Muslimiaktivisti Maryan Abdulkarim: ”Suomessa rasismista ja jopa rotuopista on tullut salonkikelpoista”

Muslimiaktivisti Maryan Abdulkarim: ”Suomessa rasismista ja jopa rotuopista on tullut salonkikelpoista”

Maryan Abdulkarim, 32, haaveili yläasteella lääkärin ammatista, mutta opinto-ohjaaja kehotti opiskelemaan lähihoitajaksi. Se oli hänestä sopivampi vaihtoehto somalitytölle. Maryanista ei tullut kumpaakaan vaan rasismin vastustaja ja musliminaisten äänitorvi.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (76)

Hijabin käyttö on pakollista

Jos hijabin käyttö ei ole pakollista, niin miksi se oli PAKKKO laittaa päähän, kun meni katsomaan Sinistä moskeijaa sisältä? Ei ollut vaihtoehtoja! Eli oli pakko!!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ei ortodoksinaisillekaan huivi ole pakollinen, paitsi kirkkoon mennessä. Jos omaa huivia ei ole, löytyy usein kirkon eteisestä lainahuiveja. Täysin ymmärrettävää, että moskeijassa pätee huivisääntö.

Vierailija

Uskontokunnan pyhät paikattava ovat oma lukunsa. Siksi. Kyllä myös kristinuskon pyhillä paikoilla on pukeutumisetiketti. Pyhän Pietarin kirkkoon Roomassa ei ole Esim. Menemistä liian paljastavassa asussa.

myyrä

Sama ymmärtämättömyys vain jatkuu näissäkin kommenteissa. Ei kyse ole siitä, että yksi opinto-ohjaajan kommentti esti lääkäriksi kouluttautumisen tai että syitä haetaan vain muista. Jutussahan kerrotaan selvästi, että yleisesti maahanmuuttajataustaisia kehotetaan kouluttautumaan ammatteihin, jotka vaativat vähemmän opintoja, vaikka he itse haluaisivat opiskella enemmän. Tämä ei ole ainoa tapaus. Toistuvuus kertoo siitä, että on vallalla käsitys, jonka mukaan tausta vaikuttaa siihen, mille alalle henkilö sopii ja mille ei. Siksi yksilö ei välttämättä saa tukea pyrkimyksilleen. Yksilön kyvyt eivät tule käyttöön, jos niitä arvioitaessa annetaan syntyperää koskevien yleistyksien vaikuttaa. Tällaisten rakenteiden tunnistamisesta on kyse, ei siitä, että halutaan syyttää muita. Eikö olisi kaikkien etu, ettei tällaista tapahtuisi? Tämä tapaus ei ole mitään avointa rotuvihaa ja sitä ei sellaiseksi väitettykään. Kyse on pinnan alla olevista ennakkoasenteista, joilla ei välttämättä tarkoiteta mitään pahaa mutta jotka silti vaikuttavat niin, että asenteita kannattaisi tarkistaa.

Jos joku kantasuomalainen kokee saman, niin siitäkin pitää puhua.  Ennen vanhempien sosiaaliluokka saattoi vaikuttaa samalla tavalla, ja suomalaisen yhteiskunnan edistyksellisenä piirteenä pidetään nykyisin sitä, että luokkaerojen vaikutus on vähentynyt. Entä jos vähän koulutettujen suomalaisvanhempien lapsia toistuvasti kehotettaisiin "pysymään lestissään", jos he haluaisivat opiskella enemmän? Moitittaisiinko heitä "muiden syyllistämisestä", jos he valittaisivat asiasta?

Millä ihmeen tavalla halu opiskella toivomalleen alalle on sitä, että "pakolainen haluaa kaiken itselleen heti", vaikka kantasuomalainenkaan ei saa? Kenen etu on mennä välivaiheiden kautta, jos hän voisi mennä suoraankin, oli syntyperä mikä tahansa? Ei lääkärin opinnoissa anneta kuitenkaan helpotuksia syntyperän perusteella.

Ihmettelen suomalaisten itsetunnon heikkoutta. Jos joku kertoo rasismikokemuksiaan, on kuoro aina toistamassa, kuinka Suomessa ei ole rasismia, ja jos on, niin siihen ei saisi reagoida ja meitä ei ainakaan saa syyttää rasismin vaikutuksista. Kukahan tässä syyttää muita? Suomalaisten ei tarvitse parantaa tapojaan ikinä missään. Rasismikin on aina vain "niiden" omaa syytä. Helpointa olisi, jos jokainen hoitaisi oman osansa ja kohtelisi oikeasti kaikkia ihmisiä tasavertaisesti.

Uuno

Minäkin haaveilin yläasteella diplomi-insinöörin urasta. Mutta kun opinto-ohjaaja näki todistuksen keskiarvon, niin hän kehotti opiskelemaan auto-mekaanikoksi. Olisikohan ollut sama opinto-ohjaaja?

Minni hiiri

Oho pitkästä aikaa vanha klassinen "koulukiusaaja on täysin oikeutettu kiusaamaan kun kerran kiusattu on omalla toiminnallaan aiheuttanut kiusaamisen."-argumentti! (Viittaan siis ylläolevaan "...lietsoo valtaväestön negatoivista suhtautumista"-mielikuvituksen tuotteeseen.)

m

Useimmissa maailman maissa opiskelu ei ole mahdollista köyhien vanhempien lapsille. Silloin yleensä haaveillaan lääkärin ja lentäjän ammateista, koska kuvitellaan että opiskelu on vaan rahasta kiinni. Suomessa raha, tai sen puute, ei ole este opiskelulle. Tosiasia on kuitenkin se, että vain pieni osa kansasta on tarpeeksi lahjakkaita lääkärin opintoihin. Tämän jutun perusteella tytöltä ei ainakaan puutu tahtoa ja itseluottamusta, joten uupuikohan jollain muulla alueella.

mennentullen

Re: HeikkiE. Joo, ja minulle on myös ehdoteltu yhtä sun toista kadulla, vaikka olenkin ihan pesunkestävä, suomalainen taikinanaama. Varsinkin tummat pojat ovat ehdotelleet, joten en kiistä rasismia.

voi voi

En epäile, ettei Maryam ole kokenut rasismia Suomessa. Mutta tässä artikettelissa laitetaan kaikki vastoinkäymiset rasismin piikkiin. Se on väärin. Maryam (tai toimittaja) tekee tässä juuri sen, mitä Maryam ei halua, eli lokeroida ihmisiä.  Itsetunto ei yläaste-ikäisellä ole välttämättä kovin hyvä. Jokainen siinä iässä varmaan loukkaantuu toisten sanoista; kavereiden, vanhempien tai opettajien.  Suomessa voi kuka tahansa opiskella mitä tahansa, kykyjensä ja tahdon mukaan.  Naurettavaa ja rasistista syytää Suomalaisia siitä, että hän ei opiskellut lääkäriksi. Varsinkin, kun se tärkein tuki, eli vanhemmat tukivat ajatusta.  En tiedä, mikä tämän artikkelin tarkoitus oli, mutta näin kritiikittömästi kirjoitettuna se lähinnä tekee juopaa suomalaisten ja  somalialaisten väliin. Somalithan eivät tunnetusti kovin hyvin ole sopeutunut Suomeen.  Sekin johtuu varmaan vain suomalaisista?   Kaikki ei näin tee, mutta nämä ovat lisääntyneet huomattavasti. 

Kaikkea hyvää ja avarakatseisuutta .

blablabla

Älä erehdy luulemaan, että "sinä" olisi millään tavoin tai missään yhteydessä sama kuin "kaikki". Se ei ole läheskään edes sitä äärikliseistä "90 % kansasta", jolla tietyt ihmiset jatkuvasti yrittävät huijata itseään tuodessaan esiin omia mielipiteitään. Sinä voit puhua yksinomaan omasta puolestasi, joten ole ystävällinen äläkä käytä omien mielipiteidesi yhteydessä sanaa "kaikki". Tuo nimittäin on ainoastaan sinun mielipiteesi, ei mikään yleinen mielipide -  eikä varsinkaan mikään fakta.

No ny

Mihin perustat väitteesi? Se ettei aasialaisia näy mediassa kertomassa rasistisista kokemuksista, ei välttämättä tarkoita ettei niitä olisi. Kuinka monta menestynyttä aasialaista tiedät yhteiskunnassamme; yrittäjiä, päättäjiä, urheilijoita, taiteilijoita?

Hevimörkö

Miten koskaan ei puhuta siitä rasismista, mitä varsinkin suomalaiset nuoret kokevat koulussa?  Itse muistan kuinka yläkoulussa pitkätukkaisena ja silmälasipäisenä miehenä sain kuulla yhtä jos toista kommenttia käytävällä(maahanmuuttajilta). Minulle on huudettu seppoa (mikä olisi varmasti rasistista jos kutsuisin kaikkia maahanmuuttajia Mohammedeiksi.) Olen ollut  Hevari/Rokkari/Rock Rock, Ari Koivunen, Lordi, Nörtti ja vaikka mitä. Olen myös saanut kuulla "saavani päähän" kun olen esimerkiksi sanonut maahanmuuttajataustaiselle "ole hiljaa", kun melkein huusi käytävällä.  Miten se on aina normaalia tai nuorten pilailua kun maahanmuuttaja hakuu suomalaista, mutta rasismia kun tilanne on päinvastainen?  Sen verran vielä, että en ole rasisti. Olen vain miettinyt asiaa pitkään.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat