Vierailija

Sähkön hinta on epäilemättä noussut merkittävästi viime kuukausina, eikä kukaan varmaankaan kaipaa sitä, että se on noussut dramaattisesti useiden edeltävien kuukausien aikana. Sähkön hinta on nimittäin noussut aivan kohtuuttomiin lukemiin, sillä se on nyt kalliimpaa kuin vuosikymmeniin, ja pörssihinnat tuntuvat heiluvan hurjasti.

Monet ihmiset saattavat kuitenkin edelleen olla ymmällään siitä, miksi miksi sähkö on niin kallista ja miten perhe tai pieni kotitalous voisi pienentää sähkölaskuaan. Monet myös uskovat, että he eivät voi tehdä asialle mitään, mutta tämä ei mielestäni pidä paikkaansa.

Mistä sähkön hinta oikein muodostuu?
Sähkön hinta kuluttajille määräytyy monien tekijöiden perusteella. Suurin osa kustannuksista on itse asiassa hankintakustannuksia, joita sähköyhtiöt maksavat ostaessaan sähköä Pohjoismaiden ja Baltian yhteismarkkinoilta. Näihin hankintakustannuksiin puolestaan vaikuttavat erilaiset tuotannolliset tekijät.

Sähkön hinnannousulle on esitetty monia selityksiä, joista yksi on ollut sota ja Venäjän sähkö- ja kaasutoimitusten katkaiseminen. Tämä voi olla totta, mutta se ei selitä kaikkea. Muita syitä on myös viime kesän sateettomuus, joka vaikutti vesivoiman tuotantoon, koska sade on välttämätöntä sähköä tuottavien koneiden pyörittämiseksi.

Lisäksi tarpeellisten polttoaineiden puute sekä muutokset päästöoikeuksien hinnoissa muokkaavat osaltaan myytävän sähkön hintaa. Ja on sanomattakin selvää että kysyntä ja tarjonta vaikuttavat asiaan myös, mikä selittää esimerkiksi pörssisähkön osalta pörssikurssien voimakasta heilahtelua.

On vaikea sanoa, mikä on sähkön hinta tulevaisuudessa. Se voi jatkaa nousuaan tai laskea - kuka tietää. Toistaiseksi näyttää siltä, että hinnat voivat heilua melko rajusti.

Sodan vaikutukset selviävät kokonaisuudessaan vasta ensi talvena, kun sähkönkulutuksemme kasvaa. Jotkut ihmiset saattavat jo nyt olla huolissaan siitä, tuleeko säännöstelyä, mutta onneksi meidän ei tarvitse pelätä sitä vielä.

Miten sähkössä voisi sitten säästää?
Vaikka sinusta saattaa tuntua siltä, että olet lukenut kaikki sähkölaskuun liittyvät säästövinkit, on vielä keinoja, joilla voit pienentää kuukausittain maksamaasi summaa. Ensimmäinen askel on etsiä säännöllisesti uusia sähkösopimuksia.

Vähennä saunan, kylpyhuoneen lattian ja yleistä lämmitystä sekä kesällä lisää ilmastointia. Jo lattia- tai huonelämmityksen alentaminen 1-2 asteella voi säästää paljon rahaa mukavuudesta tinkimättä. Pyykit voi myös pestä alhaisemmassa lämpötilassa, yleensä 30-40 asteen välillä. Kuten huomaat, on olemassa useita kokeilemisen arvoisia keinoja sähkön säästämiseen. Ei kannata siis luovuttaa.

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat