Makuuhuoneen seinien värisävy on rauhoittava salvianvihreä. Sängyn päällä on Tipukonvehtin villapeite. Tyynyt ovat Mokosta ja valaisimet Habitatin. Kulmapöytä on löytö kirpputorilta. Koska talossa ei ollut vaatekaappeja, makuuhuoneen perälle päätettiin rakentaa vaatehuone.
Makuuhuoneen seinien värisävy on rauhoittava salvianvihreä. Sängyn päällä on Tipukonvehtin villapeite. Tyynyt ovat Mokosta ja valaisimet Habitatin. Kulmapöytä on löytö kirpputorilta. Koska talossa ei ollut vaatekaappeja, makuuhuoneen perälle päätettiin rakentaa vaatehuone.

Billnäsin ruukin työläisten vanhoilla asuintaloilla on monta lempinimeä, jotka kertovat alueen historiasta. Tiina ja Markus Paloheimo kunnostivat idylliin hurmaavan kodin.

Asukkaat: Toimintaterapeutti Tiina Paloheimo ja tuotesuunnittelija Markus Paloheimo, lapset Jaakko ja Mikko.
Koti: 1920-luvulla rakennetun paritalon 160-neliöinen puolikas Billnäsissä Raaseporissa.

Amerikan villat tai markan talot. Niiksi kutsutaan Billnäsin ruukin työtekijöille 1900-luvun alussa rakennutettuja taloja. Idyllisen alueen talojen ensimmäinen lempinimi tuli tarinan mukaan siitä, että talot suunnitellut arkkitehti Max Frelander inspiroitui opintomatkalla Yhdysvalloissa. Frelander suunnitteli taloihin suuret ruutuikkunat, jykevät kattorakenteet ja päätykolmiot.

Markan talo taas viittaa niihin neljään markkaan, joilla alueen omistanut Fiskars myi huonokuntoisia, hylättyjä taloja niitä korjaamaan sitoutuneille perheille 1990-luvulla. 17 talosta pelastui yhdeksän. Helsinkiläinen Paloheimon perhe muutti alueelle vuonna 2008 Markus-isän työn perässä. Oman Amerikan villan puolikkaan Markus ja Tiina-vaimo ostivat hetken vuokra-asumisen jälkeen.

Kesäeteisen seinien väri löytyi Tikkurilan perinnevärikartasta, kuten kaikki talon seinämaalit. Yhdessä ne luovat seesteisen kokonaisuuden.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiina Paloheimo hankki kaksi isoa antiikkikaappia heti muuton jälkeen, sillä kodissa ei ollut vaatekaappeja. Kesäeteisen seinien väri löytyi Tikkurilan perinnevärikartasta, kuten kaikki talon seinämaalit. Yhdessä ne luovat seesteisen kokonaisuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asuitte aiemmin aivan Helsingin keskustassa. Mistä syntyi ajatus muutosta Billnäsiin?

Tiina: Asuimme Helsingissä pienessä kattohuoneistossa, joka jäi ahtaaksi perheen kasvettua. Markus oli käynyt vuosia töissä Billnäsissä, niinpä olimme alkaneet pohtia paikkakunnalle muuttamista. Päätimme kokeilla maalla asumista ensin vuoden verran, vuokralla se oli helppoa.

Pian kotiuduimme, huomasimme viihtyvämme ja ystävystyneemme mukaviin ihmisiin. Meillä ei ollut ikävää kaupunkiin, ja eihän Helsinki ole kaukana. Asuimme aluksi naapuritalossa. Se oli lähes identtinen nykyisen kotimme kanssa.

Kirjasto toimi kolme vuotta remonttihuoneena. Lattia oli harmaa, kunnes Tiina sai ystävänsä kodista idean maalata siihen valkoiset ruudut. Ikean Vallentuna-moduulisohva on kuin mittatilauksena ikkunan alle tehty.
Uusi, tilava portaikko on Markuksen suunnittelema ja rakentama. Kirjaston seinien värisävy on keittiötä tummempi. Oviaukosta näkyy eteinen.

Kotinne seinät on maalattu perinnevärikartan sävyin. Miten värit löytyivät?

Tiina: Talo oli suttuisen boheemi. Kaikkialla oli tummaa, lattiat olivat ruskeat. Billnäsin vihreiden ikkunankarmien ajattelin menevän vaihtoon välittömästi. Aluksi halusimme kaiken vaaleaksi. Naapuritalon ajalta mieleen oli kuitenkin jäänyt jonkinlainen väri-into. Se hieman yllätti meidät. Ehdotin olohuoneen seinien maalaamista harmaiksi, ja etenimme siitä huone huoneelta uusia värejä pohtien.

Kälyni Krista Paloheimo rakensi samoihin aikoihin taloa ja suunnitteli tulevan kotinsa värejä. Hän auttoi minua värien valinnassa. Olen tyytyväinen, että kyseenalaistin ensimmäisen ajatuksen maalata kaikki valkeaksi. Kun maalasimme seiniin vaaleampia sävyjä, huomasimme, että ikkunankarmit ovatkin todella kauniin väriset.

Rauhallinen harmaa sopii olohuoneen seiniin kauniisti. Syli-Sohva on Valantin, matto Annon, jalkalamppu tammisaarelaisen Popanan ja Round-sohvapöytä Hakolan.

 

Keittiön ruokapöydän pöytälevy on talon isännän Markus Paloheimon tekemä. Siihen on ostettu jalat Ikeasta. Eripariset tuolit ovat kulkeneet perheen mukana pitkään. Avohyllyt tekevät keittiöstä kodikkaan, Kalusteet hankittiin Keittiö.netistä. Kattovalaisimen välissä on perheen pojan Mikon tekemä Mars-planeetta.

 

Billnäsin ruukin työntekijöitä asui aikoinaan talossa neljän perheen verran. Jaakko ja Mikko Paloheimon sekä Faro-koiran haalean roosansävyisen kotitalon jakaa nyt kaksi perhettä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 4/2018 ilmestyneestä jutusta Markan talossa.

Eijuska

Mistä saa ostaa kovasti mainostetun Kauneimmat joulukodit -lehden? Olen kysynyt sitä eräästäkin kioskista, mutta yhdelläkään sitä ei ole ollut myynnissä.

  • ylös 27
  • alas 50
Sisältö jatkuu mainoksen alla