miettinyt, tai katsonut sen mahdollisuuksia? Vielä muutamia vuosia sitten ainoa keino sijoittaa osakkeisiin oli mennä omaan pankkiin keskustelemaan ja tekemään sijoitussopimus, mutta nykyään voit edetä helposti ilman pankkia mukana. Netissä paljon erilaisia mahdollisuuksia, entä jos yhdistät oman harrastuksen ja osakesijoittamine – siis jopa muodin alalla?
Osta osakkeita kuitenkin aina oma riskitasosi muistaen, ja sijoita vain sen verran rahaa kuin voit pahimmassa tapauksessa menettää. Useimmiten kyllä pidemmällä aikavälillä osakesijoittaminen on tuottavaa, varsinkin jos ostat osakkeita eri hetkinä, eli teet ajallista hajauttamista. Toisaalla myös pitäisi ostaa useampaa osaketta, jotta tuli tehtyä myös kohdehajautusta, ja lisäksi olla varaa laittaa sen verran osakemarkkinoille, että pienet kaupankäyntikulut eivät veisi sitä mahdollista muutaman prosentin vuosi tuottoa. Harvoin nimittäin eteen osuu Teslan tyylisiä jättipottiosakkeita, joilla on saatu jopa satojen prosenttien voittoja aikaiseksi oikea aikaisella ostamisella.
Jos sitten ajatellaan esimerkiksi muodin markkinoita, niin viime vuonna saksalaisen verkkokauppa Zalandon myyynti nousi 34 % ja digitaalisen kaupan ennustetaan kasvavan edelleen tulevien vuosien aikana Euroopassa, joten sijoittaminen Zalandon tyyppisiin kohteisiin voisi nyt olla paikallaan. Toisaalta nykyaikana kun netistä voit hankkia itsellesi sijoitustilin, jota kautta voit sijoittaa myös USA:n pörsseihin, voi sieltä löytyä oikeasta mielenkiintoisia muotiosakkeita vaateteollisuudesta. Esimerkiksi Ralph Lauren Corporation on yksi USA:n parhaista potentiaalisista vaatealan kasvuyrityksistä. Sen osake on noussut syyskuusta yli 54 %!
Esimerkiksi Nordnet on paikka, joka sekä tarjoaa tietoa, uutisia, että myös mahdollisuuden suoriin sijoituksiin. Tarjolla olisi esimerkiksi Saksan pörssistä Adidaksen osakkeet, tai vaikkapa naapurimaastamme Ruotsista Hennes & Mauritz eli tuttavallisemmin H&M, tai miksei tyydy täysin kotimaisiin vaihtoehtoihin?
Esimerkiksi Marimekon osakekurssi on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut 661,15%, mutta vuoden 2020 alussa sen osakehinta tipahti 40 eurosta 22 euroon, kun se nyt on lähes 48 euroa! Osakemarkkinoilla pärjää joko pitkällä sijoitusaikavälillä, tai sitten tekemällä juuri oikean aikaisia pörssikauppoja.
Muoti ja sijoittaminen

Muotiin voi siis sijoittaa ansaintamielessä, tai vaikkapa sitten vain tukeakseen suomalaista tuotantoa, tai etsiäkseen oikeasti vastuullisia tuottajia ja sijoitusmahdollisuuksia. Se sitten, sijoitatko joka viikkoa vai teetkö sitä satunnaisesti, on sitten täysin oma päätös. Sijoittamisessa on aina omat riskinä, ja esimerkiksi tuo yllä oleva, jos ostit Marimekkoa 40 eurolla ja myit alamäen aikaan vaikka 25 eurolla, teit melkoisen tappion, mutta jos olisit uskonut brändiin, olisit jo nyt voitolla! Osakesäästäminen tai sijoittaminen ei sovi kaikille, mutta mielenkiintoista se ainakin on. Ja onhan joku laskenut, että jos suomalaiset käyttäisivät osakemarkkinoille yhtä paljon rahaa kuin lottoon, meillä olisi oikeasti kansainvälisen kokoluokan yrityksiä paljon enemmän kuin mitä niitä nyt on.

ManCave2020

  • ylös 0
  • alas 4

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat