Monella perhe-elämää aloittaville tulee yllätyksenä alati kasvavat kuukausittaiset kulut. Perheen perustamisen alkuaikoina aloitetaan yleensä oman asunnon hankinta, johon saa kuukausittain uppoamaan suuren summan rahaa. Samaan aikaan kasvaa myös yleensä perhe, kun ensimmäiset lapset tulevat osaksi ruokakuntaa.
Perheen kasvaminen kasvattaa myös kuluja. Auton hankintaan joutuu laittamaan hieman enemmän rahaa, jotta saadaan isompi vanhan tilalle ja samalla lapsille joudutaan hankkimaan ikäkauteen kuuluvia tärkeitä hankintoja. Niin sanottujen pakollisten kulujen osuus on siis perheissä todella suuri. Mutta millä keinoin perheessä voitaisiin tässäkin elämänvaiheessa säästää?
Monissa perheissä säästämiseen kuuluu sijoittaminen. Sen aloittamisessa käydään joskus tiukkaakin vääntöä siitä, avataanko osakesäästötili vai arvo-osuustili. Säästämiseen ja sijoittamiseen on kuitenkin muitakin keinoja.

Laske menosi
Rahan säästämisessä yksi tärkeimmistä asioista, mitä tulee tehdä, on inventoida kaikki menot. On päivänselvää, että liikkumiseen tai syömiseen menee kuukausittain tietty määrä rahaa ja näistä voi olla haastavaa säästää. Kuitenkin ruoanlaitossakin voi tarkastella raaka-aineiden hintoja ja pyrkiä löytämään vaihtoehtoja, joista saman ruoan voisi tehdä hieman halvemmalla.
Pakollisiakin kuluja on erittäin hyödyllistä, ja jopa pakollista, kilpailuttaa tasaisin väliajoin. Sähkö-, puhelin- ja internetliittymät alkavat olla tänä päivänä pakollisia jokaisessa kodissa, mutta eri palveluntarjoajin välillä voi olla suuriakin hintaeroja. Näissä pakollisissa kuluissa menot kannattaa inventoida ja pyytää tarjouksia nykyisen palveluntarjoajan kilpailijoilta. Säästöt voivat olla kuukausitasolla hyvinkin merkittäviä.
Tänä päivänä kuluttajille on tarjolla myös monia viihdepalveluita, jotka voivat yksittäin olla verrattain edullisia. Esimerkiksi suoratoistopalvelu, joka maksaa noin 10 euroa kuukaudessa, ei todellakaan ole kallis investointi sen sisältämään sisältöön nähden. Kuitenkin, jos näitä suoratoistoja kertyy maksettavaksi paljon, voi niihin palaa merkittäviä summia.
Monessa kuukausittaisessa maksussa onkin syytä tarkastella, että onko palvelun kuluttaminen suhteessa siihen käytettyyn rahaan. Jos ei, voi siitä olla kannattavaa luopua. Tämä vinkki pätee kattavasti niin suoratoistopalveluihin, mutta myös esimerkiksi harrastuksiin.

Säästäminen ei tarkoita elämänlaadun pudottamista
Säästäminen on perheissä hyvin yleinen puheenaihe ja jossain määrin se on saanut hieman demonin aseman. Säästäminen nähdään elämänlaadun heikentäjänä, sillä monesti se tarkoittaa jostain karsimista.
Säästäminen on kuitenkin asia, joka voi tuottaa hyvin paljon mielihyvää sen onnistuessa. Perheissä säästämisestä kannattaakin tehdä perheen yhteinen haaste, josta puhutaan kotona paljon. Säästäväisen elämäntavan opettaminen myös lapsille jo pienestä pitäen, on myös hyvä tapa saada säästämisestä yhteinen harrastus.
Säästäminen myös vaikuttaa ihmisten mielialaan. Säästämistä harrastavat ihmiset kokevat enemmän onnellisuutta arjessaan, koska yllättävät menot eivät aiheuta niin suurta stressiä. Säästöt tuovatkin vapautta elää oman näköistä elämää ja ne mahdollistaa sijoittamisen aloittamisen.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat