Joulu on yksi perinteisimpiä juhlia, mitä Suomessa vietetään. Joulu on perhejuhla, jolloin perheet kokoontuvat yhteen ja viettävät aikaa yhdessä monin erilaisin tavoin. Perinteisesti Suomessa joulu koetaan rauhoittumisen juhlaksi kaiken hälinän keskellä ja siihen kuuluvat niin jouluruoat kuin joulusauna sekä useissa kodeissa myös Lumiukko -elokuva. Joulun odotusta tuovat myös joulukalenterit, joita on erilaisia ja kaiken ikäisille.

Ensimmäiset joulukoristeet sekä joulusuklaat ovat ilmestyneet kauppoihin jo lokakuun alkupuolella. Myös joululahjojen hankinta on aloitettu hyvissä ajoin. Monissa kodeissa lokakuusta alkaa kiireinen aika, kun jouluun valmistaudutaan ja lahjoja hankitaan. Kiire kasvaa mitä lähemmäs joulua päästään, kunnes jouluaattona rauhoitutaan.

Joulukoristeet ja joulun laittaminen

Kun illat alkavat pimenemään, alkavat erilaiset valot löytää tiensä pihoille ja parvekkeille. Samalla myös koristelu alkaa ja monet ihmiset alkavat perehtymään joulukoristeisiin, joihin haetaan inspiraatioita eri puolilta internetiä sekä lehdistä ja kerhoista. Monet askarteluliikkeet myyvät hyvin paljon jouluaiheisia tarvikkeita, joten koristeita pääsee helposti tekemään itse.

Koristeita valmistetaan yhdessä tai perheen kanssa. Monissa perheissä on myös perinteisiä koristeita, joita esimerkiksi perheenjäsenet ovat aikoinaan tehneet. Monilla suomalaisilla joulukoristeisiin liittyy perinteitä ja ne ovat iso osa muistoja menneiltä vuosilta. Joulun laittaminen valmiiksi onkin monille niin mukavaa ajanviettoa, esteettistä nautintoa kuin muistelun aikaa.

Perinteinen suomalainen jouluaatto

Perinteisesti joulun vietto aloitetaan aamulla jo. Perheet odottavat joululahjoja ja suuressa osassa kodeista joulupukki vierailee lahjat tuomassa. Useat perheen jäsenet odottavat joulupukin tuloa innolla ja yleensä malttamattomina. Joulupukin saapuminen ja lahjojen jakaminen onkin yksi päivän kohokohtia, jolloin joulupukille lauletaan ja joulupukki saattaa itsekin kertoa erilaisia tarinoita samalla kun jakaa lahjoja.

Varmasti erilaiset konsolipelit ja nettipelit, kuten Rizkistä löytyvät, houkuttelevat pelaamaan, mutta yleensä jouluaatto pyhitetään perheen kanssa olemiselle. Näin ollen ihmiset unohtavat puhelimensa sekä muut laitteet ja keskittyvät yhdessä oloon, jouluruokiin sekä joulusaunaan. Joulusauna on iso osa monien perheiden joulun rutiinia ja se on joko heti aamupäivällä tai vasta illalla. Usein mukana joulusaunassa on myös vihta, jolla puhdistaudutaan kunnolla.

Monissa perheissä avataan lahjat yhdessä ja sen jälkeen katsotaan, että mitä kaikki ovat saaneet lahjoiksi. Monesti perheet pelaavat yhdessä esimerkiksi lautapelejä, joita ovat saaneet lahjaksi tai katselevat elokuvia. On hyvin yleistä, että jouluaattona valvotaan myöhään ja nautitaan mahdollisimman pitkään yhdessä olosta.

Joulussa on omat perinteensä

Monissa kodeissa joulua juhlitaan hyvin erilaisin tavoin, vaikka pääpiirteet ovatkin usein samat. Joulun juhlintaan kuuluu yleensä joulukuusi, joka voi olla aito tai tekokuusi. Kuusi voi myös olla sisällä tai ulkona. Joululaulut kuuluvat myös osana joulua, mutta toisissa kodeissa laulaen ja toisissa kuunnellen niitä.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää joulua, eikä toisen joulu ole sen aidompi kuin toisen. Joulun viettoon vaikuttavat paljon perinteet, alue jolla asutaan sekä perheen koko. Joulun vietossa tärkeintä on yhdessäolo sekä mahdollisuus rauhoittua ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä. Joulun laittaminen sekä joulun vietto ovat vuoden tärkeimmät asiat monissa kodeissa. Ja jokaisessa kodissa joulun tulee olla oman näköisensä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat