Tuoli on Vico Magistrettin vuonna 1981 suunnittelema Sinbad. Italialaisessa suunnittelussa Annaa kiehtovat epäsovinnaisuus, ilo ja liioittelu. Ruutumatto on lahja venäläiseltä isotädiltä.
Tuoli on Vico Magistrettin vuonna 1981 suunnittelema Sinbad. Italialaisessa suunnittelussa Annaa kiehtovat epäsovinnaisuus, ilo ja liioittelu. Ruutumatto on lahja venäläiseltä isotädiltä.

Kuvataiteilija Anna Tuorin kotona vaalitaan luovuutta, käsitöitä ja kirjoja. Ikkunalaudalla on paikka kasveille, jotka kukoistavat vähemmälläkin huolenpidolla.

1/ Sivujen siivittämä

Olen aina viettänyt aikaani paljon lukevien ihmisten kanssa. Se tuntuu turvalliselta ja tutulta. Kotona jokainen saa lukiessaan olla rauhassa ja omissa oloissaan. Lapsena lempikirjani oli Kalevala, jonka vein lelupäivänä myös päiväkotiin. Vaikka luemme nykyään paljon digitaalisesti, kotimme on silti täynnä kirjoja. Hyllymetreissä mitattuna niitä on yli sata metriä. Olen kiinnostunut kielestä ja lauseen rytmistä. Kirjat aiheuttavat hyvää ajattelun heittelyä. Kuluvana vuonna uppouduin muun muassa puolisoni Jyrki Lehtolan uusimpaan Tunteista-teokseen sekä Jukka Viikilän Taivaalliseen vastaanottoon. Usein somemaailma ja netin veto tuntuvat hajottavilta, kirjat puolestaan kokoavilta.

”Eeva-Leena Eklundin koira-teoksessa katsotaan kieroon. Se muistuttaa, että kaikessa on jotain kieroa”, Anna sanoo. Alexander Girardin Ottoman-rahi on puolison mielestä epäkätevä, Annan mielestä ei. Flosin Arco-valaisimen kummatkin hyväksyvät: Anna ulkoisista, puoliso toiminnallisista syistä.

2/ Paikoista paras

Puolisoni osti Ben af Schulténin 1960-luvun lopun sohvan aikoinaan huutokaupasta. Siinä oli kamala päällinen, joten verhoilimme sen uudestaan käsinpainetulla Jobs Gockenin kankaalla. Nyt sohvassa on kuusikymmentäluvun lopun tuntu. Ajan, jolloin porvarillisesta järjestyksestä otettiin askel kohti villimpää, vapautuneempaa ja oudompaa aikaa. Istun sohvalla usein viikonloppuisin, nautin viiniä ja juttelen ystävien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lasiteline on peritty vuosi sitten läheiseltä. Se odottaa tulevaisuutta, kun Anna ja hänen puolisonsa ovat eläkkeellä ja tissuttelevat pitkin päivää.

3/ Vihervaltakunta

Kävin vuosia sitten Stockmannin viherkasviosastolla tiedustelemassa, löytyisikö heiltä kasveja, jotka eivät vaatisi niin paljon hoitoa. Myyjän mielestä en arvostanut kasveja ja hän kieltäytyi myymästä niitä minulle. Tämä oli ihastuttava tilanne, koska myyjä suhtautui työhönsä niin intohimoisesti. Nykyään kodissamme on kasveja, jotka pysyvät hengissä, vaikka en muista hoitaa niitä säännöllisesti. Ikkunalaudalla on peikonlehti, palmu ja kaksi minulle tuntematonta, mutta kärsivällistä kasvia. Lisäksi ostan välillä kukkakimppuja ja kerään maljakkoon luonnonkukkia. En lakkaa ihmettelemästä kukkaniittyjä, koska kaikki värit sopivat siellä aina keskenään yhteen. Se on huumaavaa.

Asunnon ikkunoista avautuu tyypillinen töölöläinen sisäpiha. ”Kaupunginosan tietty muuttumattomuus tuntuu mukavalta ja sopivasti menneeltä. Ympäröivistä liikkeistä ja ravintoloista monet ovat olleet paikallaan yli 50 vuotta.”

4/ Luovuuden lumo

Lähellä kesäpaikkaamme Karjaalla on mielenterveysyhdistys Kaipparin ylläpitämä kirpputori ja kauppa, jossa on myynnissä käsitöitä. Olen ostanut sieltä pellavarättejä, villasukkia, paistinlastoja ja virkatun ananaksen, jonka sisään voi laittaa vessapaperirullan. Ihailen käsitöitä osaavia ihmisiä, koska koen, että kyseessä on katoava taito. Usein huomaan ajattelevani, että pelastan käsityöt hankkimalla ne kotiimme. Voisin katsoa loputtomasti, kuinka joku kirjoo tyynyä tai kutoo sukkaa. Käsityöt ovat osa luovuuden maailmaa, jossa olen itse huono.

Puinen U-taideteos on Jani Ruscican. Kustaa Saksin ryijy tuo kotiin lämpöä, iloa ja salaperäisyyttä. ”Vaikka minimalismi on tavoitteeni, tyylipuhtaus ei ole. Kodissa on hyvä olla vanhaa ja uutta, vahinkoja ja harkitsevaisuutta.”

5/ Taide vaalii aikaa

Useat teokset ovat päätyneet kotiimme vaihtokauppoina. Olen saanut kollegalta hänen työnsä ja antanut omani tilalle. Kaikkia taiteilijoita en ole edes tuntenut kunnolla. Olemme vain vaihtaneet töitä, kun jompikumpi on kysynyt. Teoksiin liittyy tarinoita ja muistoja. Esimerkiksi Jani Ruscican u-kirjaimen muotoinen U for Ultramarine -teos on kirjastohuoneessamme. Se muistuttaa kielen ja kirjaimien suhteesta. Lisäksi kotonamme on esillä tyttäreni tekemiä maalauksia ja keramiikkaa. Taideteokset kestävät aikaa kautena, joka ihailee kertakäyttökulttuuria. On ihmeellistä, kuinka sama teos herättää eri aikoina erilaisia ajatuksia.

Tanskalainen pöytä ja tuolit on hankittu parikymmentä vuotta sitten Hagelstamin huutokaupasta. Anna oli haaveillut tuoleista yläkouluikäisestä saakka. Niiden lempeä muoto viehätti.
 

Käsintehdyt aarteet ovat Karjaan Kaippari -kirpputorilta, joka toimii mielenterveyskuntoutujien hyväksi. Se on yksi Annan lempikaupoista.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 01/2022.

Fakta

Asukkaat: Kuvataiteilija Anna Tuori, 45, puoliso Jyrki Lehtola sekä kummankin tyttäret Dooris ja Selma.

Anna Tuori voitti Vuoden nuori taiteilija -palkinnon 2011, sai William Thuring -nimikkopalkinnon neljä vuotta myöhemmin. Teoksia nähty Suomessa ja ulkomailla muun muassa Sydneyn biennaalissa ja Sara Hildénin taidemuseossa. Kuratoi Glasshouse Helsinkiin tammikuussa avautuvaa taidenäyttelyä.

Koti: Reilun sadan neliön asunto 1920-luvulla rakennetussa talossa Helsingin Etu-Töölössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla