Olisi varmasti helppoa ajatella, että maailmalla pian kaksi vuotta vallinneet poikkeusolot olisivat vaikuttaneet asuntokauppaan negatiivisesti, mutta oikeasti totuus näyttää olevan päinvastainen. Esimerkiksi viime vuonna yleistrendi koko Suomessa oli se, että keskimäärin asuntojen hinnat nousivat ja myyntiajat lyhenivät. Kehitys on jatkunut positiivisena jo kaksi vuotta, joten ensimmäinenkään pandemiavuosi ei myyntiä jarruttanut, päinvastoin. Viime vuonna asuntokauppoja rekisteröitiin yli 85 000 kappaletta, josta kasvua on peräti 10 000 asuntokauppaa verrattuna edellisvuoteen.

Hyvän asuntokauppakehityksen ennustetaan jatkuvan myös tänä vuonna, joten nyt on erinomaisen hyvä aika lähteä pohtimaan oman asunnon myyntiä. Mitä asunnon myynnin suunnittelussa kannattaisi sitten ottaa huomioon? Me listasimme kolme asiaa, jotka varmasti auttavat sinua parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pääsemisessä.

1) Hinnoittele asuntosi oikein

Asuntokaupassa on menossa jopa niin hyvä vaihe, että monet kiinnostavat kohteet myydään jopa pyyntihintaa korkeammalla hinnalla. Järkevä hinnoittelu on kuitenkin aidosti tärkeä asia asuntokaupan onnistumisen kannalta. Tunteilu asunnon hinnoittelussa kannattaa unohtaa, sillä ylihintaiset asunnot menevät huonommin kaupaksi. Parhaimpaan tulokseen hinnoittelun kanssa pääset, kun pyydät asunnostasi arvion useammalta välitysliikkeeltä. Välitysliikkeet kannattaakin kilpailuttaa. Kilpailuttamalla saat paitsi parhaan näkemyksen asuntosi hinnasta, voit myös säästää selvää rahaa kun välityspalkkio tulee kysymykseen.

2) Asunto kuntoon ennen myyntiä

Asunnon myynnissä tärkeää on myös se, miltä asuntosi näyttää sekä netissä että oikeassa maailmassa. Asuntoilmoitusta varten kannattaa käyttää ammattitaitoista valokuvaajaa ja nykyisin asunnoista kuvataan yhä useammin myös liikkuvaa kuvaa. Ennen kuvien ja videoiden ottamista asunto kannattaa stailata vähintäänkin kevyesti. Tällaisia toimia on esimerkiksi ylimääräisten tavaroiden karsiminen ja kodin yleisilmeen siistiminen.

Koko kodin remontoiminen asunnon myyntiä varten ei ole välttämättä järkevää. Silti suurimmat puutteet asunnossa on kuitenkin syytä korjata. Isommista remonteista kannattaa keskustella vaikkapa välittäjän kanssa suoraan. Välittäjä osaa antaa parhaan näkemyksen siitä, mitä kannattaa korjata ennen myyntiä ja mitä ei.

3) Varaudu nopeisiin kauppoihin

Asuntokaupan rytmi on muuttunut entistä nopeatempoisemmaksi eli sinunkin kannattaa varautua nopeisiin kauppoihin. Aiemmin ideaalimaailmassa tilanne saattoi olla sellainen, että ensin etsittiin uusi asunto ja vasta tämän jälkeen laitettiin vanha asunto myyntiin. Nykyisin aivan mahdollinen tilanne voi olla se, että oma asunto menee kaupaksi jo ennen ennen uuden asunnon löytymistä. Muutenkin asuntokaupassa kannattaa pysyä rentona ja mahdollisimman joustavana: tilanteet elävät nopeasti ja muuttuvat samaan tahtiin.

Asuntokauppa on monessa mielessä todella jännittävä tilanne, onhan kyseessä usein ihmisen elämän talouden suurin ratkaisu. Asunnon myymiseen liittyy antamiemme vinkkien lisäksi runsaasti muistettavia asioita ja esimerkiksi myymiseen liittyvät paperiasiat, samoin kuin kaupan vastuuseen liittyvät kuviot ovat todella tärkeitä seikkoja. Erityisesti asunnon myyminen itse vaatii huomattavan paljon perehtymistä paperisotaan, jotta ylimääräisiltä sotkuilta vältytään. Ammattitaitoisen välittäjän hyödyntäminen helpottaa paperi- ja sopimusasioissa huomattavasti.

Kaikkein tärkein vinkki asuntokauppaan on kuitenkin rauhallisuus ja joustavuus. Kun pidät nämä asiat mielessä, sujuvat kaupat varmasti ilman suurempia yllätyksiä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat