Ei meillä sisustuslehden tekijöilläkään kaikki ole kodin sisustuksessa täydellistä. Katso kuvat toimituksen jäsenten kotien häpeäpilkuista.

 

Tässä eteisessä ei ole lehtemme peräänkuuluttamia toimivia säilytysratkaisuja. 

"Eteisessäni on lasten naulakkona Ikean keittiötanko, jota en ole saanut porattua ja ruuvattua seinään. Olen hakannut siihen pari naulaa, jotka eivät menneet ihan pohjaan saakka, vaan vääntyivät. Naulakko pysyy seinässä, jos välttää siihen koskemista. Muistutankin lapsia lähes päivittäin, että naulakkoon pitää laittaa takki tosi varovasti - ja koska taloudessani on kaksi huoletonta poikaa, muutaman kerran naulakko vääntyneine nauloineen ja takkeineen onkin lentänyt pitkin eteistä."

Aina ei työkseen kauneutta ja symmetriaa miettivä jaksa panostaa oman kodin yksityiskohtien tyylikkyyteen. 

"Kattoasunto on isoine ikkunoineen kesällä kuuma, ja parvekkeen ovea on pakko pitää auki. Jos parvekkeella on yksikin kukka, ampiaiset ja mehiläiset alkavat urakalla eksyä asuntooni. Päätin hankkia oveen magneetilla sulkeutuvat verhot. Ne ovat ihan mielettömän kätevät, mutta samalla tietysti törkeän rumat. Kuumana päivänä tikkailla roikkuessani en jaksanut keskittyä asennushommaan, joten viritelmä sisältää graafikon silmää särkevää epäsymmetriaa sekä kasan nauloja ja nastoja. Naulojen takia sotku on myös tiukasti paikoillaan ympäri vuoden. Mutta näytti miltä näytti, yhtäkään ampiaista ei ole kotiini tämän asennuksen jälkeen eksynyt! Vaikutelmaa rumentaa vielä kynnyksellä oleva ruskea muovimatto."

Myös meidän toimituksessa haaveillaan siitä kuuluisasta spa-tunnelmasta.

"Jos tulisit meille suihkuun, et viihtyisi suihkussa kovin kauan. Olemme remontoineet ja 'päivittäneet' vuonna 1994 rakennetun ysäritalomme, mutta kylpyhuone-saunaosasto on sattuneista syistä vielä alkuperäiskunnossa. Kylppärissä on monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista tässä yhteydessä kehtaan paljastaa vain tämän kuvan verran. Kuva kertoo omaa karua kieltään kylppärimme tyylistä. Romanttisella boordikuviolla kruunattu vaaleansininen kaakeliseinä, parhaat päivänsä nähnyt mäntypaneelikatto ja kylmää, armotonta valoa loimottava loisteputkivalaisin katossa eivät taida olla asioita, jotka kuuluvat 2010-luvun 'viihtyisään koti-spahan'.”

Välillä on rahat loppu ja aikaansaamattomuus vaivaa, kun rakennamme ja sisustamme kotejamme. 

"Kolmen viime asuntomme saunat ovat toimineet vähintään ensimmäisen vuoden varastona. Ensimmäiseen kotiimme emme saaneet sitä koskaan valmiiksi. Nykyisen kotimme saunasta puuttuvat lasiseinät ja kiuas on jo vuoden päivät odottanut varastossamme ensilöylyjä. Ilmeisesti emme ole saunaihmisiä henkeen ja vereen tai sitten saunalasien tilaus on vain äärimmäisen hankalaa. Toki säilytystilaa ei ole koskaan tarpeeksi ja sitähän saunasta näyttää löytyvän laudemitalla."

Kotimme eivät ole pelkkää designia, vaan teemme myös "löytöjä" roskalavoilta.

”Design-lamput ovat intohimoni, mutta sitä ei kyllä arvaisi, kun astelee kotimme tv-huoneeseen. Keskellä viistokattoa möllöttää puolipallon muotoinen, kellastunut muoviplafondi. Aiemmin valaisin palveli appivanhempieni vaatehuoneessa, mutta nappasin sen meille kaatopaikkakuormasta. Tämän piti olla remontinjälkeinen väliaikaisratkaisu, mutta muovikupu on kaunistanut huonetta jo kuutisen vuotta. Nykyisin sillä on nimikin: olemme mieheni kanssa ristineet lampun Nannyksi. Ääntää voi miten haluaa.”

Takkahuoneessa on linjakkaan, pelkistetyn tulisijan sijasta möhkäle. 

"Korosta sitä, mitä et voi peittää, sanotaan. Tätä noudatan. Siksi esittelen ensi kertaa meille tuleville aina ekaksi takkani. Se on ilmestys, joka on jättänyt monta vierasta sanattomaksi. Se on massiivinen, epämääräinen, moneen suuntaan leviävä möhkäle, jossa on mukana jopa penkki ja joka täyttää liian ison osan takkahuoneesta. En tiedä, mitä sen suunnittelija eli taloni alkuperäinen omistaja on ajatellut sen luodessaan."

Äijälät syövät usein takapihan terassilla. Aurinkoisella säällä terassin päälle lasketaan Markilux-markiisi. Pihalle on suunnitteilla verstaan ja kasvihuoneen yhdistelmä.
Äijälät syövät usein takapihan terassilla. Aurinkoisella säällä terassin päälle lasketaan Markilux-markiisi. Pihalle on suunnitteilla verstaan ja kasvihuoneen yhdistelmä.

Muotoilijapari Enni ja Teemu Äijälälle kaksikerroksinen talo on kodin lisäksi työnäyte.

Asukkaat: muotoilukonsultit Enni Äijälä ja Teemu Äijälä sekä lapsi Väinö.

Koti: Vuonna 2015 rakennettu paritalon puolikas Helsingin Metsälässä. Kodissa on 170 neliötä. Piharakennuksessa on sauna ja varastotilaa.

Muotoilutoimisto Äijälä & Äijälän perustajat Enni ja Teemu Äijälä suunnittelivat perheelleen Helsingin Metsälään kodin, jossa pääsivät hyödyntämään osaamistaan monipuolisesti. Kodin sisustuksessa Äijälät eivät tee kompromisseja vaan ovat ilman, kunnes sopiva löytyy.

Miten päädyitte rakentamaan paritalon Metsälään?

Enni: Omakoti- tai paritalo oli yhteinen haaveemme. Kun tuttavaperhe palasi Suomeen, heillä oli samanlaisia suunnitelmia ja päädyimme etsimään tonttia yhdessä.

Teemu: Keskuspuiston läheisyys tekee Metsälästä lapsiperheelle mieluisen alueen. Lisäksi matka Helsingin keskustaan kestää junalla vain seitsemän minuuttia.


Enni Äijälä ja puoliso Teemu ostivat uuteen kotiin täydellisen sohvan. Italialaisen Living Divanin mukavaa ja tyylikästä palasohvaa voi muokata mieleisekseen. Missoni Homen tyynyt ja peite korostavat sohvan sävyä. Takka on jatkuvassa käytössä, mutta toisinaan tunnelmaa tuovat kynttilät. Ikkunoista näkyy terassille ja takapihalle.


Olette molemmat muotoilijoita. Mikä oli työnjakonne yhteisen kodin suunnittelussa?

Teemu: Enni vastasi projektista, mutta koska kyse on yhteisestä kodista, hän kehitti suunnitelmiaan kommenttieni pohjalta.

Enni: Olemme olleet Teemun kanssa yhdessä kauan, ja makumme ovat hioutuneet yhteen. Naapuri ja minä suunnittelimme paritalon, jonka asunnot ovat toistensa peilikuvia. Tyylillisesti arkkitehtuuri on saanut vaikutteita tanskalaisesta ja brittiläisestä modernista tiilirakentamisesta, jossa ulkomuoto on pelkistetty äärimmilleen. Halusimme selkeän kodin, joka on kuin viivoittimella piirretty ja muistuttaa perinteisiä latoja.


Keittiö on samaa tilaa olohuoneen kanssa. Keittiön kulmasta kuljetaan ovettomaan ruokakomeroon, jota Enni kutsuu Muumimamman varastoksi. Itse suunniteltu ruokapöytä on valettu betonista, Eames-tuolit ovat Vitran. Puuveistos on kuvanveistäjä Raimo Äijälän omakuva. Liesituuletin Franken ja altaan hana Citterion E-sarjaa. Avohyllyssä on myös Ennin suunnittelemia astioita.


Millaisia rakennusmateriaaleja valitsitte?

Enni: Talo on toteutettu harvoista tarkoin valituista materiaaleista: betonista, tammesta, lehtikuusesta ja sinkistä, jotka kestävät aikaa. Pääsimme käyttämään materiaaleja, joita ei Suomessa usein näe ja joiden elinkaari on huomattavasti normaalia pidempi. Hyvä esimerkki on Rheinzinkin valmistama sinkkikatto, joka on käytännössä täysin huoltovapaa, kuten myös julkisivussa käytetty Wienerbergerin käsinlyöty tiili. Kummankin elinikä lähenee sataa vuotta.


 

 


Potiuksen valmistamien betoniportaiden päässä, yläkerran tasanteella odottaa Raimo Äijälän puuveistos, jonka mallina Enni poseerasi tyttönä. Enni suosii näyttäviä viherkasveja. Osa suojaruukuista on ulkokäyttöön tarkoitettuja, mutta toimivat pyörien päällä sisälläkin. Portaiden päällä olevat valaisimet ovat Lampe Grasin ja seinävalaisimet Nemon. Harmaa betoni on Ennin mielestä hyvä tausta väreille. Makuuhuoneen kattovalaisin ja sängyn tekstiilit ovat Missoni Homen. Wire-lattiavalaisin on Design House Stockholmin.


Kattoikkuna antaa luonnonvaloa yläkerran kylpyhuoneeseen. Käsienpesualtaat ovat Laufen, hanat Hansgrohen Citterio E-sarjaa, ja kaapit itse suunniteltuja. Kivimassa-amme on Laattapisteen Balteco. Seinään upotettu suihku on Hansgrohen. Lattialaatat ovat Marrakech Designin Milano-sementtilaattaa. Seinissä on Laattapisteen Fasetti-laattaa. Pyyhkeet ovat Missoni Homen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 2/2018 ilmestyneestä jutusta Tiilinen taidonnäyte.

 

Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.

Pienet rakennukset ovat nyt trendikkäitä. Mitä minimökistä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon?

1/ Valmismökki vai mittatilaustalo?

Minimökki on oiva lisätilan tuoja vapaa-ajankotiin. Kesäpaikassa se voi toimia vierasmökkinä tai vaikkapa nukkumapaikkana perheen lapsille. Monilla valmismökkitoimittajilla on omat minimökkimallistonsa, ja ne tekevät myös muokattuja versioita malleistaan.

Jos valmismalleista ei löydy juuri mieleistä, tilaa kuvat suunnittelijalta ja teetä työ rakennusfirmalla. Hinnoittelut vaihtelevat, eikä näissä kahdessa vaihtoehdossa ole välttämättä kovin suurta eroa.

2/ Tehokasta tilankäyttöä

Koska pienten mökkien neliömäärä on vähäinen, kannattaa jokainen sentti miettiä tarkkaan. Jos olet aikeissa rakentaa alle yhdeksän neliön aitan tai vierasmajan, hyödynnä huonekorkeutta. Matala parvi ei vie rakennusneliöitä, mutta tuo tilaan asumismukavuutta.

Parvelle johtavien portaiden alapuoli kannattaa hyötykäyttää säilytystilana. Pienessä tilassa on mukava piilottaa tavarat kaapin ovien taakse, minimalistisesti sisustettu tila näyttää todellista suuremmalta.

3/ Terassilla lisämukavuutta

Iso ikkunapinta tuo pieneen mökkiin reippaasti lisää tilantuntua, ja yhteys luontoon tuntuu konkreettisemmin. Kun vielä lattiapinta jatkuu visuaalisesti samanhenkisenä tai samassa suunnassa terassilaudoituksen kanssa, tuntuvat mökin neliöt helposti tuplaantuvan.

Lupakäytännöt vaihtelevat terassien pinta-aloissa kuntakohtaisesti, joten niissä kannattaa olla tarkkana. Aurinkokatos tai helposti ylös nostettava purjemainen aurinko- ja sadesuoja lisää terassin käyttöaikaa.

4/ Kalustus kuntoon

Hanki pikku mökkiin muunneltavia huonekaluja. Vuodesohvat ja istuimina tai pöytinä toimivat säilyttimet ovat oivia pieneen tilaan. Seinälle kipattava sänky vapauttaa lattiatilan käyttöön päiväksi. Niitä valmistaa muun muassa Puulon. Hanki ruokaryhmä ja pinottavia tuoleja, jotka toimivat myös ulkona. Hyvin mietityt kiinteät säilytysratkaisut tuovat pieneen tilaan tehokkuutta ja tilantuntua, ota siis myös seinäpinnat tehokäyttöön. Lattialle sopivat helposti pudisteltavat kevyet villamatot – ahkerasti pihalla ramppaavat jalat tuovat kesäaikaan hiekkaa ja roskaa sisälle.

5/ Sääntöviidakko vaihtelee

Selvitä, mikä on oman kuntasi lupapolitiikka: minkä kokoinen mökki vaati rakennusluvan, mistä riittää ilmoitus ja mitä voi rakentaa omin luvin. Nämä vaihtelevat kunnittain. Joskus pikkumökin neliöt määrittelee tontin rakennusoikeus.

Ilmastointiasiat mietityttävät monia, erityisesti koneellisesta ilmastoinnista ja sen haitoista keskustellaan paljon. Ympärivuotiseen vapaa-ajanasuntoon tulee yleensä säädösten vuoksi hankkia koneellinen ilmastointi, mutta mikäli neliöitä on alle 50, painovoimainen ilmastointi riittää.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 5/2018.