Tarkkaan harkitut sisustushankinnat kulkevat mukana kodista toiseen vielä vuosienkin jälkeen. Jos opiskelijan oma budjetti ei anna myöden, laadukkaat kodintarvikkeet ilahduttavat nuorta pänttääjää myös esimerkiksi tupaantuliaislahjoina.

 

 

1 Fiskarsin Classic-teräskattila on erinomainen jokapäiväiseen käyttöön ja sopii kaikille liesille, 5 l, 53,95 e, sokos.fi. 2 Norsborg-sohvassa on konepestävä irtopäällinen, 499 e, Ikea. 3 Opiskelijakin haluaa syödä hyvin! Viola Virtamon keittokirja, 19 e, Akateeminen kirjakauppa. 4 Kestävän Lisabo-työpöydän pinta on saarniviilua ja jalat massiivikoivua, 118 x 45 cm, 129 e, Ikea. 5 Suoralinjainen Bobby-työpöytävalaisin, 39 e, habitatfinland.fi. 6 Hauskasta emalimukista on mukava juoda aamukahvit, 12 e, cillas.fi. 7 Hayn selkeälinjainen About a Chair -työtuoli 329 e, finnishdesignshop.fi. 8 Laadukas Moccamaster-kahvinkeitin 179 e, gigantti.fi. 9 Himlan Ella-kylpypyyhe on ekologista puuvillaa, 70 x 140 cm, 43 e, ellos.fi. 10 Teema-aloituspakkaus sisältää erikokoisia lautasia ja kulhoja, 106 e/8 kpl, iittala.fi. 11 Electroluxin Ergorapido-varsi-imurissa on pitkäikäinen akku ja helposti irrotettava käsi-imuri, 99,90 e, verkkokauppa.com. 12 Pehmeät trikookankaiset Tasaraita-pussilakanat tuudittavat opiskelijan unten maille, 150 x 210 cm, 119 e, marimekko.com 13 Luomupuuvillainen Grid-pyykkikori 54 e, formverk.com.

Glorian Kodin Habitare-osaston suunnitteli lehden sisustustoimittaja Anna-Kaisa Melvas. Luca-sohvat ovat Interfacen.

Habitare 2017 on tummaa samettia, kirkkaita värejä, vaaleaa puuta ja rouheaa pellavaa – katso videolta upeat messutunnelmat!

 
Kuvaus ja editointi: Petti Jännäri

 

Parketti on pehmeä ja lämmin lattiamateriaali, joka oikein hoidettuna kestää aikaa.

1. Lattia talon tyylin mukaan

Parketti on yksi parhaista kodin lattiamateriaaleista. Jos parkettiin tulee kolhu, laadukkaan parketin voi hioa. Se ei kopise yhtä paljon kuin laminaatti ja on luonnonmateriaalina lämmin jalan alla. Oikein asennettuna ja huollettuna parketti kestää vuosikymmeniä.
Kalanruotoparketti on kasvattanut suosiotaan. Kuviota on käytetty useilla vuosikymmenillä, ja siksi se sopii monen aikakauden kotiin. Leveä lankkuparketti sopii niin ikään isoihin tiloihin. Mitä pienempi tila, sitä paremmin lattialle sopii pienikuvioinen parketti.

2.  Ajaton tammi

Jos haluat parketiltasi pitkää ikää, valitse kovaa kulutusta kestävä puulaji, kuten tammi, sekä parkettimalli, jossa on mahdollisimman paksu puun päälliosa. Tällöin se voidaan hioa jopa 3-5 kertaa.
Mattalakkapinta kestää hyvin kulutusta ja auringon uv-säteitä. Parketin sauvaisuus kertoo, kuinka monta rinnakkaista puusälettä yhdessä parkettilaudassa on. 1990-luvulla suosittiin kolmisauvaista ja nyt hyvin leveitä yksisäleisiä lankkuparketteja. Ajaton vaihtoehto olisi jotakin näiden väliltä. Suosikkini on Timberwisen Classic-malliston tamminen, harjattu ja mattalakattu lankkuparketti.

3. Harjattu pinta

Lakattu pinta on kestävä ja estää melko hyvin puun kellastumista, mutta puun tuntu häviää hieman lakkakerroksen alle. Vahattu ja öljytty pinta jättää puun tunnun, mutta on pintana herkempi kulumiselle, ja käsittelyt tulee toistaa tietyin väliajoin.
Pintoja käsitellään myös mekaanisesti, esimerkiksi harjattu pinta tarkoittaa sitä, että puun pinta on harjattu kovalla harjalla, joka nostaa puun syyt näkyviin.

4. Lemmikeille lakattua

Lemmikkiperheissä lakattu parketti on kestävin vaihtoehto. Mattapintainen lattia on armoton: lika näkyy.
Kannattaa aina tarkistaa voiko tietyn mallin kanssa käyttää lattialämmitystä, esimerkiksi vaahtera ja pyökki kestävät sitä huonosti. Jotkut parkettimallit täytyy liimata lattiaan, ja se lisää kustannuksia.

5. Tummaa kohti

Tulossa on tumma lattiatrendi. Uusissa lattiamalleissa on käsityön tuntu. Perinteisesti lattiaan liimattua kalanruotoparkettia saa nyt lukkopontillisena ja kelluvana. Leveä lankkuparketti on edelleen suosittu, mutta nyt jopa kasari-inhokista, mosaiikkiparketista, on tullut kiinnostavia uusia kokoja ja sävyjä.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 6/2017.