Pukeutuminen tuottaa usein ylimääräistä stressiä, kun pitäisi tilanteesta riippuen olla siisti ja edustava, mutta samaan aikaan asusteen tulisi tuoda persoonaa esiin ja tuntea kantajansa olo mukavaksi. Kun pukukoodit ottaa haltuun, vaihtuu tutut tunteet - valmistautumispaine ja stressi - innokkuuteen ja itsevarmuuteen. Valmistautumista helpottaa, jos kutsussa on ilmoitettu pukukoodi. Nykyään on tosin muotia laittaa rennomman tilaisuuden kutsuun vain maininta “pukukoodi vapaa”. Ehkä kutsuja haluaa antaa viestin tilaisuuden rennosta ilmapiiristä. Tällöin pukeutuminen on todella täysin vapaata, mutta suotavaa on silti kunnioittaa tilaisuuden luonnetta ja valita päällensä jotain etikettiin sopivaa. Kyseessä on peruskohteliaisuus. Katsotaanpas suuntaviivoja ja käydään läpi yleisimmät koodit. Seuraavat viisi pukukoodia ovat useimmiten tilaisuuksien kutsuissa käytetyt, eikä niiden sisäistäminen vaadi ydinfysiikkaa.

Formal/Tumma puku

Pettämätön perusasuste juhlaan kuin juhlaan on tumma puku. Miehillä juhlava ja hillitty puku ja solmio, sekä mustat kengät. Naisilla iltapuku, jonka mitoilla ei ole ohjeistusta, kunhan se on tyylikäs. Ei saa paljastaa liikaa, eikä laahus ole myöskään sallittu. Arvokkuutta voi korostaa myös koruilla ja kampauksella.

Smart Casual

Tämä koodi on helppo, etenkin miehille - jätä solmio kotiin. Periaatteessa tumma pukukin ilman solmiota voi tulla kyseessä, tosin hieman juhlavampiin tilaisuuksiin. Yleisesti päälle laitetaan suorat housut tai siistit farkut, kauluspaita, myös siisti teepaita käy ja pikkutakki. Naisilla asun tulee olla siisti, muttei liian pramea eikä juhlava. Esimerkiksi jakkupuku käy hyvin. Smart casual on tyyli, mikä sopii niin terassille tai pikkujouluihin, kuin rulettipöytäänkin, sillä myös parhaat kasinot odottavat asiakkailtaan tyylikästä pukeutumista.

Business Casual

Työasuna business casual on hillitympi ja siistimpi kuin smart casual mutta rennompi, kuin business formal. Rennoimmasta päästä neulepaidat ja chinot ovat yleisiä, mutta edustustilaisuuksissa pidetään myös kauluspaitoja ja suoria housuja. Naisilla voi nähdä esimerkiksi siistit neuletakit ja menot, kun koodina on business casual.

Business Formal

Business Formal ja Business Casual ovat liki pitäen samanlaisia. Kuvauskin jo kertoo, että kyseessä on formaali työasu. Business formal juonnetaan koodista tumma puku, eli Formal. Miehillä yhtenäinen puku ja siisti solmio ajavat asian. Tärkeää on myös muistaa, että kyseessä on se formaalimpi versio työasusta, joten räikeät paidat on syytä jättää kaappiin. Naisilla Business Formal antaa enemmän valinnanvaraa. Housut tai hame kummatkin käy hyvin, kunhan ne yhdistetään sopivaan yläosaan - hyvin yleisesti bleiseriin tai toppiin.

Cocktail

Jos kutsussa lukee pukukoodina cocktail, se tarkoittaa epävirallisia ja kevyempiä tilaisuuksia. Usein naiset pukeutuvat cocktail-juhliin pikkumustaan ja avokkaisiin. Miehillä sen sijaan käy kaikki arkenakin käytetty, mutta sieltä juhlavammasta päästä. Varma valinta on kauluspaita ja miksei vaikka se kaapin räikein solmio.

Frakki

Frakki eli White Tie on jäykin pukukoodi. Miehille siis frakki ja naisille juhlallinen iltapuku ajaa asian.

Smokki

Smokkia kutsutaan kansainvälisesti nimellä Black Tie. Smokkiin pätee sama sääntö, kuin frakkiin, eli smokki päälle. Smokkisääntöön kuuluu vielä lisäksi aikarajaus. Smokkia ei tule koskaan käyttää ennen kello 17:00.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat