Vitsiniekka

Parhaimmillaan vitsi naurattaa eikä loukkaa ketään. Aina näin ei kuitenkaan ole. Siksi myös mediassa keskustellaan vitsailun rajoista. Stand up -koomikoista jotkut kokevat, että Cancel-kulttuuri voi tuhota komedian. Jotkut taas kokevat, että se parantaa sitä.

"Se että olet loukkaantunut, ei tarkoita, että olet oikeassa." - Ricky Gervais

Kuten Charlie Hebdon tapaus osoitti, jossa parodia kohdistui muslimeihin, väkivalta ei ole koskaan oikeutettua. Se, että joku loukkaantuu vitsin takia, ei ole oikeus toteuttaa väkivaltaa. Ei ainakaan länsimaisen oikeusvaltiokäsityksen perusteella.

Länsimaissa tosin on paljon tabuja vitseissä, joita kaikki eivät suvaitse tai näe hyvänä ideana. Tällaisia ovat mustiin kohdistuneet vitsit, jotka nojaavat huumorillaan rasismiin ja vihjailevat ihmisarvon heikentymiseen. Etenkin Black Lives Matter liikkeen jälkeisessä maailmassa ilmiötä ja aihepiiriä moni koomikko saattaa jopa vältellä sen arkaluonteisuuden takia. Esimerkiksi Kanye West joutui otsikoihin pidettyään paitaa päällään, jossa luki "White Lives Matter".

Missä menee hyvän maun raja vitseissä?

Siinä missä rasismi voi olla hyvän maun vastaista, rajoja ei ole haluttu perinteisesti vetää muihin väestöryhmiin. Aasialaiset ovat vitseissä huonoja kuskeja, blondi-vitseissä naiset ovat vitseissä tyhmiä. Katoliset papit.. no, tiedätte kyllä mistä he vitseissä aina tykkäävät.

Stereotypiat ovatkin vitseissä kantava voima. Tosin siihenkin liittyy varovaisuutta.

Romanivitsiä kertoessa moni katsookin ympärilleen julkisesti.

Miten määritellään hyvä stereotypinen vitsi joka ei loukkaa?

Aihetta on tutkittu myös pro gradussa. Pro gradussa todetaan esimerkiksi, että laihialaiset kertovat itse laihialaisvitsejä. Onko hyvän vitsin tunnusmerkki se, että siitä kertoo vitsin kohteeksi joutunut ryhmäkin?

Anoppivitsit saattavat olla myös vitsien klassikoita. Anoppivitsejä kertomalla saatat vahvistaa stereotypiaa, vaikka et kannata sitä, kertoo Helsingin Sanomat. Appiukkoihin liittyvää vitsityyppiä ei tosin ole olemassa. Mistä tämä mielestäsi johtuu?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Vierailija

Lisäisin listaan vielä kohdan.

Keitä vitsien kertominen sosiaalisessa mediassa loukkaa?

Ensinnäkin, sosiaalinen media on erittäin nopea ja laaja viestintäkanava, joten vitsi voi leviä nopeasti ja saavuttaa monia ihmisiä. Tämä voi johtaa siihen, että vitsi saattaa loukata tai satuttaa ihmisiä, jotka eivät ole ajatelleet sitä samalla tavalla kuin vitsinkertoja.

Toiseksi, sosiaalisessa mediassa on vaikeaa tarkistaa vitsin alkuperää ja varmistaa, että se ei ole plagioitu. Tämä voi johtaa tilanteisiin, joissa vitsi saattaa loukata tai satuttaa ihmisiä, jotka ovat alkuperäinen vitsin kirjoittaja.

Kolmanneksi, sosiaalisessa mediassa on vaikeaa arvioida vitsin sopivuutta eri yleisöille. Vitsi, joka saattaa olla sopiva yhdelle yleisölle, saattaa loukata tai satuttaa toista yleisöä. Esimerkiksi Suomessa ruotsalaisvitsit ovat suosittuja, mutta samalla ne loukkaavat myös suurta osaa suomalaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat