Ei meillä sisustuslehden tekijöilläkään kaikki ole kodin sisustuksessa täydellistä. Katso kuvat toimituksen jäsenten kotien häpeäpilkuista.

 

Tässä eteisessä ei ole lehtemme peräänkuuluttamia toimivia säilytysratkaisuja. 

"Eteisessäni on lasten naulakkona Ikean keittiötanko, jota en ole saanut porattua ja ruuvattua seinään. Olen hakannut siihen pari naulaa, jotka eivät menneet ihan pohjaan saakka, vaan vääntyivät. Naulakko pysyy seinässä, jos välttää siihen koskemista. Muistutankin lapsia lähes päivittäin, että naulakkoon pitää laittaa takki tosi varovasti - ja koska taloudessani on kaksi huoletonta poikaa, muutaman kerran naulakko vääntyneine nauloineen ja takkeineen onkin lentänyt pitkin eteistä."

Aina ei työkseen kauneutta ja symmetriaa miettivä jaksa panostaa oman kodin yksityiskohtien tyylikkyyteen. 

"Kattoasunto on isoine ikkunoineen kesällä kuuma, ja parvekkeen ovea on pakko pitää auki. Jos parvekkeella on yksikin kukka, ampiaiset ja mehiläiset alkavat urakalla eksyä asuntooni. Päätin hankkia oveen magneetilla sulkeutuvat verhot. Ne ovat ihan mielettömän kätevät, mutta samalla tietysti törkeän rumat. Kuumana päivänä tikkailla roikkuessani en jaksanut keskittyä asennushommaan, joten viritelmä sisältää graafikon silmää särkevää epäsymmetriaa sekä kasan nauloja ja nastoja. Naulojen takia sotku on myös tiukasti paikoillaan ympäri vuoden. Mutta näytti miltä näytti, yhtäkään ampiaista ei ole kotiini tämän asennuksen jälkeen eksynyt! Vaikutelmaa rumentaa vielä kynnyksellä oleva ruskea muovimatto."

Myös meidän toimituksessa haaveillaan siitä kuuluisasta spa-tunnelmasta.

"Jos tulisit meille suihkuun, et viihtyisi suihkussa kovin kauan. Olemme remontoineet ja 'päivittäneet' vuonna 1994 rakennetun ysäritalomme, mutta kylpyhuone-saunaosasto on sattuneista syistä vielä alkuperäiskunnossa. Kylppärissä on monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista tässä yhteydessä kehtaan paljastaa vain tämän kuvan verran. Kuva kertoo omaa karua kieltään kylppärimme tyylistä. Romanttisella boordikuviolla kruunattu vaaleansininen kaakeliseinä, parhaat päivänsä nähnyt mäntypaneelikatto ja kylmää, armotonta valoa loimottava loisteputkivalaisin katossa eivät taida olla asioita, jotka kuuluvat 2010-luvun 'viihtyisään koti-spahan'.”

Välillä on rahat loppu ja aikaansaamattomuus vaivaa, kun rakennamme ja sisustamme kotejamme. 

"Kolmen viime asuntomme saunat ovat toimineet vähintään ensimmäisen vuoden varastona. Ensimmäiseen kotiimme emme saaneet sitä koskaan valmiiksi. Nykyisen kotimme saunasta puuttuvat lasiseinät ja kiuas on jo vuoden päivät odottanut varastossamme ensilöylyjä. Ilmeisesti emme ole saunaihmisiä henkeen ja vereen tai sitten saunalasien tilaus on vain äärimmäisen hankalaa. Toki säilytystilaa ei ole koskaan tarpeeksi ja sitähän saunasta näyttää löytyvän laudemitalla."

Kotimme eivät ole pelkkää designia, vaan teemme myös "löytöjä" roskalavoilta.

”Design-lamput ovat intohimoni, mutta sitä ei kyllä arvaisi, kun astelee kotimme tv-huoneeseen. Keskellä viistokattoa möllöttää puolipallon muotoinen, kellastunut muoviplafondi. Aiemmin valaisin palveli appivanhempieni vaatehuoneessa, mutta nappasin sen meille kaatopaikkakuormasta. Tämän piti olla remontinjälkeinen väliaikaisratkaisu, mutta muovikupu on kaunistanut huonetta jo kuutisen vuotta. Nykyisin sillä on nimikin: olemme mieheni kanssa ristineet lampun Nannyksi. Ääntää voi miten haluaa.”

Takkahuoneessa on linjakkaan, pelkistetyn tulisijan sijasta möhkäle. 

"Korosta sitä, mitä et voi peittää, sanotaan. Tätä noudatan. Siksi esittelen ensi kertaa meille tuleville aina ekaksi takkani. Se on ilmestys, joka on jättänyt monta vierasta sanattomaksi. Se on massiivinen, epämääräinen, moneen suuntaan leviävä möhkäle, jossa on mukana jopa penkki ja joka täyttää liian ison osan takkahuoneesta. En tiedä, mitä sen suunnittelija eli taloni alkuperäinen omistaja on ajatellut sen luodessaan."

Ihastele tänä jouluna perinteisen joulutähden sijaan tummia, viininpunaisia neilikoita ja krysanteemeja. Kaunis asetelma syntyy, kun lisäät mukaan samasta sävymaailmasta granaattiomenan ja viikunan. Julia-maljakolla on pyöreä pohja ja metallinen jalusta, 29,90 e, Indiska. Oyster-tuoksukynttilä on tyylikkäässä 1970-lukua henkivässä, tummassa purkissa, 197 e, Kartell. Muuton Silent-maljakko 35 e ja Gauharin Tranquility-tuoksukynttilä 38 e, Formverk. Asala-tuikkuteline 44,90 e, Indiska, ja tarjoiluvaunu 290 e, Moko. Pellavaliina kuvausrekvisiittaa.

Salaperäisiä lahjapaketteja, kimaltelevia kuusenkoristeita ja tummasävyisiä joulukukkia. Jouluvalmistelut alkavat uusissa sävyissä.


Siniharmaa, vähän vihertävä sävymaailma on kuin iltapäivähetki tunturin juurella. Seinällä jouluvalot 25,80 e, Moko, Coffee Arabica -taulu 29 e, Bo Concept, Grupan musta Arigato-seinävalaisin 269 e, lampefeber.dk, paperinen Stjärnigt1-valotähti 42,90 e, Jotex, Etsy-lyhty 29,90 e/kpl, Indiska, ja Susan J. Burnellin valokuva Fallen Peonies 85 e, Olkkari. Koristepaneloidulla seinällä siniharmaa Harmony-maali, Tikkurilan Symphony-värikartan sävy V438, taustalla vihreä sävy M439. Lattialla oleva Menun Wire Bin -kori 64,95 e, Vepsäläinen. Tamminen Skil-työpöytä ja -hyllykkö 570 e, Habitat, Adelaide-tuoli 551 e ja Stroc-matto 829 e, 170 x 240 cm, Bo Concept. Työpöydällä oleva sininen kuviollinen laatikko 22 e, ja tumma paperipallo 10 e, Olkkari. Beige ja harmaa laatikko ovat kuvausrekvisiittaa. Kultaiset joulupallot 12,99 e / 54 kpl, Clas Ohlson. Lightbox-kirjainvalo 39 e ja adapteri 8,90 e, Putinki. Valkea-alustaiset Cache Cache -huonetuoksutikut 83 e, Kartell. Vaaleansininen liukuovikaappi on Montanan uutuus, hintatiedustelut Vepsäläinen. Kaapinpäällä oleva Hayn Bits n' Bobs -rasia 14 e, Armas Design, ja Seraxin valkoinen kynttilänjalka 19 e, Olkkari. Timanttinen Facet-veistos sopii paperipainoksi, 46 e, Bo Concept. Image Republicin Bond-juliste 62 e ja Gubin ilmava Matégot-tuoli 465 e, Armas Design. Diamond-sivupöytä 269 e, Bo Concept. Lattia on Tarketin Prestige Saarni Seashell -lankkuparkettia , joka on käsitelty antiikkiharjausmenetelmällä, 92 e/m², tarkett.fi.

 

 


Trendikkäät paperikaupat runsaine valikoimineen pitävät huolen, että kauniin joulupaketin käärii entistä helpommin. Pöydällä Rifle Paperin Happy new year -kortti 4,50 e, Rifle Paperin tummapohjainen lahjapaperi 10,50 e/ 4 arkkia, mintunvärinen lahjapaperi 3,50 e, turkoosi ribbinauha 3,50 e / 6 m, Papershop. Joulupallot 12,99 e/ 54 kpl, Clas Ohlson. Kuviollinen laatikko 22 e ja paperikoriste 6 e, Olkkari. Beige laatikko on kuvausrekvisiittaa. Harmaa Buntbox-lahjalaatikko 2,50 e ja kansi 1,50 e, vaaleanturkoosi paperiteippi 3,20 e, juuttinaru 7 e, musta Swarowski-kynä 2,80 e, puinen viivotin 4 e, Putinki. Kynätelineenä oleva Art deco -kynttilälyhty 16 e, Bo Concept. Messinkiset sakset 5 e ja teippi kultaisilla pallolla 3,50 e / 2 kpl, Tiger. Arne Jacobsenin Station-herätyskello 115 e, Vepsäläinen. Muuton Lean-seinävalaisin 159 e, Formverk. Tamminen Skil-työpöytä ja -hyllykkö 570 e, Habitat. Seinällä Harmony-maali, Tikkurilan Symphony-värikartan sävy H441.

 

 


Yksinkertainen, kaunis joulukranssi syntyy eukalyptuksen oksasta, metallirenkaasta ja patterilla toimivasta valolangasta. Metallirengas 2,90 e, ja Airamin led-valolanka 6,90 e, Kärkkäinen. Ebb & Flown kristallivalaisin 225 e, Formverk. Vaaleansininen Montanan liukuovikaappi , hintatiedustelut Vepsäläinen. Kaapin päällä ruukussa on parsa-kasvi, 14 e, Kaivokukka. Jali-tarjotin 29,90 e, Ananas-rasia 29,90 e ja Lotus-kastelukannu 29,90 e, Indiska. Paperinen joulukoriste 10,90 e / 4 kpl, Jotex. Ranskalainen vintage- ikkunaluukku 180 e, Armas Design. Musta tähti on kuvausrekvisiittaa. Koristepaneloitu seinä maalattiin Tikkurilan Harmony-maalilla, Symphony-värikartan sävy V438.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 11/2016 nimellä Sinivuorten yö.

Olohuoneen matto on Carpetvistasta ja Elinan mielestä täydellinen tyydyttämään värinhimoa. HT-Collectionin sohvan ja sohvapöydän Elina hankki nettihuutokaupasta. Sohvan yllä on Katja Hannulan Heijastuksia-teos.

Miten muuttaa uusi, tavallinen asunto persoonalliseksi kodiksi? miettivät oululaiset Elina ja Mikko. Ratkaisu löytyi maalipurkeista ja turkkilaisesta basaarista.

Maalarinvalkoista, uutta ja avaraa, mutta perin tavallista ja perinteistä. Sellainen oli oululaisten Elina Siiran ja Mikko Hyttisen vastaostettu, uusi koti paritalon puolikkaassa viisi vuotta sitten. Kuinka tehdä uudesta asunnosta värikäs ja mielenkiintoinen, pari mietti.

– Halusimme maalarinvalkoisen tilalle sävyjä ja lämpöä. Niinpä olemme maalanneet huone kerrallaan kodin tunnelmaa omanlaiseksi, Mikko kertoo.

Kaikki kodin pinnat ovat vaihtaneet väriä maalarinvalkoisesta pehmeämpiin sävyihin.

– Kodin päävärinä on lämmin valkoinen, jota olemme maustaneet väreillä. Kun taustavärinä on ajaton valkea sävy, on siihen helppo yhdistää värikkäitä mattoja ja vintagelöytöjä, Elina kertoo.

Elina opiskelee muotoilua, ja opintojen myötä kiinnostus visuaalisiin asioihin ja kodin laittamiseen on vahvistunut. Itämaiset matot ovat iskeneet suoraan sydämeen ja vieneet jopa reissuun.


Elina ja Mikko teettivät massiivisen ruokapöydän puusepällä. Elina kokosi sen ympärille tuoleja, joita yhdistää musta väri. Osa tuoleista on kirpputorilta ja osa mummolasta. Kattovalaisimet löytyivät Ikeasta.


Tuliaisia basaarista

Mikon ja Elinan kotona miltei joka huoneessa pääosassa on aito villamatto. Eikä mikä tahansa matto vaan sellainen, jolla on tarina. Eksoottisin on työhuoneen punaisella kaunottarella, joka on tuliainen Turkin-matkalta.

– Kaivoimme Mikon kanssa aika kauan basaarin mattopinoja, kunnes löysimme juuri oikean sävyisen ja sopivasti kulahtaneen maton.

Makuuhuoneen afganistanilainen villamatto taas on Elinan kirpputorilöytö. Sen nukka on käytössä sopivasti kulunut ja patinoitunut. Elina ilahtui, kun taustan merkki paljasti sen olevan peräisin Helsingin vanhimmasta itämaisten mattojen liikkeestä Artisticasta.


Pari kevensi keittiön ilmettä poistamalla osan yläkaapeista. Ne korvattiin avohyllyin, jotka toimivat hyvin arjessa ja vaihtuvien asetelmien alustana. Keittiön mattokin on villaa, sillä Elina ei halua kotiinsa tekokuituisia versioita.

Villa on Elinan ja Mikon mielestä mahtava mattomateriaali, koska se hylkii likaa. Lisäksi paksut matot vaimentavat ääniä, eikä korkeaan olohuoneeseen ole tarvinnut ripustaa verhoja. Itämaisista matoissa Elina pitää myös vahvasta käsityön tunnusta.

– Patina on tavoiteltavaa, kuluneet ja vanhat matot ovat usein arvokkaampia kuin uudet matot. Odotan malttamattomana, että olohuoneen mattomme saa hieman patinaa pintaansa, ja siitä tulee entistä viehättävämpi, Elina kertoo.

Hän hoitaa rakkaita mattojaan huolella.

– Niille riittää imurointi sekä lumipesu silloin tällöin. En koskaan tamppaa niitä, sillä se voi vaurioittaa niitä, Elina kertoo.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 11/2016 ilmestyneestä jutusta Lentävien mattojen koti.