Kun vuonna 1996 ostin buutsit Englannista, joita yhä vielä käytän, en miettinyt vastuullisuutta. Tein päätöksen tyyliseikkojen vuoksi ja koska kengät oli käsin tehty New Yorkissa. Nyttemmin olen huomannut, että nuo kengät ovat yhä vieläkin käytössä, kylläkin pari kertaa suutarilla käyneinä, eli tein aika vastuullisen ja kestävän ostospäätöksen. Mutta kuinka useasti olemme vastuullisia ostaessamme päivittäistavaroita tai vaatteita? Kuinka monella meistä löytyy vaatekaapista Aasiassa tai muualla halpamaassa tuotettuja vaatteita. Emme mieti niiden tekijöitä ostaessamme niitä alelaareista, joten olemmeko me syyllisiä, vai onko maailma vain tällainen?

Miksi esimerkiksi nettikasino on huonompi valinta kuin koko kansan nähtävillä oleva kaupan automaatti? Eikö rahapelaamisen nimenomaan pitäisi olla vain aikuisille saatavilla ja nähtävillä. Entä miksi linja-autopysäkeillä voidaan mainostaa viinejä, jos niitä ei kuitenkaan voi ostaa tavallisesta kaupasta?

Kertakäyttö tuotteet

Mistä meille oikeastaan tuli se Instagram maailma, missä nuoret tilaavat nettikaupoista vaatteet vain kuvatakseen kertaalleen itsensä ja laittaessaan vaatteet takaisin? Minne vastuullisuus ja yhteisöllisyys on kadonnut kokonaiskuvasta, miksi meistä on tullut entistä enemmän omaan napaamme tuijottajia?

Jokainen meistä voi tehdä omassa elämässään vastuullisia päätöksiä kohtuullisen helposti. Se, että rakentaa oman tyylinsä luontoa ja ympäristöä ajatellen ja yhteiskuntamme tulevaisuutta miettien, ei tarkoita, että se olisi kalliimpaa. Todennäköisesti monet brändituotteista, joista olet valmis maksamaan maltaita, tulevat Kiinasta – kun sen sijaan voisit ostaa vähemmän tunnetun merkin, joka on tehty Suomessa. Suomalainen valmistus on melkein loppunut vaatteissa juuri siitä syystä, että jostain syystä me suomalaiset emme osta suomalaisia tuotteita, vaan lähdemme helposti muualta tulevan tyylin ja trendien mukaan.

Mitä meidän tulisi tehdä, että seuraava sukupolvi alkaisi uudelleen ostaa suomalaista tuotantoa? Tai vieläkin enemmän, millä keinoilla saisimme tuotantoa takaisin Suomeen? Mikä olisi se sanoma, mikä rikkaille rahastoille ja sijoittajille tulisi kertoa, jotta usko suomalaisten omaan tyyliin olisi mahdollista, vaikka jo 2020-luvulla? Onko meidän ainoat tyylibrändit Marimekko, Iittala ja Vallila? Kuka enää muistaa Black Horsen tai suomalaiset farkut? Pukuja ei pidetä arkena, mutta tehdäänkö missään Suomessa enää arkipukeutumiseen vaatteita, vai tulevatko 99 % suomalaisten arkivaatteista ulkomailta?

Mieti tätä asiaa kun seuraavan kerran olet ostamassa, ja valittavissa on suomalainen vaihtoehto ja Kiinassa valmistettu halvempi vaihtoehto.

ManCave2020

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat