskuntaa, ja juuri nyt hän on erityisen huolestunut demokratian tilasta.

”Autoritääriset suuntaukset ovat saaneet jalansijaa jopa Euroopassa. Demokratian säilymistä ei takaa se, että me tykkäämme siitä”, hän aloittaa.

”Monet ongelmat ovat tällä hetkellä viheliäisiä, eikä demokratia ole pystynyt niitä ratkaisemaan. Kiinan tyyppiset toimijat nauravat mahat kippurassa demokratian kompuroinnille eri puolilla. Kansanvalta vaatii suurta uudistamista. Suurin osa sen toimintamalleista ja rakenteista on pysynyt ennallaan yli sata vuotta.”

Laine arvioi, että demokratialla on aikaa 15 tai 20 vuotta näyttää kyntensä. Se tarvitsisi piristyäkseen uutta puhtia, tavallisten kansalaisten osallistumista, kouluttautumista ja valppautta.

Laine arvioi, että demokratialla on aikaa 15 tai 20 vuotta näyttää kyntensä.

”Puolustan demokratiaa intohimoisesti. Sen keskellä on usko ihmiseen. Voi olla, että tulevaisuudessa juuri demokratia onkin se kestävin malli. Kun tulee tekoäly, ihmisiltä tarvitaan entistä enemmän empaattisuutta ja luovuutta, eli niitä asioita, jotka toteutuvat parhaiten, kun ihmisillä on mahdollisimman suuri vapaus.”

 

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto eli Sitra on eduskunnan alainen rahasto, joka työllistää noin 150 ihmistä. Sitran tavoite on edistää Suomen kehitystä, talouden kasvua ja kansainvälistä kilpailukykyä tutkimuksen ja kokeilujen avulla. Laineen luotsaamassa ennakointitiimissä syntyvät muun muassa visio Pohjoismaisen mallin tulevaisuudesta ja Sitran Megatrendit. Strategiatiimissä tehdään Sitran omaa strategiaa ja arvioidaan toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

41-vuotias Laine tunnetaan suurten kokonaisuuksien ymmärtäjänä ja johtajana, joka osaa kuunnella.

”Tärkein tehtäväni johtajana on sparrata ja auttaa. En halua välttämättä johtaa puhetta. Tiimi kertoo, mitä tarvitsee.”

Tänä keväänä tekeillä on muun muassa projekti, jonka avulla järjestetään asiantuntijoita ja tietoa päättäjien avuksi. Informaa-tioähky uhkaa poliitikkoja siinä missä tavallisia ihmisiäkin. Projektissa on kokeiltu lupaavin tuloksin työpajoja, joissa uudet kunnanvaltuutetut, opiskelijat ja asiantuntijat ratkovat yhdessä yhteiskunnallisia ongelmia. Niistä valtuutettu saa omalle työlleen oleellista tietoa.

 

Moni muistaa pääministeri Juha Sipilän heiton ”kaiken maailman dosenteista”, joita hän ei välittäisi kuunnella päätöksiä tehdessään. Laine näkee työssään sekä tutkijoiden että poliitikkojen maailman ja ymmärtää molempia osapuolia.

”Mitä enemmän olen oppinut tuntemaan päättäjien työtä, sitä enemmän olen ruvennut sitä arvostamaan. Se on hyvin vaikea duuni. Poliitikot näkevät aika hyvin maailman muutoksen ja ymmärtävät, mitkä haasteet ovat. Ne ovat vaikeita kysymyksiä eikä niihin ole helppoja ratkaisuja. Vanhat rakenteet ja tavat eivät enää toimi.”

Suomen ja koko maailman vakavimpana ongelmana Laine pitää ilmastonmuutosta. Sen ratkaiseminen vaatisi poliitikoilta hyviä ja nopeita päätöksiä.

”Koko ihmiskunnan historian ajan nousseet hiilidioksidipäästöt pitäisi saada noin kymmenen vuoden aikana laskuun. Se on muutos, jota ei ole kertaakaan tehty. Maapallolla ei ole yhtään maata, jolle tämä ei olisi nyt akuutti asia.”

 

Suomen suurimpiin haasteisiin Laine lukee myös työelämän murroksen. Teknologian kehitys ja eliniän kasvu on muuttanut työn luonteen.

”Ennen muutos tarkoitti sitä, että poika ei seurannut isäänsä pellolle vaan suuntasi tehtaaseen. Nyt muutos tapahtuu yksilön näkökulmasta yhden elämän aikana. Ensin työskennellään pellolla ja sitten tehtaassa. Sitten pitäisi vielä opetella koodaamaan. Elinikäisestä oppimisesta puhutaan paljon, mutta miten se tehdään?"

”Jotkut ovat töissä kahdeksasta kahdeksaan aina, mutta minä en jatkuvasti.”

Laineen oma työelämä on hektistä ja useimmiten tiukasti aikataulutettua. Töiden vastapainona hän harrastaa ratsastusta, hoitaa kolmea kääpiösnautseria ja nauttii miehensä kanssa kotielämästä Sipoossa.

”Jotkut ovat töissä kahdeksasta kahdeksaan aina, mutta minä en jatkuvasti. Lounaan syön joka päivä, siitä en tingi. Ruoka on tärkeää hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Yritän myös tehdä yhden etäpäivän viikossa. Silloinkin voi olla kokouksia, mutta hoidan ne Skypellä. Olen oikeastaan aina tavoitettavissa, mutta en uhriudu tai harmittele. Se on minulle luonteva olemisen tapa. Olen on line koko ajan paitsi silloin kun olen ratsastamassa tai rakentamassa.”

Laine rakentaa miehensä kanssa Sipooseen pientä hevostilaa. Tarkoitus on käydä pian Tanskassa etsimässä sopivaa hevosta talliin.

”Suunnittelemme tallia kolmelle hevoselle, ja parasta olisi jos saisimme hoitajan, joka voisi pitää myös omia hevosiaan siellä.”

Puoliso on armeijatavaran erikoisliikkeen Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine. Pariskunnan työt ja työmatka tarkoittavat usein pitkiä päiviä. Koiria hoitamaan on palkattu kodinhoitaja-koiravahti.

”En halua, että koirat ovat yksin, ja päädyimme palkkaamaan hoitajan. Monet suhtautuvat kriittisesti kotiavun palkkaamiseen, ja mekin harkitsimme sitä pitkään. Se on osoittautunut hyväksi järjestelyksi.”

Laineen esikuvia ovat hänen omat vanhempansa. Isä työskenteli armeijassa upseerina, ja perhe muutti isän työn perässä ympäri Suomea. Äiti onnistui järjestämään uuden työpaikan itselleen jokaisesta uudesta kaupungista.

”En halua, että koirat ovat yksin, ja päädyimme palkkaamaan hoitajan.”

” En todellakaan ajattele, että kaikkien olisi helppoa muuttaa työn perässä. Meidän perheessämme se onnistui. Muutimme lapsuudessani monta kertaa, mutta siitä on hyvät muistot. Armeijan alueella elettiin omassa pienessä yhteisössä. Hiekkalaatikolle otettiin aina uudet tulijat lämpimästi vastaan. Perheet tulivat ja menivät.”

Laine kertoo viihtyvänsä työssään Sitrassa, mutta arvelee, että jossain vaiheessa siirtyy taas uusiin tehtäviin.

”Haluan tehdä aina jotakin hyvää. Olen Diakonissalaitoksen säätiön hallituksessa. En kuulu kirkkoon, mutta ne arvot, heikoista huolta pitäminen, ovat kaikkein tärkeimpiä.”

Kuka?

Paula Laine, 41, Sitran strategia- ja ennakointijohtaja.

Työskennellyt aiemmin Nokian johtotehtävissä.

Syntynyt Miehikkälässä. Asuu Sipoossa miehensä ja kolmen koiran kanssa.

Näin johdan

1) Tiimi ratkaisee. Rakenna ja kehitä toimiva tiimi.

2) Kuuntele – älä oleta.

3) Luo tiimille onnistumisen edellytykset, resurssit ja yhdessä sovitut tavoitteet.

4) Auta ihmisiä saavuttamaan heille merkityksellisiä asioita. Herätä sisäinen motivaatio.

5) Kanna vastuu – ole tukena vaikeissa paikoissa.